Din 15 martie de când a devenit serioasă restricția dată de pandemia cu coronavirus și până vineri, 15 mai, când s-a încheiat starea de urgență, medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bihor, mai exact 29 angajați ai DSP Bihor și medici rezidenți, au efectuat 24 de ore/zi triajul epidemiologic pentru toate persoanele intrate în România, conform metodologiei, prin punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor (rutier și feroviar, după caz), de la Borș, Episcopia Bihor, Salonta, Săcueni, Valea lui Mihai.
Peste 3000 probe cu PCR
În cele două luni de stare de urgență, doctorii DSP au recoltat 3232 probe pentru testare RT-PCR, ca să depisteze SARS-CoV-2, așa cum prevede metodologia Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT)/Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).
Recoltarea de probe a fost realizată de o echipă formată din nouă persoane, în locații diferite: la domiciliu, instituții, spații de carantină, centre rezidențiale.
Muncă de birou
10 angajați DSP au lucrat pentru asigurarea carantinării în centre de carantină a 2808 persoane: i-au înregistrat nominal, pe câțiva i-au monitorizat zilnic etc.
Tot cei de la DSP Bh au întocmit și gestionat bazele de date ale persoanelor izolate, carantinate, internate (suspecți și pozitivi), au introdus contacți rezultați din anchetele epidemiologice în baza de date pentru verificarea respectării măsurii de izolare la domiciliu de către organele competente.
Anchete epidemiologice la baza penalelor
Medicii DSP nu au abilitatea de a întocmi dosare penale, în schimb pot face și au făcut anchete epidemiologice. În cele două luni, au întocmit, documentat și finalizat 518 anchete epidemiologice și întocmirea fișelor de supraveghere pentru fiecare caz confirmat și introducerea acestora în baza națională de date.
De altfel, doctorii explică faptul că anchetele epidemiologice nu sunt anchete penale, ci anchete desfășurate de medicii specialiști conform metodologiei elaborate de INSP – CNSCBT și sub coordonarea acestui centru. În schimb, personalul DSP a colaborat cu reprezentanții instituțiilor abilitate pentru obținerea datelor necesare realizării anchetelor epidemiologice, care au stat la baza întocmirii unor dosare penale și furnizării de informații solicitate de către procurori.
Control
15 inspectori sanitari DSP au controlat 56 în unități sanitare, 11 la societăți comerciale, 911 la persoanele izolate la domiciliu (în cadrul unor echipe comune cu reprezentanți ai IPJ și Poliției Locale). 38 de sesizări ale oamenilor trimise la DSP au și fost soluționate, la fel ca alte 79 de solicitări venite tot din partea persoanelor fizice. Tot în această perioadă DSP a dat nouă sancțiuni contravenționale în valoare totală de 160.000 lei și au dispus retragerea de la comercializare a 17 litri biocid.
60.000 km parcurși
DSP Bihor a rezolvat în acest timp 137 de solicitări de la instituții publice și unități administrativ-teritoriale, 342 adrese venite de la unități sanitare și Colegiul Medicilor, 127 adrese de la agenți economici și ONG.
În cele două luni, dincolo de comunicarea cu instituțiile implicate în lupta cu Covid și cu cele 101 unități administrativ teritoriale din județul Bihor. angajații DSP Bh au parcurs 59.165 km pentru desfășurarea activităților de prevenire, folosind opt mașini.
Trimite articolul
XAvem măști, FFP3, FSN1, PDSR.
Avem eroi
Eroi, da proști