Datele privind starea de sanatate a unui pacient sunt confidenţiale şi doar în anumite cazuri pot fi făcute publice. Legea nr. 46/ 21.01.2003 privind drepturile pacienţilor prevede confidenţialitatea tuturor informaţiilor privind starea pacientului, rezultatelor la investigaţii, diagnosticului, prognosticului şi tratamentului chiar şi după decesul acestuia.
Excepţiile de la această regulă pot fi în cazul în care bolnavul îşi dă acordul explicit sau „dacă legea o cere în mod expres”. De asemenea, nu e nevoie de consimţământul pacientului pentru furnizorii de servicii medicale acreditaţi care sunt implicaţi în tratamentul pacientului.
Aceeaşi lege prevede expres că fiecare bolnav trebuie să aibă acces la datele medicale personale şi că „orice amestec în viaţa privată, familială a pacientului este interzis, cu exceptia cazurilor în care această imixtiune influenţează pozitiv diagnosticul, tratamentul ori îngrijirile acordate şi numai cu consimţămantul pacientului. Excepţie fac cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică.
Legea 46 prevede şi dreptul pacientului la informaţii fără discriminare, iar femeia are dreptul garantat de a hotărî dacă să aibă sau nu copii şi orice pacient are dreptul la metode de planificare familiala eficiente si lipsite de riscuri.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!