Atât drumurile naționale, cât și cele județene erau „pe negru”, după intervenția utilajelor de deszăpezire, conform celor transmise de Secția Oradea a Drumurilor Naționale, respectiv de Consiliul Județean. „Este în regulă. A nins pe toate drumurile și s-au aruncat 260 de tone de sare pe data de 11 ianuarie. S-a acționat cu 45 de utilaje. Bineînțeles, s-a circulat în condiții de iarnă pe unele zone, dar probleme mari nu au fost, fără blocaje”, ne-a declarat Traian Bulzan, șeful SDN Oradea.
Cum este drumul național DN 75, spre Vârtop – Arieșeni? „Drumul este negru, întreținut, nu avem probleme. Este practicabil, în condiții de iarnă”, precizează șeful județean al Drumurilor Naționale.
[eadvert]
Alunecări pe DN 1H, spre Sălaj
Un drum național ce necesită o atenție suplimentară a șoferilor este, totuși, DN 1H Aleșd – Zalău. Aici au avut loc alunecări de grohotiș, de pe versanți, după ce lucrarea efectuată cu câțiva ani în urmă pare să nu mai ofere siguranță, în zona montană, dincolo de Peștiș, între kilometrii 6 și 12. „Se lucrează cu piloți de dirijare, dar nu sunt blocaje. Dacă se lucrează, circulația este semnalizată când se lucrează. Noaptea nu se întâmplă. Sunt versanți creați din grohotiș foarte instabil, care are tendința de a aluneca la vale, în condiții de umiditate mare. Ca să stabilizăm versanții se întreprind lucrări de stabilizare a versanților. Se fac foraje în rocă cu ancore performanțe. Inițial fusese aleasă aceeași soluție, dar nu a fost aceeași calitate”, dă detalii ing. Bulzan. Pe același drum, se lucrează la ziduri de gabioane și se refac plasele de pe versanți. „Se reface și scurgerea apelor, pe unele zone. În partea din aval, în unele zone am refăcut studiul geo și necesită executarea unor micro-piloți, ceea ce înseamnă ranforsarea părții de jos”, ne-a mai declarat șeful județean al Drumurilor Naționale, chestionat de JB & BIHON.
Nevoie de autogreder spre Stână și Padiș
În privința drumurilor județene, Consiliul Județean spune că s-a intervenit în toate zonele din județ, începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, unde a fost cazul.
Pe zona Oradea s-a intervenit cu cinci utilaje, în zona Tinca tot cu cinci, în zona Marghita cu șase, iar în zona Aleșd cu șapte utilaje. În zona Beiuș, au ieșit pe teren șase utilaje și marți ar urma să iasă la deszăpezit încă un utilaj, spre Padiș și Stâna de Vale, ne informează Bianca Firezar, purtătorul de cuvânt al instituției. „Cel mai greu a fost la Padiș și Stâna de Vale. Pe lângă utilaje ce împrăștie antiderapant, s-a mers și cu un autogreder, care îndepărtează zăpada. Nu ar trebui să fie probleme pe niciun drum”, ne-a declarat Bianca Firezar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!