Astfel, copilul celui decedat are dreptul la îndemnizație lunară în cuantum de 175 lei dacă părintele a decedat în timpul situațiilor următoare: a dispărut sau a fost exterminat în trenul morții; a fost deportat în ghetouri sau lagăre de concentrare din străinătate; a fost privat de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare; a fost refugiat, strămutat în altă localitate, sau evacuat din locuința pe care o deținea; a fost în detașamente de muncă.
[eadvert]
Copilul născut precum și copilul minor la data la care unul sau ambii părinți s-au aflat în una din situațiile prezentate mai sus, au dreptul la îndemnizație lunară în cuantum identic (în procent de 100%).
Copilul născut după încetarea situațiilor în care părintele decedat s-a aflat în situațiile de mai sus, are dreptul la o îndemnizație lunară în cuantum de 50% din îndemnizați. În situația în care ambii părinți ai copilului s-au aflat în situațiile de mai sus, acesta are dreptul la îndemnizația al cărei cuantum este mai mare. Va beneficia de indemnizație și copilului celui decedat după încetarea situațiilor expuse mai sus, în cazul în care părintele său nu a beneficiat de prevederile OG 105/1999, deși ar fi avut dreptul.
„Începând cu data de 10.06.2021, Casa Județeană de Pensii Bihor analizează cererile depuse și emite hotărârile de stabilire a drepturilor cuvenite, urmând ca din 01.01.2022 să acorde și să plătească aceste drepturi. În cazul persoanelor care vor depune dosarul după data de 01.01.2022, îndemnizațiile vor fi acordate și plătite începând cu prima zi a lunii următoare depunerii cererii”, transmite Doina Cosor, directorul executiv al CJP Bihor.
Documente necesare
Dosarele se depun la sediul CJP Bihor și trebuie să conțină: cerere tip, carte de identitate urmaș, certificat de naștere urmaș, cetificat căsătorie urmaș – după caz, certificat deces părinte persecutat, Hotărârea Comisiei pentru aplicarea Legii 189/2000 emisă pe numele părintelui decedat, documente oficiale din care să rezulte persecuția din motive etnice precum și perioada în care a fost persecutată persoana în cauză. Aceste documente pot fi eliberate de autoritățile competente- Arhivele Centrale din București sau Direcțiile Județene ale acestora.
„Având în vedere termenul extins în care se pot depune cererile (01.01.2022), recomandăm persoanelor interesate să pregătească din timp toate documentele necesare și să le depună la sediul instituției noastre în timpul programului de lucru cu publicul”, a precizat Doina Cosor.
Trimite articolul
XTanti asta din poza parca-i din filmul Mumia 🙂
Dacă bunicul meu a murit la Cotul Donului ( e trecut pe monument) , tatal meu beneficiază de pensie de urmaș? Se incadrează in ceva lege? Tata trăieste. Mulțumesc frumos!
Tu ceri una voi dati alta