Dosarul în care au fost inculpați Lorand Daniel Andrasi, Carol Andrei Csuka și Levente Daniel Vereș a fost soluționat, luni, de Tribunalul Bihor, la trei ani de la începerea anchetei.
Singurul care a primit o pedeapsă cu executare este Lorand Andrasi, un instalator din Oradea, pe care instanța l-a trimis după gratii pentru 4 ani, sub acuzațiile de trafic de droguri de risc și mare risc și pentru efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.
În cazul celorlați doi inculpați, ambii din județul Mureș, dar stabiliți în Oradea, Tribunalul Bihor a suspendat pe o perioadă de supraveghere de 4 ani pedepsele pe care le-a aplicat: un an și 4 luni de detenție în cazul lui Csuka, respectiv un an și o lună de închisoare – condamnarea primită de Vereș. Ambii au fost obligați să muncească 90 de zile în folosul comunității.
Droguri, petreceri și percheziții
Ancheta în cazul celor trei bărbați a fost începută de polițiștii antidrog orădeni pe 1 aprilie 2021, în urma unui denunț. Potrivit informațiilor inițiale, mai multe persoane, printre care Levente Vereș, un mecanic auto cu antecedente penale, și Lorand Andrași ar fi fost implicați în traficul de droguri de risc și mare risc. „Susnumiții transportă, comercializează, livrează și oferă cu orice titlu către diverse persoane de pe raza municipiului Oradea, distribuitori și consumatori, droguri de risc și mare risc, amfetamină , MDMA și canabis la un preț ce variază în funcție de cantitatea tranzacționată”, menționau anchetatorii în actele din dosar.
Anchetatorii au mai aflat că Vereș ar fi organizat frecvent evenimente cu circuit închis la care participanții aveau acces doar pe bază de invitație și unde „oferă pentru consum, cu orice titlu, droguri de risc și mare risc”.
Pentru a dovedi activitățile celor doi, dar și ale lui Carol Csuka, procurorii au folosit colaboratori autorizați și investigatori sub acoperire. În cazul lui Lorand Andrasi, aceștia au arătat că orădeanul ar fi procurat și ar fi vândut amfetamină în iunie și iulie 2021, în timp ce în luna noiembrie a aceluiași an ar fi vândut, dar și ar fi deținut pentru consumul propriu canabis.
Tot canabis i-ar fi dat colaboratorului autorizat și Carol Csuka, un agent de vânzări care a fost acuzat că a mai vândut pe parcursul lui 2021 o substanță psihoactivă și 3-MMC.
Polițiștii BCCO Oradea au adunat probe care arătau că Levente Vereș a vândut colaboratorului anchetatorilor substanțe psihoactive. La percheziția care a avut loc pe 24 noiembrie la cabana de la munte unde se afla bărbatul de 40 de ani, investigatorii au găsit o cantitate mică de canabis, în timp ce în locuința lui au mai fost descoperite comprimate de ecstasy și o țigară cu canabis. Vereș a și fost dat, la un moment dat, în urmărire națională, pe numele său fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

foto: Poliția Română
Tribunalul Bihor a confiscat de la cei trei peste 2200 de lei, bani proveniți din vânzările dovedite de procurori și polițiști și i-a obligat pe fiecare să achite 4166 de lei, cheltuieli judiciare. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!