Primarul de Popeşti, Dorin Curtean, a blocat, marți dimineaţă, cu o maşină de pompieri, drumul ce asigură accesul spre halta CFR din comună, pentru camioanele care transportă cărbune de la Voivozi pentru CET Oradea. Primarul a apelat la o autospecială ce aparţine serviciului voluntar din cadrul Primăriei şi îşi motivează gestul prin mizeria pe care camioanele firmei Redolaj o fac prin comună şi care ar afecta inclusiv casele oamenilor. Drumul respectiv este unul peste câmpuri, fiind amenajat cu mulţi ani în urmă, tocmai pentru a fi folosit de către camioanele ce transportă cărbune la CET.
Administratorul special al CET Oradea, Stănel Necula, a precizat că în stocul CET există acum 26.000 de tone de cărbune, în condiţiile în care într-o lună de iarnă CET consumă 100 – 120.000 de tone de lignit. „Contractul cu furnizorul Matrai din Ungaria este de 70.000 tone pe lună, alte 50.000 de tone fiind aduse de Redolaj, din comuna Popeşti. Mai avem contracte cu două societăţi ce exploatează cărbune în zona minieră Motru, active din decembrie şi care livrează fiecare câte 10.000 de tone pe lună, la cererea noastră. Încercăm să ţinem sub control stocurile. Putem mări cantitatea de cărbune primită de la Motru, dacă situaţia de la Popeşti persistă pentru mai multe zile”, ne-a declarat Necula, precizând că lignitul adus la Oradea din zona Motru, via Orşova, costă Primăria mai mult cu 6 – 7%. În prezent, Redolaj livrează către CET Oradea trei trenuri cu cărbune la două zile. Un tren transportă 1.250 de tone de cărbune.
Conflict în prag de alegeri
Deşi primarul Curtean a intrat în al patrulea an de mandat, iar firma lui Ioan Blidaru exploatează cărbune în comuna Popeşti deja de nouă ani, conflictul Curtean – Redolaj este unul recent. Potrivit lui Mircea Sabău, adversar politic al primarului şi angajat la firma Redolaj, adversitatea primarului faţă de compania minieră pleacă de la faptul că firma lui Blidaru a refuzat „să stea drepţi” în faţa primarului, cu fiecare ocazie. Mai cu seamă că acum, alegerile locale bat la uşă.
Recent, în comuna Popeşti s-a reconstituit Consiliul Local, după ce primarul condusese vreme de doi ani fără Legislativ local. Adversarii politici ai lui Curtean din comună, reprezentanţi ai PSD şi PNL (PDL), îl acuză pe primar că mandatul său a fost măcinat de scandaluri, că el a provocat, de fapt, dizolvarea Consiliului Local şi că, de fapt, acum primarul încearcă să-şi ascundă nerealizările, inclusiv eşecul realizării proiectelor pe fonduri europene, dând vina pe Consiliul Judeţean, pe adversarii politici şi arătând cu degetul compania ce exploatează cărbune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!