Reprezentanţii instituţiilor locale, primari din judeţ, medici veterinari, dar şi invitaţi de la Bucureşti, în frunte cu secretarul de stat Radu Roatiş au luat parte miercuri la inaugurarea sediului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.
Pentru lucrarea de modernizare şi amenajare a laboratoarelor şi birourilor administrative a DSVSA Bihor au fost alocate de la Guvern pentru început 4.475.235 lei. „Pe parcursul derulării lucrărilor a fost necesară suplimentarea fondurilor pentru alinierea la normele UE cu încă 1.456.922 lei”, a precizat Sorin Hodişan, directorul DSVSA Bihor. Prefectul judeţului Bihor, Gavrilă Ghilea, prezent la inaugurare s-a arătat convins de faptul că noul sediu cu laboratoare şi dotare modernă va duce la îmbunătăţirea serviciilor sanitar veterinare din judeţ.
„Aceşti oameni au grijă zi de zi ca toţi cetăţenii să fie protejaţi vizavi de pericolul transmiterii unor boli, veghind la siguranţa noastră. Dată fiind poziţia geografică, judeţul Bihor poate să devină un judeţ cheie privind siguranţa alimentară”, a ţinut să precizeze secretarul de stat Radu Roatiş.
Organizare
În cadrul DSVSA Bihor funcţionează Laboratorul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor cu următoarele laboratoare: de morgopatologie, virusologie, bacteriologie, micologie, parazitologie, toxicologie, imunologie, de bunăstare a animalelor şi protecţia mediului şi de analize paraclinice.
Anual în aceste laboratoare se efectuează aproximativ 200.000 de probe.
Laboratorul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor Bihor este acreditat RENAR din 2008 cu 19 metode. Anul acesta, în urma finalizării procesului de modernizarea fost depus la RENAR dosarul în vederea reacreditării şi extinderii acreditării, cu un număr de 57 de metode.
Serviciul de sănătate şi bunăstare a animalelor, monitorizare boli alături de cei zece medici veterinari zonali se îngrijesc de controlul oficial în domeniul sănătăţii animalelor. Conform statisticilor, în judeţul Bihor sunt înregistrate 77.995 bovine, 13.800 de cabaline, 441.065 ovine, 28.000 caprine, 200.700 suine şi 1.330.000 păsări.
S.Al
Citiți principiile noastre de moderare aici!