Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat, pe 27 martie, sentinţele penale emise de Curtea de Apel Oradea, în ianuarie 2014, faţă de Dorin Debucean şi adjuncta lui de la CNADNR.
Astfel, ÎCCJ a admis apelul DNA Oradea şi CNADNR şi a respins apelurile inculpaţilor, refăcând doar sentinţa civilă. Ca atare, Debucean şi Istrate Alina vor acea de achitat părţii civile CNADNR sumele de 364.644 euro şi 544.388 lei ca daune materiale. În rest, Debucean a rămas cu sentinţa de 3 ani şi 6 luni cu executare iar Istrate Alina cu sentinţa de 3 ani cu suspendare.
Procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată pe Debucean, în luna mai 2012, acuzându-l de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals şi conflict de interese în calitate de fost director general al Drumurilor Naţionale. În esenţă, Debucean a fost acuzat de procurorii anticorupţie că a vândut imobile ale CNADNR la un preţ sub jumătate din preţul pieţei şi că ar fi efectuat plăţi ilegale către o firmă din Budapesta.
Potrivit rechizitoriului, în anul 2008, inculpatul, în calitate de director general al CNADNR şi preşedinte al consiliului de administraţie al Companiei, a dispus vânzarea din patrimoniul companiei a unui teren de 3,8 hectare din Oradea şi a unor construcţii din Cluj-Napoca şi Feleac, către Societatea de Construcţii şi Amenajări Teritoriale Prototip Oradea srl, la preţul de 4.146.918 lei (1.115.702 euro). Ori anchetatorii au stabilit că valoarea de piaţă reală a imobilelor ar fi fost dublă, de circa 2.335.306 euro.
„Inculpatul a luat această decizie în mod nelegal, întrucât nu exista iniţiativa consiliului de administraţie al companiei, aprobarea adunării generale a acţionarilor şi mandatul special din partea Ministerului Transporturilor. Pentru a înlătura aceste lipsuri, inculpatul a falsificat hotărârea şedinţei consiliului de administraţie şi procesul verbal aferent acestei şedinţe din data de 29 iulie 2008, consemnând, în mod nereal, că membrii consiliului de administraţie au aprobat înstrăinarea imobilelor companiei. De asemenea, Debucean Dorin Gavril a pus această hotărâre astfel falsificată la dispoziţia comisiei de licitaţie constituite în vederea vânzării imobilelor”, a arătat DNA.
La rândul ei, complicea Alina Istrate a dispus întocmirea unor note de fundamentare, pe care le-a susţinut în şedinţa adunării generale a acţionarilor, şi a redactat caietul de sarcini, fără a avea atribuţii în acest sens şi în condiţii dezavantajoase pentru companie.
În plus, Debucean e acuzat că în anii 2007 şi 2008, ar fi participat la luarea unei decizii de efectuare de plăţi către sucursala din Oradea a firmei Vegyepszer ZRT Budapesta şi apoi a aprobat plăţile în condiţiile în care, în ultimii cinci ani, a avut relaţii comerciale cu Vegyepszer ZRT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!