[eadvert]
Când ești copil, nu ai limite, poți zbura cu gândul oriunde te duce imaginația. „Nu există copil care să nu treacă prin etapa de «vreau să fiu astronaut». Totul începe cu fascinația dată de cerul înstelat, dar cei mai mulți trec, mai repede sau mai târziu, la alte pasiune”, spune Cristian Florin Lazăr, singurul bihorean care și-a depus candidatura pentru a fi astronaut. A visat de mic la asta, idolul său fiind Dumitru Prunariu, iar acum, inginerul spațial Airbus Space din Germania e doar la câțiva pași de a ajunge acolo unde și-a dorit.
Cristian a făcut o adevărat disertație despre modul în care s-a pregătit să devină astronaut, vorbind despre „Explorarea spațiului: de la ExoMars la SpaceX”, la Romanian Science Festival.
„Visul de a deveni astronaut e fascinant. Direcția mea a fost tot timpul în sus, ca norocul că nu m-am împiedicat privind tot în sus… Am fost o dată cu părinții la mare, în Constanța, iar cerul nu era așa poluat ca zi. Se vedeau stelele și de atunci mă întrebam de ce se văd așa stelele acelea, de ce merg, de ce sclipesc? Sunt extratereștri? Iar mama mi-a injectat pasiunea ei, s-a tot uitat la Star Trek, la filme de science fiction. Crescând, m-am tot întrebat cum pot să aflu mai multe despre acest domeniu”, a povestit Cristian.
Astronomia nu e parte a curriculei școlare, nu se învață la școală. Astroclub Meridian Zero din Cetatea Oradea a fost primul contact cu astronomia al proaspătului licean Cristian Lazăr. A fost încântat, fiindcă acolo cursurile au fost interactive, iar informațiile primite „puteai să le vezi pe cer”. Nicoleta Pazmany și regretatul profesor Dacian Bica i-au cultivat pasiunea pentru astronomie și astrofizică, astfel încât doi ani la rând a ajuns la olimpiadele naționale de profil.
Când și-a dat seama că e bun în științele spațiului, a început să se documenteze pentru a afla ce cale trebuie să urmezi pentru a fi astronaut. Putea să înceapă ca pilot de testare pe avioane cu reacție, să intre în armată, sau să fie inginer, în calitate de specialist al misiunii. În clasa a XII- a vrut să meargă la Forțele Aeriene Henri Coandă Brașov. „Am făcut un an intens de pregătire fizică și psihică. Dar ceva parcă a intervenit. Destinul, să zic așa. În ultima lună am zis: mă decid să mă duc pe partea de inginerie. Visul de a zbura o să-l continui mai departe”, spune Cristian.
Rampa de lansare în spațiu a fost International Space University Strasbourg. Pregătirea sa a fost continuă, pentru a deveni astronaut. S-a simțit pregătit în momentul în care, pentru prima dată după 11 ani, Agentia Spațială Europeană (ESA) a lansat un nou apel pentru candidați astronauți.
199 de bărbați și 56 de femei din România au depus candidaturi pentru noile posturi de astronauți de la ESA, dintr-un total de 22.589 de candidați. Față de selecția anterioară, încheiată în 2009, acum s-au înscris de 2,5 ori mai mulți candidați, respectiv de 4 ori mai multe femei.
Screning, testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate, testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice, testare a abilităților fizice și mentale. Sunt câteva dintre etapele prin care vor trece cei 22.589 de europeni intrați în cursă.
„Desigur că am trimis și eu aplicația mea de candidatură la ESA și fac parte dintre cei 22.589 de europeni intrați în cursă”, ne-a spus Cristian Florin Lazăr.
„Etapele de participare și ulterior de selectare sunt la fel, atât pentru români, cât și pentru ceilalți europeni. ESA administrează și coordonează în mod direct aceste selecții și nu Agenția Spațială a fiecărei țări în parte. Etapele prin care vor trece candidații sunt:
Screening: se vor desfășura mai multe runde de screening, pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii.
Faza 1 de testare: testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate. Faza 2 de testare: testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice.Faza 3 de testare: abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.
Runda 1 de interviu: interviu în cadrul căruia candidații sunt testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).
Runda 2 de interviu: etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu Directorul General al ESA, iar apoi se va lua decizia finală”, ne-a explicat singurul bihorean care are șansa de a deveni astronaut.
Trimite articolul
XFelicitări orădeanului din articol ! Oricum deja a ajuns la un nivel foarte ridicat.
Dar apropos, ştirea asta cu “are şanse să devină astronaut” ,de vreo un an încoace ,o repetați din două în două luni , cu o perseverență demnă de o cauză mai bună.
In clasa a XII a vrut sa mearga la (Academia) Fortelor Aeriene Henry Coanda Brasov. Ati mancat un cuvant si a iesit cam varza fraza.