Opt elevi bihoreni au reprezentat cu onoare județul în această competiție de elită, iar doi dintre ei, liceeni ai Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, au fost premiați pentru performanțele lor.
Medalie de argint
Miruna Cristiana Sturz, elevă în clasa a XI-a la specializarea Matematică-Informatică, a obținut o Mențiune din partea Ministerului Educației și Cercetării și Medalia de argint, acordată de Societatea de Științe Matematice din România. Performanța ei este rodul unei pregătiri intense alături de profesorul Vlad Sadoveanu, dar și al unei pasiuni cultivate timp de câțiva ani.
„Pregătirea mea pentru Olimpiada de Matematică a început încă din perioada verii. În mod evident, aceasta a constat în rezolvarea problemelor cu dificultate ridicată din diverse culegeri, din subiecte din anii anteriori de la olimpiade și alte concursuri, precum şi a unor probleme interesante de pe site-uri pentru pasionați de matematică, precum Art of Problem Solving. Am fost sprijinită de domnul profesor Florin Nicoară până la finalul clasei a zecea şi de domnul profesor Vlad Sadoveanu în acest an. Totodată, mi-am antrenat «disciplina» emoțională, pentru a nu fi copleșită de frica specifică susținerii unui examen. La acest lucru a contribuit participarea la numeroase concursuri interjudețene de matematică”, a mărturisit Miruna.
Tânăra a explicat că subiectele de la Olimpiada Națională de Matematică au avut, în mod firesc, un grad ridicat de dificultate, însă le-a considerat extrem de interesante și frumoase. Cea mai mare provocare întâmpinată în timpul competiției a fost gestionarea timpului. Ideile de rezolvare nu i-au venit instantaneu, ceea ce – spune ea – este perfect normal. Din acest motiv, a trebuit să analizeze atent pe care dintre probleme merita să insiste, din care probleme avea șansa să rezolve cel mai mare procent şi în consecință, cum să își distribuie timpul pentru fiecare subiect.
„Acest rezultat este o încununare a muncii mele în domeniul matematicii. Este cea mai mare performanță a mea la Olimpiada Națională de Matematică de până acum. Mi-a conferit multă încredere în abilitățile mele matematice, precum şi în nivelul de cunoștințe pe care îl am la această materie”, a afirmat eleva.
După terminarea liceului, tânăra își dorește să urmeze o facultate cu dublă specializare în Matematică și Informatică în străinătate, având ca primă opțiune prestigioasa École Polytechnique din Paris. În ceea ce privește cariera, se vede activând într-un domeniu cu fundamente matematice solide, precum Inteligența Artificială sau Data Science.
În spatele performanței Mirunei se află nu doar pasiunea și munca ei neobosită, ci și susținerea unui profesor care a știut când să o ghideze, când să o provoace și când să o asculte pur și simplu. Vlad Sadoveanu, profesorul coordonator din acest an, vorbește cu modestie despre rolul său, accentuând faptul că astfel de rezultate sunt, în primul rând, meritul elevilor.
„Ca profesori, în ceea ce privește activitatea de la clasă, îndeosebi la clasele mai mari, putem cel mult să încercăm să îi ținem «în priză» pe astfel de elevi prin problemele pe care alegem să le rezolvăm, modul în care explicăm și argumentăm lucrurile și atenția la detalii. Este destul de dificil de găsit un echilibru între ceea ce ne-am dori să facem pentru ei și ceea ce este oportun pentru a nu-i pierde pe (prea) mulți dintre ceilalți. În condițiile în care programa olimpiadei de matematică, mai ales la clasele mai mari, depășește cu mult programa școlară, încercăm să le recomandăm și să le punem la dispoziție cărți din care să studieze sau probleme din care să învețe idei noi și să recunoască contextele în care acestea pot constitui o opțiune de rezolvare. Altfel, în măsura în care timpul o permite, încercăm să răspundem întrebărilor pe care le au”, explică Vlad Sadoveanu.
Profesorul a menționat faptul că mulți dintre elevii calificați la etapa națională participă la cursurile centrelor de excelență, unde își pot consolida și extinde cunoștințele. A subliniat că, deși profesorii încearcă să îi sprijine pe acești copii, performanțele obținute sunt, în cea mai mare parte, rezultatul muncii lor intense și susținute de-a lungul anilor. În ceea ce o privește pe Miruna, a adăugat că la rezultatul ei au contribuit și profesorii cu care a lucrat în anii anteriori.
Despre momentul în care a aflat rezultatul, profesorul mărturisește: „M-am bucurat în primul rând pentru Miruna, pentru că știu cât de mult s-a pregătit și că era capabilă să obțină un rezultat bun. În ceea ce mă privește, simt o oarecare împlinire și asta mă motivează pentru anii ce vor veni. Dar rezultatul e al elevului, iar felicitările trebuie direcționate ca atare”.
Mențiune de Onoare
Șerban Andrei Vaida, elev în clasa a XII-a la profilul Matematică-Informatică bilingv, a fost distins cu o Mențiune de Onoare din partea Societății de Științe Matematice din România. Pentru el, acest premiu reprezintă rezultatul unei munci colosale. „Este o confirmare a efortului constant, a nopților petrecute în fața problemelor și a dorinței de a deveni din ce în ce mai bun la matematică”.
Parcursul său către acest rezultat a fost ghidat mai degrabă de curiozitate decât de un plan strict de studiu.
„Pe lângă rezolvarea problemelor clasice, am citit multe articole interesante, care m-au ajutat să înțeleg idei mai profunde și abordări diferite. A fost o pregătire mai degrabă bazată pe curiozitate decât pe un program rigid”, spune tânărul. Elevul s-a pregătit sub coordonarea profesorului Marius Cicortaș.
Subiectele de la această ediție i s-au părut neobișnuite în comparație cu anii anteriori, remarcând prezența a două probleme de polinoame (un tip care apare, în general, mai rar), atât la analiză, cât și la algebră. Pentru el, cea mai mare provocare nu a venit din dificultatea enunțurilor, ci din propria dorință de a merge prea departe cu ideile. „Uneori am complicat lucrurile și am uitat să pornesc de la conceptele de bază”, recunoaște Șerban.
Deși nu își dorește neapărat o carieră în matematică, tânărul vrea să rămână „în contact cu olimpiadele, poate chiar ca propunător de probleme sau corector”.
„Matematica va rămâne mereu o pasiune pentru mine, iar acest domeniu îmi va fi aproape, indiferent de direcția pe care o voi alege în viitor”, a afirmat Șerban.
Citiți principiile noastre de moderare aici!