Sâmbătă dimineața, 21 ianuarie, a început testarea oficială în proiectul „Drone medicale”, derulat de Spitalul Județean Bihor în parteneriat cu compania Skyy Network.
„Acest sistem de transport este disponibil 24 de ore. Poate să zboare și noaptea, iar costurile funcționării acestei drone sunt mult mai reduse decât cele ale unei mașini care să facă legătura în permanență între cele două spitale. Vor rămâne cele trei drumuri obișnuite, de dimineață, la prânz și seara, iar în caz de urgențe sau într-un caz care solicită transportul probelor biologice și de sânge sau medicamente în același timp, putem utiliza această dronă”, a declarat managerul Spitalului Județean, dr. Gheorghe Carp la fața locului.
Drona a fost încărcată și trimisă pe traseu, astfel încât să facă o oprire la Spitalul TBC și la Spitalul Municipal, după care să revină pe heliportul de la Județean. La Municipal, i se schimbă bateria, din motive de securitate, după care revine la punctul de plecare.
„De acum încolo începem să analizăm datele și începem să planificăm ceea ce va deveni o operațiune de zi cu zi, și anume operarea în condiții normale în fiecare zi. Vedem care sunt rezultatele testului, vedem care sunt datele, vedem ce costuri vom avea pentru că în funcție de tipul de aeronavă, frecvența zilnică, vom vedea ce costuri avem și ne uităm și spre finanțări europene pentru că cel mai probabil am putea să accesăm finanțări europene pentru aeronava în sine și pentru trainingurile personalului pe care oricum noi o avem aici datorită heliportului”, a declarat înainte de testare city managerul, Mihai Jurcă.
Drona a aterizat cu bine, înapoi în punctul de plecare.
„O astfel de dronă, cea cu care am zburat costă aproximativ 60.000 de euro. Pe baza datelor, pe care deja le-am cules pe durata săptămânii și pe baza datelor meteorologice, vom alege un model de dronă care să fie utilizat într-un număr cât mai mare de zile. Nu știm încă să vă spunem care sunt costurile, vom evalua ce drone există în piață, dar ele pot depăși și 80.000 și 100.000 de euro, în funcție de tipul de dronă. Există drone care au aripă fixă, decolează ca și o dronă, dar zboară ca și un avion. În momentul acesta, vorbim despre o operațiune care are nevoie de doi piloți, asta este reglementarea pe care autoritatea aeronautică a acceptat-o și a avizat-o. Dar, există un soft de management al spațiului aerian de joasă înălțime la care Skyy Network lucrează și în momentul în care acela va fi avizat și operațional, asta înseamnă câțiva ani, vom putea avea operațiuni doar din laptop. Ele vor zbura autonom, fără niciun fel de problemă, dar mai necesită timp și evident, pentru a crea un astfel de software e nevoie de multe teste și e nevoie de multe scenarii pe care trebuie să le testăm”, a mai precizat city managerul.
UPDATE Unic în România: probele biologice se vor transporta între spitalele din Oradea cu drona
Trimite articolul
XO fi noua companie Air Oradea.
Aia mult trambitata de revista lui bihorel
Mor oamenii de infecții nosocomiale
prin spitale și voi va ocupați de drone.
La €100k…iti faci propriul lab. si e al spitalului for ever.
Bani aruncați pe geam, direct in buzunarele unora.
Cât de mare e Oradea ca să fie necesară o dronă pt așa ceva?
E o întrebare retorică, având în vedere câți disperați cu mașini sunt într-un oraș de 200.000 locuitori și pe care îl străbați in nici 30 minute cu bicicleta.
Pe mine unul m-au entuziasmat cei de la spitalul judetean, specialistii care au implementat aceasta drona pentru uz medical, pentru transportul probelor medicale sau a altor materiale medicale. Mult succes celor de la spitalul judetean, a operatorilor acestei drone ceva mai sofisticata.
Postacii PSD ar vrea sa ne intoarcem la carute, sa le ducem cu caruta