În cele ce urmează transmitem poziția Primăriei Oradea.
„Încă din anul 2017, dl. Pantiș I. s-a prezentat de mai multe ori în audiență la Primăria Oradea, pentru a ne aduce la cunoștință că deține o proprietate pe str. Ciheiului nr. 48 care este situată sub nivelul de centură, șoseaua de centură fiind deasupra curții, motiv pentru care întâmpină dificultăți în a locui acolo, având în vedere ca în timpul ploilor apele se revarsă peste imobil.
Ulterior, având în vedere că o parte din terenul proprietății dl-ului Pantiș era afectat de coridorul lucrării la drumul colector adiacent Drumului de centură al municipiului Oradea, din dorința de a-l ajuta pe dl. Pantiș față de sesizările pe care le-a făcut și la insistențele acestuia, Direcția de Patrimoniu a găsit o soluție de preluare în domeniul public a proprietății de pe strada Ciheiului nr.48, deținută de trei coproprietari, respectiv de cumpărare a acestei proprietăți printr-un contract de vânzare-cumpărare, agreat și semnat de toate părțile, cu prețul de 65.000 euro.
SUBLINIEM AȘADAR CĂ NU A FOST VORBA NICIDECUM DE EXPROPRIEREA IMOBILULUI, CI DE VÂNZAREA-CUMPĂRAREA ACESTUIA, PRIN ACORDUL PĂRȚILOR!
Reprezentanții primăriei și coproprietarii imobilului, dl. Pantiș E, dl. Pantiș I și d-na. David I. au negociat liber și deschis condițiile de vânzare – cumpărare a proprietății, sens în care s-a încheiat Convenția, înregistrată la Municipiul Oradea sub nr. 454951 din 22.11.2018, al cărei conținut o redăm (cu precizarea că față de d-na. David I., la cererea expresă a d-lor. Pantiș I și Pantiș E. s-a făcut o înțelegere separată):
II. Având în vedere intenţia municipalității, de implementare a unui proiect de interes public local, în zona Cartier Nufărul – str. Ciheiului, privind realizarea unui ”Drum colector”, adiacent Drumului de centură al Municipiului Oradea ce va afecta imobilele amintite,
III. Ținând seama de petițiile adresate Municipiului Oradea de familiile Pantiș I. și Pantiș E., prin care se arată condiţiile dificile în care sunt nevoiți să trăiască, urmare a realizării drumului de centură la un nivel mai ridicat decât proprietatea lor, motiv pentru care sunt inundați la fiecare ploaie. Părțile sunt de acord că situația trebuie privită și din punct de vedere social.
IV. Întrucât modalitatea de preluare a acestei proprietăți se poate realiza, fie prin expropriere, fie prin achiziție directă, părţile au acceptat de comun acord încheierea prezentei Convenții.
V. Obiectul acestei înțelegeri îl reprezintă intenția de cumpărare din partea Municipiului Oradea, respectiv de vânzare din partea familiilor Pantiș I. și Pantiș E. a dreptului lor de proprietate asupra terenului și a caselor de locuit cu anexă.
VI. Ca urmarea a negocierilor ce au avut loc între părți, a Opiniei evaluatorului întocmită pentru acest caz, acestea au convenit asupra următoarelor:
dl. Pantiș I. și dl. Pantiș E. sunt de acord cu vânzarea către Municipiul Oradea a imobilelor descrise mai sus.
prețul de preluare a proprietății imobiliare compusă din:
– teren cu suprafaţa de 606,67 mp; și
– construcții, casă de locuit și anexe, cu suprafaţa de 86 mp,
convenit și acceptat de părți, este de 237.884 lei, echivalentul în lei a 51.000 euro (la cursul BNR din 21.11.2018, de 1 euro = 4.6644 lei), din care cota de ½ pentru fam. Pantiș I. și cota de ½ pentru fam. Pantiș E.), reprezentând:
– suma de 118.942 Lei pentru cota familiei Pantiş I.;
– suma de 118.942 Lei pentru cota familiei Pantiş E.;
Prețul arătat cuprinde contravaloarea terenului și a celor două construcții cu destinatie de locuință și anexe, existente pe amplasament, proprietate comună, în cote egale, a d-lui. Pantiș I. și d-lui. Pantiș E.
D-nii. Pantiș I. și Pantiș E. declară prin semnarea prezentei că nu mai au niciun fel de pretenție față de Municipiul Oradea/ Statul Român referitor la amplasamentul descris mai sus.
În baza acestei Convenții (înțelegeri) semnată de părți, la data de 23.11.2018 s-a întocmit Raportul de specialitate cu nr. 460582 din 23.11.2018 și proiectul de Hotărâre pentru aprobarea achiziționării de către Municipiul Oradea a imobilului – teren și construcții, situate în mun. Oradea – strada Ciheiului nr. 48, de la dl. Pantiș I. și dl. Pantiș E.
În baza Hotărârii Consiliului Local nr. 1096 din 2018, s-a încheiat la notar contractul de vânzare – cumpărare între părți, fără niciun fel de obiecțiune, la data de 12.12.2018.
Suma asupra căreia părțile s-au înțeles pentru vânzarea – cumpărarea imobilului compus din teren (910 mp și 2 construcții) a fost de 65.000 Euro, care s-a împărțit astfel
25.500 euro pentru dl. Pantiș I.,
25.500 euro pentru dl. Pantiș E.,
14.000 euro pentru d-na. David. I.
În cazul celor 3 cetățeni nu a fost vorba de expropriere, Municipiul Oradea a achiziționat intregul imobil, la insistențele acestora, având în vedere că pe o parte din acest amplasament urma să se realizeze și o lucrare de interes public.
Cu privire la calitatea construcțiilor oferite spre vânzare Municipiului Oradea, acestea erau vechi, în stare de degradare, fără a li se putea acorda o valoare mai mare, astfel cum se poate vedea din imaginile prezentate. Potrivit Raportului de evaluare realizat de un evaluator atestat ANEVAR, întregul imobil având pe cei 3 coproprietari avea valoarea de maxim 65.000 euro, preț acceptat de toate părțile, potrivit actelor semnate aflate la dosar.
Reprezentanții Municipiului Oradea au oferit ca soluție provizorie, până la găsirea unei soluții locative, fiecărui coproprietar, posibilitatea închirierii unor locuințe din fondul său locativ.
De asemenea, reprezentanții Municipiului Oradea au ținut legătura post – vânzare, inclusiv cu dl. Pantiș I., despre modul în care aceștia au reușit să-și găsească soluții locative. Dl. Pantiș I. a ales să achiziționeze un imobil, peste graniță, de unde făcea naveta zilnic, până la apariția restricțiilor impuse de contextul epidemiologic datorat covid 19, când Ungaria a interzis accesul cetățenilor străini pe teritoriul ei. Și pentru această situație, Municipiul Oradea a oferit persoanelor care au fost afectate de restricțiile impuse de statul vecin, 11 locuințe de necesitate (garsoniere), la prețul de 110 lei/ lună/ locuință. Dl. Pantiș nu a cerut municipalității închirierea unei astfel de locuințe pe perioada restricțiilor generate de covid19.
Regretăm atitudinea ulterioară a d-lui. Pantiș I., care a ales la aproximativ 1 an și jumătate să privească alegerea sa, de a vinde, de a-și cumpăra o proprietate în țara vecină – ca fiind un abuz făcut de Primăria Oradea.
Banii publici se pot plăti doar în mod justificat, cei 65.000 euro asupra cărora părțile s-au înțeles, a permis celor 2 coproprietari care locuiau într-o clădire însumând o suprafață construită de 86 mp, să-și îmbunătățească condițiile de locuire, fiecare dintre ei având, în prezent, locuința sa individuală.
În concluzie, respingem acuzațiile cu caracter denigrator și tendenţios ale afirmațiilor făcute și preluate în diverse canale de informare, ca fiind nefondate și neadevărate”.
Trimite articolul
XDupa principiul , ziceam inainte sa obisnuim pe TI Kalos! , cu ce urmeaza ca exproprieri pentru proiectele faraonice ale urmatorului mandat al bulibasului sef al Orad -ului.
1. cine a facut centura langa casa cand s-a facut din 2 in 4 benzi? nu primaria? pe celalalt parte a drumului nu e numic, de ce n-au facut drumul spre partea celelalta ca sa nu curge apa in curtea omului cand ploua? deci proiectare zero, prevenire zero…
2. oricum vrea primaria sa faca o strada acolo, deja e gata in 50%, ca fundatia strazii e gata… deci daca vorbim acuma de expropriere sau cumparare, e tot una, casa aceea a fost in calea primariei oricum…
rest e blabla ca de obicei, cum da totdeauna comunicatele astea de scuze cand firmele de casa nu fac lucruriile cum au fost gandite…
-
Corect, soseaua de centura trebuia facuta pe Luna, restul este bla bla.
-
Nu mah,trebuia facuta pe langa casa ta sa-i scada valoarea.Ti-se mai pare corect.Trebuie sa despagubesti proprietarul pt prejudiciile cauzate.
-
Da, mi se pare corect. Soseaua de centura a fost construita pe terenul statului.
Si “casa” respectiva oricum nu avea nici o valoare.-
nu, nu mi se pare normala sa faci o banda exact langa gardul cuiva cand pe celelalta parte a drumului exista teren a statului si pt 3-4 benzi… si nu conteaza ce valoarea are casa aceea, poate sa fie acolo si un palat…
cati strazi au fost renovate in anii precedenti, unde pentru a nu sa costa mult, nu au sapat un pic sub actuala drum ci pur si simplu au suprainaltat drumul si cand ploua toata ploaia curge spre curtea oameniilor? ex Nojoridului, e aproape…
Tu vorbesti ca casa aia nu avea nicio valoare, dar pt omul respectiv a fost toata viata probabil… -
Nu a fost exact langa gardul cetateanului. In mod real nici nu prea avea gard, doar cateva placi de azbest improptite pe niste stalpi.
Si are foarte mare relevanta valoare constuctiei, doar nu o sa oprim sau modificam fara sens proiecte mari de infrastructura(proiecte de interes national) pentru cateva bodegi care stau sa cada oricum pe proprietari.
Si ce a fost viata lui? vagauna aia neingrijita mostenita de la tata unde stateau 3 familii, cand mai mult ca sigur ca s-a mutat intr-o casa cu mult superioara in Ungaria? Hai sa termina cu scuzele astea penibile.
Omul a avut mare noroc ca a putut sa se scape de casa aia, nu lua niciodata atatia bani pe casa si teren de la o persoana privata indiferent daca se facea acolo centura sau nu.
-
-
-
-
Primăria nu are nicio legătură cu centura, care e făcută și administrată de CNAIR, pe teren al Statului Român, nicidecum a municipiului Oradea.
-
cum nu are? cine a facut demersurile, planurile, etc? Hai mai, deci cand enumeram ce a facut Bolojan in Oradea, e PRIMUL ca a facut din centura 2 benzi pe sens, pasaje, etc, dar cand vorbim de esecurile atunci n-are nicio legatura, totul a facut statul prin CNAIR, ei au avut initiativa, planurile, au facut exproprieriile, au urgentat semnaturiile, tot?
Acuma ori zici ca Bolojan a facut centura asta moderna ori statul… decideti odata…
si continuarea pana la autostrada demersurile au facut oamenii lui Bolojan, planurile, exproprieriile, tot oamenii lui Bolojan au facut… daca se intampla ceva, nu se termina in viata noastra, se prabuseste podul peste Crisul Repede, vine cineva ca nu au expropriat corect atunci o sa ziceti ca Bolojan n-are nicio legatura, drumul a facut CNAIR-ul?
Atunci va rog frumos pe oamenii lui Bolojan cand fac campaniile electorare sa nu enumeram cele care face CNAIR-ul, statul, UE-ul, etc… e ok asa? TOATE pasajele pe centura au facut CNAIR-ul, de ce sunt atunci in toate videoclipurile, brosure tot pe primul loc ca a facut Bolojan, cand daca vine vorba ceva negativ atunci n-are nicio legatura?
planul sa fie 4 benzi din 2 cat si drumul colector, care este in lucru in momentul respectiv care trece exact pe terenul despre ce e vorba in articol a facut echipa Bolojan, lucrariile si banii au dat numai CNAIR-ul… si nu, nu mi se pare normala sa faci o banda exact langa gardul cuiva cand pe celelalta parte a drumului exista teren a statului si pt 3-4 benzi… si nu conteaza ce valoarea are casa aceea, poate sa fie acolo si un palat…
-
putini stiu asta dar si mai putini recunosc …dupa parerea unora bolovan le-a facut pe toate in orasul asta, lui trebuie sa-i multumim si ca evem voie sa traim aici
-
da, lucrariile si finantarea a facut CNAIR-ul, dar cine a facut planurile, demersurile, exproprieriile nesecare, etc? nu primaria Oradea?
cand e vorba ce a facut Bolojan, in PRIMUL loc e numarat totdeauna centura de 4 benzi si pasajele, ca el a facut demersurile, tot…
cand e vorba de esecuri, deja nu Bolojan ii de vina ci CNAIR-ul? cum e asta? cand trebuie sa laudam cu ceva atunci NOI am facut, daca ceva nu e asa cum ne-am gandit, atunci VOI ati facut?
-
Ce esecuri visati bre penibililor?
-
Si cu Piata West Market cum e? Nici acolo nu a abuzat cu nimic Primaria Oradea??? din pacate da, simt zilnic pe pielea mea
Un extraordinar exemplu de jurnalism din partea Bihon care putea sa adtepte parerea PMO si sa nu mai publice niciun articol.
Ce nu mi-e clar e daca locuinta are adresa pe str. Nojoridiului sau Ciheiului?
Stimată Primărie: lăsați sicaniile și prezentați contractul de vânzare și cumpărare. Atunci poți fi credibil. Până atunci devii un monstru în urma căreia poți să te lauzi că ai pe conștiință un om care din cauza ta a decedat și o familie gonită din propria casă și din țara în care sa născut. Așa ceva e impardonabil.
-
Bă dășteptule, habar n ai de nimic? Contractele au clauze de confidentialitate, protecția datelor personale etc, te ai trezit tu vorbind în somn
-
Ce sa mai prezinte bre? Pozele vorbesc destul, primaria a platit foarte mult pe o coliba numai buna de demolat, i-a facut o imensa favoare acestui domn Pantis si familiei sale, ca nici un om normal la cap nu dadea 1 leu pe mormanele acelea.
Asa ca tot ai fost tare in clanta pe articolul precendent. Tu ai fi platit 50.000 de euro pe imobilul acela?
Mie daca imi dadea cineva pe gratis proprietatea aceea cu conditia sa locuiesc acolo as fi refuzat pe loc. -
Matale ai idee cat de prost si pueril poti sa fii? Esti o moima cu buletin, purtator de IQ la nivel de pericol public. O institutie oficiala nu este un postac banal al ploii, ea trebuie sa dea dovada de o diligenta responsabila. Si mai lasa feizbuc-u’si Gapatosu’ ca excesul dauneaza sanatii mintale, si du-te iar la scoala daca prima tura i-ai ratat scopul.
Parca simteam ca pute ceva in povestea asta. Dupa ce am vazut pozele cu “vila” expropiata / cumparata, este clar ca Primaria trebuia sa plateasca cel putin……500.000 de Euro. Cel putin.
Nesimțire!
1-Ne vinzi nouă de “bunăvoie ”
2-Te expropriem,cu japca.
-
Inceteaza sa fii penibil la orice postare. Peste tot in lume se fac expropriere. Ori esti prea idiot sa realizezi ca fara expropieri nu prea poti face nimic ca infrastructura, ori esti un postac pesedist care arunca cu noroi din lipsa de alta ocupatie.
-
Mulțumesc pentru jignirile postate. Nu sunt psd-ist,urăsc orice formă de ipocrizie care se hrănește din naivitatea populației.Au fost doar opinii care le-am exprimat liber,”liber” deocamdată.
-
Citeam articolul despre debrecen, pai uite cu ce ajunge oradea sa se ocupe, si ne miram ca nu ajungem ca timisoara, debrecen, cluj. Pai daca ne ocupam mai nou cu gainarii, si betonari de iarba, si nu punem accent pe lucruri grele suntem terminati
Apoi,bine mai Pantis,pentru 3 vaioge si 2 tigle de azbest cat ai fi vrut ? Juma de milion? Daca era sa vinzi tu maghernita,nimeni nu o cumpara cu zgomotul de trafic din zona,basca era pericol sa se urneasca peste om ! Ai luat bani frumosi pentru bojdeuca,hai sictir ! Ok,inteleg,proprietatea este garantatat de stat,nimanui nui-i convine sa fie scos din ea oricum ar arata,da in cazul tau,in vecii vecilor nu luai malail de 25 de mii de coco pe cocioaba !
-
… corect
-
Daca nu era vorba de construit drumul acolo valora mai mult terenul pt loc de firma,cladirea nu avea valoare dar oricum era peste o garsoniera nato de 10mp.14mii? ,pai nici masina nu-ti iei.
-
Ce loc de firma visezi? Inainte sa fie construita centura in zona aceea era camp, deci valoarea terenului era mai mica.
Drumul de care vorbesti este Soseaua de Centura Oradea care deserveste o metropola cu peste 250.000 de locuitori si leaga drumul national european E60 de Vama Bors. Adica dupa tine nu trebuia construit pentru ca pe traseu trecea pe langa bodega unui cetatean. Absolut ireal.
-
Omule stii sa citesti?Daca da de ce ma contrazici cu lucruri ce nu am afirmat(nu trebuia construita centura acolo).Teren 600mp pe marginea centurii linga case utilitati,cocioaba de 86mp valoare 65mii euro. Ap la bloc 3 camere tot pe acolo.Eu zic sa mai stai relax.
-
-
Uite drama nu este drama.
50.000 de euro au fost bani foarte frumosi, nu stiu ce om normal platea asemenea suma pe mormanele acelea.
Suspectez ca acest domn Pantis a fost platit sa spuna ce a spus in acel asa zis interviu.
Este mic pretul primit ptr suprafața de teren indiferent de.casa cu 3 voaiaje și 2 țigle.
-
Mic? Si care era pretul corect pe o bucata mica de teren sub centura care se inunda de la o ploaie de vara? Hai ca sunt curios.
Reprezentantii primariei din Oradea MINT cu NERUSINARE. Nu se poate achizitiona un imobil prin CONVENTIE. Orice achizitie de imobile se consfințește prin CONTRACT de vanzare-cumparare la notar. Orice persoana care achizitioneaza un imobil trebuie sa se conformeze prevederilor legale, se pare ca primaria Oradea a derapat destul de grav prin folosirea banilor publici. Banii pleaca din bugetul local al Oradiei prin CONVENTII incheiate cu persoane fizice ?? AloooPolitia !!
-
Invata sa citesti domnu aloo politia.
Scrie clar in articol:“În baza Hotărârii Consiliului Local nr. 1096 din 2018, s-a încheiat la notar contractul de vânzare – cumpărare între părți, fără niciun fel de obiecțiune, la data de 12.12.2018.”
-
Citeste tot articolul
… si terenurile cu act de donatie din partea proprietarilor pentru a obtine autorizatie de constructie au fost donate din inima de catre proprietari catre PMO … in timp ce alte situatii terenurile sunt platite la suprapret … in cazul prietenilor. Acesti PNListi sunt poate mai rai ca ciuma cea rosie … nu degeaba cei mai abili din ciuma sau aciuiat aici … hhrrrrhh 🙁
Sunteti tari. Deci nu era expropriere ,cu doar l-ati ajutat pe om dandu-i bani de tigari si un sut in cur.Asa ar trebui si cu voi ,sut in cur din casele voastre de 100 mii de euro (multe nejustificabile dupa venituri) ,tine 30 mii de o garsoniera si hai ca te-am ajutat.
bobter nesimtit, i-a dat bani ca si pe o casa buna, tigan ordinar si mai comenteaza, din casa de 2 bani, si-a luat casa buna. Vai si amar, sa stea in ungaria…sictir.
Nu stiu cine s-a putut gandi o clipa ca o institutie ca Primaria Oradea ar putea face de capul ei asa ceva. Si aici nu vorbesc de primar, ca primaria nu e doar primarul, cum nici intr-un spital nu e doar directorul de spital. Clar ceva era putred la mijloc, dar romanii au ramas la stadiul emotional “Surprize-Surprize” cu Andreea Marin, nu isi folosesc ratiunea. Pe langa asta, va intreb chiar nu ati vazut pe site-uri de anunturi case de vanzare (la tara) si mai bine intretinute decat cea din poze si la preturi foarte bune? Povesti de adormit copii.
pe principiul folosit in Timisoara…bagi in centru o familie de talibani…creezi discomfort locatarilor…acestia nefortati de nimeni incearca sa vanda sa se mute….la pretul dictat de cumparator….sunt practici folosite…sunt scrise in carti dupa care primarul nostru se ghideaza…. si le aplica
-
Adevarat!
Acum eu sunt pentru despagubiri oneste, corecte. Casa omului era vai sia amar, dar era casa unde locuia el. Am inteles ca nu s-a expropiat ci s-a vandut deci s-a facut la cererea vanzatoruluio. Putea inaionte de a batwe palma sa ceara mai mult, acum degeaba. Putea cere sa se faca canalizari si protectia casei de catre investitorul drumului. Vad ca au fost 3 proprietari deci suma s-a impartit la trei. Recunosc ca sunt multi care atunci cand isi evalueaza bunul o fac in sens inver: cati sunt isi calculeaza ce vrea fiecare in parte, insumeaza si le iese o suma, care suma de multe ori este dublul valorii din piata. Poti sa faci asemenbea socoteli dar sa le faci inainte de vanzare, dupa este doar gargara!
PNL =PSD
Mai votează pula cu PNL
Niște tâlhari