Artistul consideră că nivelul actualei chirii reprezintă o îngrădire a dreptului său în calitate de artist creator. Printr-o acţiune în instanţă, sculptorul Cornel Durgheu solicită ca Primăria Oradea să fie obligată să revină la situaţia anterioară a tarifelor pentru spaţiul deţinut, în sensul de a percepe o chirie modică de unu sau doi lei/mp pentru atelierul de creaţie, în suprafaţă de 40 mp. Reacţia sculptorului vine după ce a fost obligat prin titlu executoriu să plătească 1.059, 93 lei pentru atelier.
„Această plată a chiriei, onorată de subsemnatul, este prea mare în raport cu cea stabilită anterior şi reprezintă o îngrădire a dreptului meu în calitate de artist creator, care sunt pus pe aceeaşi treaptă cu deţinătorii de spaţii comerciale care aduc venituri”, spune artistul. Înainte de a chema Primăria Oradea în instanţă, fostul decan al Facultăţii de Arte Oradea a adresat instituţiei o cerere prin care solicită să se revină la tariful de dinainte. „Primăria a refuzat cererea pe motiv că spaţiile s-ar afla în clădiri de patrimoniu ce necesită reabilitări costisitoare, ce nu pot fi acoperite din impozitele şi taxele orădenilor. Acest punct de vedere nu poate fi acceptat, deoarece încalcă dreptul meu de autor şi de creator plastic, sculptor recunoscut public, prevăzut prin Legea nr. 8/1996”, consideră sculptorul.
În demersul său, Durgheu invocă OG nr. 21/2003, art. 3 indice 1, ce stipulează că spaţiile utilizate de uniunile de creatori legal constituite, de utilitate publică, sunt spaţii protejate, pentru care, potrivit Legii nr. 331/2004, se încheie contracte de închiriere în condiţii de facilităţi cu chirie modică sau prin contracte de comodat. Aceste spaţii sunt prevăzute în HG nr. 1.280/2003. „Cu titlu de exemplu, arată că prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 32/2007, anexa 3, s-a statutat că spaţiile în care se desfăşoară acţiuni culturale, ONG-uri, beneficiază de o chirie modică, în funcţie de zonă; de exemplu, în zona 0 se percepe un tarif de 2 lei/mp sau 1 leu/mp”, explică Cornel Durgheu. Sculptorul invocă OG nr. 21/2003, care stipulează că personalităţi ale culturii pot beneficia individual de tarife reduse în ce priveşte chiria percepută pentru spaţiul destinat activităţilor culturale.
„Subsemnatul sunt membru al Uniunii Artiştilor Plastici, autor a zeci de monumente de utilitate publică expuse în pieţe publice, în oraşe din tot judeţul Bihor şi alte judeţe, iar Uniunea Artiştilor Plastici este recunoscută ca persoană juridică de utilitate publică prin Decretul 266/1950. În plus, mai declar că nu desfăşor niciun fel de activităţi comerciale în spaţiul acordat de Primărie”, spune sculptorul Cornel Durgheu. De menţionat că artistul face imagine României prin prezenţa sa în Cartea Recordurilor, pentru că este autorul celui mai mare monument dedicat cepei. Primul orădean care a intrat în Guiness Book, nominalizat în Enciclopedia Personalităţilor din România, sculptorul Cornel Durgheu, a primit şi titlul de Senior al Cetăţii la Cluj-Napoca, titlu pe care îl deţin mari medici precum Haţieganu, Goia, Fodor, apoi Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii Botanice, Blaga, Goga, Victor Babeş, Iuliu Hossu, Gheorghe Dima.
Citiți principiile noastre de moderare aici!