Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundația Culturală Memoria, Revista Memoria, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Revista BD Historia organizează, în 18 octombrie, de la ora 17:00, în cadrul manifestărilor prilejuite de „Anul Iuliu Maniu”, o dublă lansare de carte închinată Sfinxului de la Bădăcin.
[eadvert]
Anul 2023 a fost declarat prin lege „Anul Iuliu Maniu”, în acest an împlinindu-se 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la tragica sa moarte, în Penitenciarul Sighet (5 februarie 1953). Cu acest prilej, secția Muzeul Orașului Oradea va găzdui o dublă lansare de carte: „Iuliu Maniu. Politică și morală”, autori Cristian Borz și Ana-Maria Borz și romanul grafic interactiv „Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu”, autor Mihai I. Grăjdeanu.
Cartea „Iuliu Maniu, morală și politică” a apărut în 2023 la Editura Școala Ardeleană și Caietele Silvane. Volumul se dorește a fi o monografie a vieții și carierei politice a Sfinxului de la Bădăcin, dar și o incursiune în istoria zbuciumată a României, cei doi cercetători punctând cele mai importante momente ale primei jumătăți a secolului XX, care s-au îmbinat cu destinul tragic al marelui om politic, Iuliu Maniu.
Romanul grafic interactiv „Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu” a apărut tot în 2023, la Editura Fundației Culturale Memoria, fiind un proiect realizat în parteneriat cu Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 2023. Volumul propune un tur virtual al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin prin intermediul benzii desenate istorice, precum și o cronologie desenată în cadre succesive a celor mai importante momente din viața lui Iuliu Maniu.
Evenimentul de lansare a celor două cărți omagiale va fi găzduit de secția Muzeul Orașului Oradea, miercuri, 18 octombrie, de la ora 17:00. Moderatorul manifestării va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, iar cărțile vor fi prezentate de dr. Marin Pop, șef Secție Muzeografie – muzee locale, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf Secția Muzeul Orașului Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. De asemenea, vor lua cuvântul și cei trei autori ai volumelor: pr. Cristian Borz și Ana-Maria Borz, respectiv Mihai I. Grăjdeanu. Intrarea la eveniment este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!