Conform unei prevederi inclusă în noul proiect de statut al elevului lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației, liceenii ar putea să ofere un feedback anonim despre prestația profesorilor.
Feedback-ul ar urma să se facă semestrial profesorilor care predau la clasă, prin întocmirea unor fișe anonime, iar profesorii vor fi obligați să anunțe rezultatele evaluărilor în termen de maxim 15 zile lucrătoare și să informeze elevii despre situația lor școlară (notele) înainte de închiderea acesteia. Elevii ar putea chiar să solicite schimbarea profesorilor care le predau la clasă. De aceste drepturi vor beneficia doar liceenii.
În ce privește schimbarea unui cadru didactic, acest lucru s-ar putea face doar în cazul în care solicitarea vine de la două treimi din totalul elevilor din calsă. Pentru ca schimbarea să se poată efectua, liceenii vor trebui să facă o cerere către conducerea liceului, în care vor specifica motivul sau motivele solicitării lor. Conducerea liceului va face o analiză a cererii, iar dacă aceasta este întemeiată și justificată se va discutata în consiliul clasei, în comitetul de părinți și în Consiliul de Administrație.
Drepturi educaționale
În proiect drepturile elevilor sunt împărțite pe mai multe secțiuni. Drepturile educaționale: accesul gratuit la educație în sistemul de învățământ de stat; dreptul la studiu într-o limbă de circulație internațională, în sistem bilingv; dreptul de a nu fi discriminat; accesul și dreptul la manuale gratuite; evaluarea obiectivă și corectă a elevului; dreptul de a participa, fără discriminare, din proprie inițiativă, la concursuri școlare, olimpiade și alte activități extrașcolare; să poată opta, conform legii, pentru tipul și forma de învățământ pe care doresc să o urmeze, conform intereselor, pregătirii și competențelor lor.
În ce privește drepturile de asociere și de exprimare, în proiect se precizează că liceanul are dreptul să: formeze, adereze și să participe în cadrul unor grupuri, organizații, structuri sau mișcări care promovează interesele lor; publicarea de reviste, ziare, broșuri și alte materiale informative și distribuirea acestora către colegii din școală; reuniune în afara orarului școlar zilnic. Tot în această categorie se arată că liceenii ar avea dreptul la proteste, în afara orelor de curs.
Gratuități pentru liceeni
Conform proiectului, elevii vor avea și drepturi sociale bine determinate: tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun; decontarea cheltuielilor de transport (pe bază de abonament), în cazul în care copiii nu pot beneficia de școlarizare în localitatea de domiciliu; interzicerea confiscării bunurile personale care nu atentează la siguranța personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învățământ, în conformitate cu prevederile legale; servicii de cazare și masă ale internatelor și cantinelor școlare, în condițiile stabilite prin regulamentele de organizare și funcționare ale unităților respective.
Elevii mai au dreptul ca cererile scrise și semnate să fie înregistrate, în condițtiile legii, iar profesorii la clase să fie numiți în mod nediscriminatoriu. Proiectul demarat în 17 iunie nu este unul finalizat, iar cei care mai doresc să aducă observații și completări o pot face până în data de 4 iulie la adresa dezbateripublice@edu.gov.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!