Inspectorii sanitari bihoreni au evaluat activitatea de screening pentru cancerul de col uterin din 2012 până în 31 decembrie anul trecut, în baza raportărilor celor două reţele de screening existente (Spitalul Judeţean şi Spitalul Pelican şi a listei medicilor de familie aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Bihor la sfârşitul anului trecut.
Doar 6,12%
Din datele strânse de inspectorii de la DSP Bihor reiese că în cei trei ani s-au făcut în cadrul programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin finanţat de Ministerul Sănătăţii, 11.132 de testări citologice Babeş-Papanicolau. Cu alte cuvinte, doar 6,12% din populaţia eligibilă a Bihorului a beneficiat de acest test gratuit.
Motive ar fi mai multe, unul făcând referire la numărul mic de medici de familie care se implică în acest program în acest an. Din cei 338 medici de familie, în relaţie contractuală cu CAS Bihor, au contract cu una din cele două reţele doar 272 medici şi dintre aceştia doar 176 şi-au actualizat contractul cu reţeaua pentru perioada 2015/2016.
Zone neacoperite
Inspectorii DSP spun că există unităţi administrativ teritoriale (UAT) în care “niciun medic de familie nu participă la program (nu a încheiat un contract cu o reţea de screening în perioada 2012-2015) şi nu acordă servicii de informare-consiliere populaţiei feminine eligibile în vederea participării la depistarea precoce activă a cancerului de col uterin: Aușeu, Balc, Bulz, Cherechiu, Cociuba Mare (există 2 medici de familie), Criștioru de Jos, Drăgești, Gepiu, Husasău de Tinca (există 2 medici de familie), Mădăras, Pomezeu, Săcădat, Sălacea, Sânicolau Român, Sârbi, Spinuș, Şoimi (există 2 medici de familie), Tărcaia, Toboliu, Vârciorog”.
În patru unităţi administrativ teritoriale (Ineu, Curtuişeni, Boianu Mare, Abrămuţ), deşi există medici de familie în contract cu o reţea de screening, „nicio persoană eligibilă nu a participat la depistarea precoce activă a cancerului de col uterin” – spun inspectorii.
La polul opus se află cinci astfel de unităţi administrativ teritoriale unde s-a făcut screening la peste 10% din populaţia catagrafiată: Ceica (23,91%), Roşia (16,91%), Budureasa (14,84%), Borş (12,24%), Bunteşti (10,46%). Acest fapt înseamnă că medicii de familie au activat eficient şi au informat populaţia feminină eligibilă pentru participarea la depistarea cancerului de col uterin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!