Scriitor, dramaturg și jurnalist, Matei Vişniec s-a născut în 1956 la Rădăuţi. A debutat în revista „Luceafărul” în 1972 şi apoi cu un volum de poezii în 1980. A studiat filozofia la Bucureşti. Este în prezent cel mai jucat dramaturg român, atât în țară cât și în străinătate. Din 1987 trăieşte la Paris şi scrie teatru în limba franceză. Din 1990 lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale.
Ultima oară a fost prezent în Oradea în 2016, atunci când Anca Bradu a pus în scenă la Teatrul „Regina Maria” piesa „Cabaretul Dada”.
În toamnă, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Oradea s-a jucat cu mare succes piesa lui Matei Vişniec „Occident Express”, pusă în senă de către regizorul Szabo K. Istvan la compania Trap Door Theatre din Chicago. Mâine, dramaturgul va fi prezent la Oradea pentru a vedea montarea Teatrului Szigligeti, care va juca piesa „Occident Express” în premieră absolută în limba maghiară. În timpul repetiţiilor pentru o nuntă de ţigani, şapte anonimi privesc cum trece trenul Orient Express, dialogând, cântând. Piesa spune o poveste fantasmagorică, o meditaţie profundă pe teme ca războiul, pământul natal, graniţele şi identitatea naţională. Înainte de premieră, Matei Vişniec va avea şi o întâlnire cu publicul, unde se va discuta pe tema trilogiei de drame din care fac parte şi „Occident Express”, „Trilogia balcanică”.
„Ultimele zile ale Occidentului”
Autorul scria în decembrie, în „Dilema veche”, în articolul „O sută de ani de declinism”: „Occidentul nu se va prăbuşi, de fapt, niciodată în mod brutal, ca un măr putred căzut din pom. Toxicitatea modelului său economic care epuizează resursele planetei şi creează conflicte între oameni reprezintă marele său declin. Iar prăbuşirea, dacă nu se va întâmpla un miracol între timp, nu va fi aceea a unui măr putred, ci a unui întreg arbore ros de gângănii invizibile, care la suprafaţă arborează culorile vesele ale societăţii de consum”. Sâmbătă, 2 martie, de la ora 16:00, Matei Vișniec îşi va lansa la Librăria Humanitas Oradea cel mai recent volum: „Ultimele zile ale Occidentului”, apărut la Editura Polirom, în care abordează problema declinului Occidentului, prin prisma unor fabule filosofice, povestiri şi confesiuni.
Autorul îşi pune întrebări: „Oare ce i se întâmplă Occidentului? A intrat el în faza finală a declinului? Moare civilizaţia occidentală? Va fi Europa Occidentală islamizată, africanizată, ocupată de milioane de migranţi veniţi din Africa şi din Asia? Asistăm la dispariţia omului alb? Se va produce o gigantică operaţiune de înlocuire în Europa a populaţiei albe, de tradiţie creştină, cu o altă populaţie, africană şi arabo-musulmană, purtătoare de tradiţie islamică? Suntem, pe continentul european, martorii unei catastrofe comparabile cu prăbuşirea Imperiului Roman? Se produc sub ochii noştri extincţia valorilor occidentale, amuţirea vocii morale a Occidentului şi ieşirea sa din istorie? A decis oare Occidentul să se sinucidă în prezent, din punct de vedere cultural, după ce în secolul trecut a încercat de două ori să se sinucidă fizic (declanşând Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial)? Zeci de întrebări de acest gen inundă zilnic presa şi reţelele de socializare. Ca jurnalist, mă confrunt cu ele zilnic la Radio France Internationale, unde lucrez de trei decenii. Ca scriitor însă, mi-am propus să le abordez oarecum altfel, prin prisma unor fabule filozofice şi a unor povestiri cu aer dilematic, dar şi prin câteva confesiuni.”
Este o carte de proză, în care jurnalistul de la Radio France Internationale, asaltat de evenimente pe care, după cum mărturiseşte, este „incapabil să le înţeleagă şi să le accepte”, îi dă scriitorului Vişniec temă de meditaţie, pentru a fi disecată, dezbătută şi prezentată cititorilor. După aproape 45 de ani de comunism, românii s-au îndreptat cu elan spre valorile occidentale, însă acum acelaşi Occident pare să îi îndrepte spre pierderea identităţii. Un subiect pe care autorul îl va dezbate cu cititorii săi sâmbătă, dialog ce se va încheia cu o sesiune de autografe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!