O dată cu intrarea în vigoare a Legii 51/2012 care modifică Legea 108/1999, se înfiinţează Inspecţia Muncii, organ în subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Inspecţia Muncii are în subordine inspectoratele teritoriale de muncă. Modificările aduse actului normativ au fost prezentate, vineri, 30 martie 2012, într-o conferinţă de presă, de către inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, Nicolae Hoduţ.
„Principalele modificări aduse Legii 108 se referă la drepturile inspectorilor de muncă şi la obligaţiile angajatorilor supuşi controlului”, a subliniat Nicolae Hoduţ.
Modificări
Potrivit noii legi, inspectorii vor putea suspenda direct activitatea firmelor care încalcă flagrant legea. „S-a legiferat posibilitatea ca inspectorii de muncă să aibă acces în orice loc în care se desfăşoară o activitatea lucrativă. Avem dreptul să solicităm persoanelor fizice acte prin care să-şi decline identitatea. Angajaţii sunt obligaţi să completeze acele fişe de identificare din care să reiasă munca pe care o prestează”, a precizat Nicolae Hoduţ. Agresarea fizică sau verbală a inspectorului de muncă este ultraj.
Cuantumul sancţiunilor a fost, de asemenea, modificat. Acestea sunt cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei pentru tot ceea ce înseamnă împiedicarea controlului. Vor putea fi sancţionate, inclusiv persoanele care împiedică efectuarea controlului.
Legea aduce o noutate şi în ceea ce priveşte plata amenzilor. „Există posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzii în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului verbal, ori, după caz, de la data comunicării acestuia”, a explicat inspectorul şef al ITM Bihor.
Pe de altă parte, Nicolae Hoduţ, a ţinut să precizeze că scopul ITM Bihor nu este acela de a da amenzi. „Doar 20% din sancţiunile aplicate de inspectorii ITM Bihor s-au lăsat cu amenzi”, a subliniat inspectorul şef al ITM Bihor.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!