24.000 de euro a primit Ioan Pantiș în schimbul casei sale, de pe strada Ciheiului 48, după îndelungate dispute cu Primăria Oradea. Omul povestește cinismul cu care a fost tratat când, văzându-se pe drumuri alături de soție și copii, i s-a spus că dacă nu-și poate cumpăra o casă din acești bani, să stea în chirie.
Ceea ce i s-a și întâmplat omului în urma declarării pandemiei, deoarece, cu acești bani, nu a găsit un loc pentru el și familia sa decât în Ungaria, la 20 de km de Oradea. De acolo, până la declararea pandemiei, făcea naveta în fiecare zi cu copiii. Apoi nu a mai putut să ajungă în Ungaria, fiindcă asta însemna să își lase copiii singuri, în Oradea. Așa s-a văzut nevoit să stea în chirie. Iată drama omului povestită pentru știri.oradea.
„Aici sunt ruinele casei mele. A trebuit să plec din casă pentru niște bani de nimic. Primăria ne-a oferit 54.000 de euro pentru trei familii. Până la urmă s-au dat 64.000 de euro, dar după mai multe presiuni făcute de mine. Mi-au spus că dacă nu îmi convine suma pe care o primesc, să mă mut în chirie. Din casa mea. Vă dați seama că și-au bătut, pur și simplu, joc de mine. Mie și fratelui tatălui meu, ne-au dat aproape 25.000 de euro, iar doamnei care avea casa mai în spate, 14.000 de euro. Vă dați seama, unde să își cumpere doamna aceea ceva, cu 14.000 de euro? În urma stresului provocat de expropiere, doamna a făcut infarct și a decedat. Probabil, Primăria a făcut o economie să dea premii celor din instituție. Le-am tot spus că am doi copii și cu banii ăștia nu pot să-mi cumpăr nici măcar o garsonieră în Oradea. Cu banii aceia mi-am cumpărat o casă, dar nu în România, ci în Ungaria, la 20 km. În România, la 15-20 km de Oradea, nu mi-am găsit nimic la banii ăia. Mi-am luat o casă cu 22.000 de euro, dar acum, cu Covid-19, sunt cu copiii după mine, în chirie. Că nu pot să merg acasă. Îmi permite doar mie. Că am acte de la lucru să merg și să vin. Dar copiilor nu, nicicum. Și soția ar putea, dar ea e în șomaj tehnic. Deci, ce ar trebui să fac, să mă duc cu soția acasă și copiii să rămână în Oradea. Cum vine asta? E o bătaie de joc… Mai cunosc trei persoane care s-au mutat în Ungaria din Oradea. Fiindcă aici trebuiau să plătească niște taxe și impozite de nu-i adevărat. Degeaba-i Oradea oraș frumos, dar trebuie să și trăiești”, e concluzia la care a ajuns Ioan Pantiș.
Bărbatul nu se află la prima experiență nefastă în raporturile cu Primăria Oradea. Omul a povestit, pentru aceeași sursă, că doi ani la rând, timp în care era inundat la orice ploaie de vară, a vorbit la pereți.
„Din 2016, am tot făcut sesizări la Primăria Oradea, vreo doi ani. Deci problema era că la orice ploaie de vară, aici nefiind canalizare, de când s-a făcut centura la patru benzi, toată apa se scurgea aici. S-a ridicat centura cu un metru jumate, iar canalul colector, care vine de la Selgross, adună toată apă. 25 de ani am stat eu aici. Tatăl meu a stat de mai mult timp, că eu am moștenit de la el. De aici, copiii puteau merge lejer la școală, eu puteam să merg la un loc de muncă mai bun, fiindcă de aici copiii puteau merge singuri la școală. De aici, în cinci minute, pe jos, erau la școală. Dar așa, sunt nevoit să fac naveta în fiecare zi, în Ungaria”, explică Ioan Pantiș situația în care se află după expropiere.
Și alți bihoreni au fost expropiați în batjocură. Există și categoria celor expropiați pe hârtie.
E cazul celor de pe traseul DN 76. În 2011, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) anunța că va plăti despăgubiri de 358,19 milioane de lei (83,3 milioane de euro) pentru exproprierea a 855 de imobile, operaţiune necesară modernizării drumului naţional 76 Deva – Oradea, în lungime de 184 kilometri. Lista, publicată doi ani mai tîrziu, cuprinzând imobilele care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică “Reabilitare DN 76 (E 79) Deva – Oradea km 0+000 km 184+390”, sector Șoimuș Brad km 0+000 km 30+436, situate pe raza localităților Șoimuș, Vălișoara, Luncoiu de Jos și Brad, județul Hunedoara, respectiv sector Ștei Beiuș km 102+660 km 133+660, situate pe raza localităților Lunca, Ștei, Rieni, Drăgănești, Beiuș, Pocola, Răbăgani și Uileacu de Beiuș, județul Bihor. Sumele individuale aferente despăgubirilor arată că acestea sunt simbolice. Pentru 1.577 mp, de exemplu, se primeau 2.807 lei. Cu toate acestea, mulți oameni nu au primit, faptic, până acum, niciun leu.
Trimite articolul
XOda lui Bolojan si gașca criminală din primărie votați Bolojan ca va arata el cine e seful Constitutia spune că dreptul la proprietate e garantat in Romania….
-
E garantat pentru Bolojan și gașca lui nu pt pulime cu care face ce vrea.
Cum vede domnul Emilian Pavel aplicaţia exproprierii şi formula ei de calcul?
-
Nu prea vă place capitalismul, văd.
Asta nu e un fost controlor de tramvai cumva? Oricum povestea relatata e mult prea unidirectionala, eu nu m-as da pe spate asa din prima fara un pic de investigatie …
-
Ce unidirectionala? Uita-te numai la sume.Da-mi tu mie numai teren la 14-25mii in zona aceea.O garsoniera in Oradea e peste 30mii despre ce vorbim.Una dintre metodele de evaluare ANEVAR e pe baza pretului pietei.
-
Ce suprafata a avut terenul? Chiar eram curios, nu a zis in video.
-
Lasă suprafața și alte cele. Omul a avut o casa in care putea locui. De ce nu a primit bani suficienți ca sa își cumpere o casa in apropiere in care sa poată locui? Cum vine asta, sa ai casa ta și sa te dea afara pe bani de nimic sa trebuiască sa te muți cu chirie?
-
Nu sunt nici eu de acord cu partea asta sa fii dat afara din propria casa.
Dar nu mi se pare ok nici sa nu aflam toate datele problemei. Adica ne dam cu parerea, dar nu ne intereseaza sa aflam niste date esentiale totusi?
Erau 10 m patrati? 100? 200?
Conteaza totusi sa vedem macar daca a fost corect despagubit pentru preturile din zona respectiva.
-
-
-
Cred ca ati inteles de ce trebuie schimbat primarul si
consiliul local al Oradiei,pt.ca
oricare dintre noi poate ajunge
in situatia expropriatilor.Trebuie sa oprim
abuzurile primariei Oradea.
-
Ce legatura are consiliul local sau primaria cu lista de preturi si evaluarea facuta? Cunosti cum se face o evaluare?
-
ce legatura are primarul ? doar atat ca primarul ar trebui sa fie cel care te protejaza sa nu ajungi in strada in situatii din astea!
-
Bolojan nu mai trebuie sa ajunga primar dar trebuie sa fie pedepsit pentru abuzurile care le-a comis in numle dezvoltari omul e un tiran care face ce vrea in orasul asta maniaco parcangiu care vrea ca in orasul nostru sa il umple cu mega parcari supra etajate din km in km vezi Independentei apoi cea care urmeaza sa fie facuta vizavi peste Cris pe Iosif Vulcan, vezi parcarea din spatele trbunalului mereu goala si cea de langa magazinul Crisul ,vezi urmatoarele proiecte de parcari din centru civic si piata mare singura care cumva isi are rostul.
Situatia este prezentata destul de ambiguu.
Pentru mine este interesant cum majoritatea celor care se plang de sumele platite in urma exproprierii nu mentioneaza in nici un moment legea. Exprorierile se fac in baza legii si acolo este mentionat ca “proprietarii imobilelor cuprinse in lista au obligatia prezentarii la sediul expropriatorului, in vederea stabilirii unei juste despagubiri”. Cuvintele cheie sunt “juste despagubiri”. In mod real daca o persoana a primit mult sub pretul real si poate dovedi acest lucru nu vad de ce nu ar putea sa se adreseze instantei. Nu scrie nicaieri in lege ca autoritatile au dreptul sa sub-evalueze costurile imobilelor.
In rest este bine cunoscut obiceiul romanilor de a-si supra evalua valoarea imobilelor. https://www.youtube.com/watch?v=0MlcAbIn2GU
Nu inteleg de ce s-a mutat in Ungaria. Sunt destul de multe comune la 20K distanta de Oradea, avea de unde alege.
-
In capul tau desigur este normal sa te scoata cineva din casa, chiar daca nu ti-ai planuit sa faci asta.Pretul caselor din comunele din jur sun mai ridicate decat cele din Ungaria.
Este usor de comentat atunci cand nu esti “atins”, si de trimis oamenii la tribunal sa se judece (daca au din ce) pentru proprietatea lor dobandita.
Eu va doresc la toti cei care nu simt un pic de empatie sa treaca si ei prin ceea ce trec expropriatii lui bolojan.-
Da eu nu sunt atins si pot sa ma uit rational al situatie nu emotional cum o faceti voi.
Inca o data, exproprierile se fac in baza legii(adoptate in parlament) si orice cetatean roman poate sa ajunga intr-o astfel de situatie.Si asta este, a riscat si si-a cumparat o casa cat mai ieftina intr-un sat parasit in Ungaria. Nu l-a fortat cineva sa ia decizia asta.
-
“Nu l-a fortat cineva sa ia decizia asta”
Gasca de nemernici din pmo l-a fortat, sa fie FOARTE clar. -
Sa stii ca sunt o persoana rationala, dar tot nu-mi vine cumva sa ma complac cu situatia si sa fiu scos din casa mea, pentru ca asta este interesul altora .Indiferent de ce legi tot povesteti.
Si auzi tu, omul a riscat si nu a fost fortat sa cumpere o casa ieftina…pai tu citesti ce scrii ?
Pe mine ma exproprieaza de un imobil construit de 10 ani, in care am investit o gramada de bani, pe care probabil nu o sa-i primesc in veci. Si eu am riscat…si bunicii mei care au fost expropiati de comunisti.Se pare ca este ceva ciclic si normal in mintea voastra sa lasati oamenii sa construiasca si sa veniti sa-l confiscati.-
De legea Legea nr. 255/2010 vorbesc draga Alexandru. Daca nu iti convin legile acestei tari ai optiunea sa te muti in alta tara.
Bine poate tu preferi doar sa te plangi pe internet fara nici un folos.Si da citesc ce scriu, nu l-a obligat nimeni sa-si cumpere casa in Ungaria. Imobilul era detinut de persoana in cauza impreuna cu fratele sau deci doar 50% din proprietate era a sa si in plus a mentionat ca a mostenit casa de la tatal sau.
In imaginile din Google Street View nu pare nici pe departe o proprietate care sa valoreze aproape de 50.000 de euro. Eu zic ca primaria l-a platit bine. A primit 25.000 de euro si si-a luat casa in Ungaria cu 10.000 sau poate chiar mai putin. Ce tragedie. -
Victor, ai dreptate – folosesti logica si utilizezi resurse. E uneori greu sa lupti cu cei care nu folosesc argumente, doar emotii. Dar e necesar; si ma bucur ca mai exista oameni ca tine..
-
Oricare ar fi odata ce te scoate din casa ta afara iar cu despagubirea care ai primit-o ramai varza tocata atunci automat renunt la asa cetatenie de rahat prefer sa plec la o tara care e inporriva tarii care ma cacat pe cap si sa nu mai aud si dau ordin la toti ai mei sa nu se mai vorbeasca romaneste in casa mea si gata.
-
-
Ia legatura cu un notar sa vezi care e pretul de catalog al unui impob, si care e pretul pietei. Si apoi mai povestim, daca tu imi poti cumpara un apartament care in catalog e 25 mii si pretul lui de vanzare e 35.
-
-
-
Vad ca tu nu intelegi(sau nu vrei))mai multe lucruri ! Este drept ca aici cuvintele cheie cum le amintesti si tu sunt ascunse in actiunea in sine :coruptie,regim dictatorial dezinteres fata de cetatean,impertinenta si multe altele !…dar ce usor este sa vorbim si sa aratam cu degetul catre cei neajutorati aflati in aceste situatii !!!
-
deci, sa intelegem, ca tu zici ca e ok, sa expropriezi pe cineva fara un motiv normala, peste oriunde, numai de aceea ca Bolojan vrea asta, tu o sa ai oricum voie sa mergi la instanta daca nu esti multumit cu suma si pana primesti banii – daca primesti, ca nu ai nimic cu care poti sa demonstrezi cat a avut valoarea reala pe piata casei depaft, ca intre timp a fost demolata… ok.. si pana primesti banii in instanta, in acele 3-5 ani ce faci? unde te duci?
Dupa cum se observa, tu zici ca cine a avut o proprietate in oras sa mearga in tara si sa faca naveta in fiecare zi, nu de aceea a trait in viata lui in oras ca sa nu faca asta in fiecare zi, asa-i?
Tu nu crezi ca daca tu ai o proprietate in oras si din ceva motiv primaria are nevoie de terenul tau, primaria ar trebui sa dea posibilitatea sa ai aceeasi privilegiu cu aceeasi caracterisiti, numai in alta parte a orasului, plus si ceva desbagubire pentru deranjul creat? Tu de ce nu lasi acolo apartamentul tau si mergi la tara la casa aia de ’20K distanta de Oradea’? ohh, tu ai voie sa stai in oras, numai altul nu ca a locuit intr-o casa asa cum a aratat si de aceea nu are voie sa stea in continuare in oras?
Se vede clar, ca tu nu ai avut inca parte de instanta… in momentul de fata sunt peste 100 de dosare in instanta despre exproprieri, unele au vechime de 3 ani deja…-
👍🏻”oradean”
-
Oradeanule, bine ca te pricepi sa lasi comentarii “pa net”, mai greu cu intelesul dar ce sa zic, nu are rost sa te incurci in detalii.
-
-
Sper sa fii demolat și să primești 24.000 euro, conform legii. Poate îți găsești o casă la a Cucuietii din Deal cu WC in curte. Sau poate te ia Bolojan la el în chirie. Să studiezi temeiul legal în
-
Daca atat ar valora proprietatea asta este.
-
nu conteaza cat face proprietatea
daca primaria vrea terenul acela sa ii dea la schimb o alta casa unde sa poata locuinu conteaza cum arata casa mea, cat valoreaza. este casa mea. daca o vrei si legea iti permite sa mi-o iei cu japca, atunci da-mi una la schimb plus despagubiri pentru deranj, mutat, renovat etc
-
Nimic din ce spui tu nu este mentionat in lege.
Fartilor legea este in vigoare si nu se va mai modifica semnificativ, multe sub-puncte au fost deja contestate la CCR si corectate deci degeaba visati scenari de cum trebuie, cum este bine. Nu credeti ca ar fi bine sa ramanem conectati la realitate?
-
-
Dupa multiplele comentarii si stilul lor rezulta: VICTOR = unul din gasca lui Bolojan ,deci nu-l mai bagati in seama
-
-
bolovan face pe samsarul imobiliar pe spinarea oradenilor, despre blocare retrocedarilor catre propiretatii de drept sa nici nu mai vorbim , e plin orasul cu cladiri in curs de prabusire in care nu investeste nimeni pt ca sunt in litigiu. bolovan un jeg de om !
-
CORECT !!!
-
Foarte corect punctat este un samsar imobiliar ca de ex 10 m patrati din curtea mea sunt propietatea primariei am vrut sa cumpar acel teren dar mi se cere 12000 de euro deci primaria cand vinde supra evalueaza pretul si cand cumpara face invers ca in cazul celor din reportajul de mai sus da si atunci pot sa sustin sunt samsari imobiliari
Ar fi corect ca articolul sa ne prezinte si cealalta parte a monedei.
Haideti sa vedem despre ce e vorba. Pe google street view avem posibilitatea de a calatori inapoi in timp (daca au in data de baza imiagini). In acest caz avem o imagine din septembrie 2011, uitati-va:
https://www.google.com/maps/@47.0267109,21.9434487,3a,19.9y,66.47h,88.29t/data=!3m6!1e1!3m4!1szlLuFXVW8qgfx6npbDH9bA!2e0!7i13312!8i6656
“imobilul” era un teren cu niste colibe neintretinute si darapanate, o mahala langa centura, fara gard!… O carte de vizita ideala Oradiei?
Eu as fi multumit daca am fi primit 64.000 de euro in schimb. Omul asta a primit o sansa de le soarta pentru un “reset”. Sunt sigur ca noua lui casa arata mult mai bine, decat coliba expropriata si demolata.
-
In linkul aratat de tine eu am vazut-o doar pe mata ,era parcata in zona!si am mai vazut un spatiu spre inchiriere probabil pe fostul amplasament al casei pagubitului din articol!
De obicei nu comentez in online dar modul in care e “făcut” acest interviu de către cel care la realizat spune multe despre etica lui de jurnalist si mai mult despre modul “subtil” despre ce a vrut de fapt sa precizeze si sa puncteze. Miroase de la o posta a gazetar de la “Latrina 3” dar si de o influenta si gândire specifica PSD-ului, de ce cred aceste lucruri ? … pai simplu, de ce nu sunt prezentate poze in ansamblu cu fosta casa? de ce nu se precizează suprafaţa totala a fostei proprietati? dar suprafaţa utila de locuit care a avut clădirea; din exprimarea domului am inteles ca in imobilul respectiv locuiau 3 familii ? din ce a fost realizata construcţia, de ce nu se prezintă cadre largi cu actualul amplasament, cu vecini dar si clădirea care a “răsărit” lingă fostul proprietar? de ce nu e prezentat si un punct de vedere oficial al autoritatilor implicate?
-
Dar Mata a ce “miroase”poate sa ne spuna nasul tau fin?
-
Nasul meu fin îmi spune ca dumneata când ai scris “Mata” ai făcut referire la pisica, deci (ca sa înţelegi mai exact fiindcă ca ESTI un INTELIGENT asimptomatic) nu la varianta cu “ăta” ci la cea cu”âţă” ca altfel este atac la persoana, lucru care îmi dovedeşte advarata TA capacitate intelectuala (in mod intenţionat am folosit apelativul la persoana I deoarece am vrut sa păstrez acelaşi stil de abordare a discuţiei), in plus nasul meu îmi mai spune ca ESTI unul care „vorbeşte” fara sa ştie ce vrea si doar ca sa se afle in treaba. NU înţeleg ce a deranjat la comentariul meu, dar iată ca cele afirmate de mine sunt ADEVARATE : https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/drept-la-replica-primaria-oradea-nu-a-fost-vorba-de-exproprierea-imobilului-ci-de-vanzarea-cumpararea-acestuia-2302283/
-
Subscriu domnilor”….”Popescu,unul,Alexandru,Gheorghe,antibolovan,ionuuu.Edilii noștri pe care ii plătim,sa rezolve corect problemele oamenilor, uită de unde au plecat,acum sunt “domni”la oraș.Si ii mai țin în brațe și pe cei cu care au copilărit.. i-au”proptit”bine in posturi călduțe in Primărie.Si dacă ii cauți la birou,ei sunt de fapt acasă în timpul programului.Ce proces sa facă amaratul ăla săracul,sa umble ani întregi prin ușile Judecătoriei?Cum nu le da Dumnezeu grijă nouă, să aibă la ce se gândi acasă,nu să facă planuri diabolice cum să nenorocească oameni cu copii… Atâtea abuzuri fac și unii care sunt doar simpli funcționari… dacă se numesc”consilieri” au impresia că sunt buricu’pamantului..Pe dracu’… știți ce se spune, când afirmi despre un lucrător de acolo că e corect și nu se pretează la mită?Că fiecare are un preț!! Așa s-a exprimat o “doamnă” de la o Asociație de proprietari din Rogerius,care face afaceri pe banii proprietarilor.Asa a răspuns când a fost amenințată că va fi reclamată.Ca fiecare are un preț!!Sper sa le plătească Dumnezeu la toți cei care fac abuzuri de funcție!!!Ii felicit pe toți care postează aici și au curajul sa spună deschis aici părerea lor.Ma întreb cine este tras la răspundere pentru femeia care a murit de supărare,că i s-a luat casa…sigur, vinovații nu vor păți nimic.. știți de ce?Pentru că nu vor ajunge vârsta acelei femei!!Sper că ați înțeles ce am vrut să spun sau sa le doresc…
Un teren gol intr-o zona buna valoreaza x suma sa zicem 1000 eur acelasi teren cu o casa darapanata pe ea valoreaza 500 eur motivul este simplu sunt costuri cu demolarea etc etc.
In general cand se evalueaza un imobil se tinde spre a evalua cladirea nu si potentialul terenului de sub ea iar cand se evalueaza un teren se ia in calcul potentialul acestuia De aici provin diferentele care nu sunt juste dar asta este practica.
O casa de chirpici cu un teren de 1000 mp va valora intodeauna mai putin decat daca era terenul gol golut.
-
“Casa” de care se vorbeste era din chirpici și era făcută de fostul CAP Seleus pentru angajati. Bunicii lui au primit casa și terenul de la CAP. Era o darapanatura gata-gata sa se prăbușească peste ei. In total casa nu valora cât au primit. Doamna care a decedat avusese o casuta lângă ei, dar a vândut-o. Acum trăia intr-un coteț reamenajat intr-o cămăruța in curtea lor și ii era matusa!
Omul probabil cã nu mai are proprietate în Bihor, de aceea a vorbit. Dar în ce scop a vorbit? Pentru a nu mai fi nedreptate?
De regula nu comentez in online dar modul in care e “făcut” acest interviu de către cel care la realizat spune multe despre etica lui de jurnalist si mai mult despre modul “subtil” despre ce a vrut de fapt sa precizeze si sa puncteze. Miroase de la o posta a gazetar de la “Latrina 3” dar si de o influenta si gândire specifica PSD-ului, de ce cred aceste lucruri ? … pai simplu, de ce nu sunt prezentate poze in ansamblu cu fosta casa? de ce nu se precizează suprafaţa totala a fostei proprietati? dar suprafaţa utila de locuit care a avut clădirea; din exprimarea domului am inteles ca in imobilul respectiv locuiau 3 familii ? din ce a fost realizata construcţia, de ce nu se prezintă cadre largi cu actualul amplasament, cu vecini dar si clădirea care a “răsărit” lingă fostul proprietar? de ce nu e prezentat si un punct de vedere oficial al autoritatilor implicate?
EXPROPRIAT.corecteaza repede 😉
Mai oameni, cei care comentati aici ca nimeni nu a obligat sa accepte suma si ca are drept sa mearga la instanta si de ce a mers in Ungaria ca nu a obligat nimeni…
1. Au expropriat MUUULTE familii in ultimele 6 ani, cand a inceput exproprieriile Bolojan la drumul expres si a vazut cat de repede merge si poate sa faca orice, a inceput drastic sa exproprieze oamenii fara niciun motiv… Ca sa demolezi o vulcanizare si o strada intreaga (Plevnei) ca sa aiba domnul Malan liniste acasa si sa aiba loc unde sa mearga acasa prin Plevnei NU e o necesitate pentru cetatenii orasului, numai a viceprimarului… casa lui Malan de ce nu exproprieze primaria, ca oricum arata groaznic?
Acuma vrea sa exproprieze 26 case in Nufarul ca vrea sa faca acolo parcari… pentru cine? pentru dezvoltatori de imobiliare cei care au inceput deja sa faca acolo blocuri… nu ca vrea sa renunta de parcari care parcheaza acuma pe Nufarului…
in centru la Aurel Lazar acuma au desfintat 240 de locuri de parcare si e in plan o parcare cu 135 locuri… unde e dezvoltarea?
pe Onestilor au expropriat zeci de case ca sa faca acolo un sens giratoriu cu o banda pe sens… nu, nu pentru sensul aceea au expropriat oamenii, ci pt dezvoltatori de imobiliare, care fac acolo blocurile…
Si am putea continua lista cu zeci de exproprieri ce face Bolojan acuma si n-are sens…
2. ziceti ca daca omul nu e multumit cu suma ce a primit (cum sa fie ca din banii aceea nu primeste nimic in oras) poate sa mearga la instanta… da, si momentan la instanta sunt peste 100 de dosare deschise legat de exproprieriile ce a facut Bolojan, cine a avut ceva lucru cu instanta, stie cat dureaza sa primesti ceva…. omul o sa vada peste 3-5 ani ceva suma, daca primeste, fiindca de atunci casa a fost deja demolata, “expertul” lui Bolojan bineinteles ca a zis o suma mult mai mica decat cat costa casa si tu, ca si proprietarul fostului casa cum demonstrezi ca cat a costat in realitate casa, daca aceea a fost deja demolata? Teoretic nu asi putea demola casa pana e un dosar deschis in instanta, dar stim cu totii ce legi avem… si daca primeste ceva baniti in plus, pana atuncea unde o sa stea cu familia?
3. daca Bolojan zice ca din cauza dezvoltarii ne trebuie exproprieriile, de ce nu da o alta casa tot IN ORADEA care are aceeasi caracterisitici, ca si cel care vrea sa exproprieze? Omul a avut o casa in Oradea, cum puteti sa ziceti astfel de prostii ca poate sa mearga altundeva? Ce lejer puteti sa vorbiti ca sunteti in bloc si Bolojan inca n-a inceput exproprieri la blocuri…
Omul a avut o casa mai veche, nu o palota… inteleg… dar totusi a avut o proprietate in ORAS, unde totul costa mai mult ca la tara, NU mi se pare normala ca vezi aici comenturi ca poate sa cumpere case la 20-40km de la oras… hai mai, si voi de ce nu mergeti atunci si cumparati casa aia, de ce locuiti in Oradea, cine ne obliga pe voi sa locuiti aici?
Si Bolojan nu numai case de genul expropriaza… expropriaza si case cu 1 sau 2 etaje, nu demult renovata… e normala ca demolezi o casa care are valoare cam 200.000 de euro ca sa faca niste parcari? pentru voi sigur, ca aceti un apartament undeva si ne trebuie o loc de parcare langa usa de scara…
Apropo de drumul expres… pt pasajul peste Doja si Pasteur au demolat acolo cam 6-10 case… din motiv ca au fost in calea pasajului si sa aiba loc cu macarele… acuma a trecut un plan prin consiliul municipal ca se face acolo o cladire de nimic mai mult de UN METRU langa pasaj…
sa mai laudati pe Bolojan… face multe lucrari in oras, prin bani UE, stim, dar fara cap, nicio lucrare nu a fost facuta perfect, fara zeci de probleme si fara sa nu primeasca lucrarea cineva prieten de unde a si primit inapoi plicuri cu bani…
-
“Rozi” aka “oradean”de azi sunt fanul tau nr 1!tu chiar iti meriti banii!tu intelegi ca acest escroc pe nume Ilie Gavrila Bolojan a deposedat impotriva vointei lor niste oardeni de casele lor!instanta trebuie sa judece acest fapt ca o crima impotriva umanitatii!ptoprietatea privata trebuie aparata si in statul bananier Rromania!nu trebuie lasat la decizia unui analfabet din birtin si a acolitilor lui viata si proprietatea unor oameni!in 10 ani de tiranie,acest terorist pe Bolojan a adus mai mult rau in Oradea decat oricare altul!ciuperca,dealul emblematic al acestei urbe e praf datorita camarilei galben albastre care prin firma executanta “abed nego”a creat o drama!copacii taiati in mod sistematic!a se vedea plopul de la “spoon”colt pod dacia!btw stiti cat a primit despagubire cel cu chioscul Abc de langa acel pod?40mii euro!bani pe care probabil ai obtinea in 1-2 ani din vanzari.acest primar actioneaza pe stilul totalitarist fascist si o face doar ptr legea ai permite si la fel si cetatenii acestei urbi!unde e acum cacatu ala care defila acu-s 2-3 ani pe strazi cu pancarte cum ca el :”rezista”?nu defileaza si.acum cand e vorba de orasul nostru nu doar de niste decizii politice legatr de Bucuresti?
-
Greu cu limba romana dar se pare ca vb. de comentariul meu.
Doresc doar sa clarific cateva lucruri pentru cei care poate sunt interesati sa citeasca o opinie logica.In primul rand am folosit terminologia: “juste despagubiri”. Asta pentru ca asa apare in lege. Eu nu sunt jurist dar este o diferenta clara din punct de vedere juridic intre despagubire justa si sa nu iti convina cat ai primit. Adica poate cetateanul nu era multumit nici cu de 10 ori valoarea imobilului, asta nu inseamna ca nu a fost despagubit just. Nu poate sa mearga in fata unui judecator sa zica: “Eu as fi vrut sa primesc 100.000 de euro pe coliba mea”, dar poate sa mearga in fata judecatorului sa spuna ca suma primita de la primarie nu reprezinta valoarea reala a imobilului si ca are o expertiza autorizata care ii permite sa dovedeasca acest aspect.
Eu insist pe lege pentru ca in situatia aceasta se poate discuta pe ceva concret. Inteleg ca persoanele cu argumente emotionale doresc sa ignore in totalitate aspectul legal dar atat timp cat exista o lege clara, adoptata de parlament si trecuta de testul de la CCR aceasta nu poate fi ignorata. Deci argumentele ca : “nu este normal”, “nu se poate asa ceva” sunt absolut inutile. Degeaba unii incerca sa insinueze ca aceste exproprieri se fac pentru ca asa vrea “muschiul lui Bolojan” ca nu este asa. Exproprierile se pot realiza doar in cazurile in care sunt intrunite conditiile stipulate in lege. Personal, acest curaj de a lua masuri nepopulare din punct de vedere electoral(dar legale) este unul din motivele pentru care il apreciez pe Bolojan. Daca ne uitam la Firea de exemplu observam ce repede a dat inapoi cum s-a lovit de primele critici in legatura cu “Taxa Oxigen” si asta o face un primar slab, din cauza asta se dezvolta Bucurestiul in cel mai grotesc mod cu putinta. Prefer un primar care sa ia 5 masuri nepopulare(chiar daca unele sunt indreptate impotriva mea) decat un primar care sa nu ia nici o masua, sa nu faca nimic sau mai rau sa faca doar in folosul, avantajul partidului sau a clientelei politice asa cum fac in general politicienii romani.
Apoi odata ce dosarul este acceptat de un judecator procedeul de expropriere se suspenda pana este clarificata situatia juridica. Si nu are absolut nici o logica ca cineva sa dea in judecata primaria dupa ce casa a fost demolata si s-a vazut cu banii in buzunar. Evident in cazul persoanei care face subiectul articolului nu se mai poate face nimic, eu in comentariul meu initial am vorbit din punctul de vedere al posibilitatilor intr-o astfel de situatie, nu am sugerat sa dea in judecata primaria la ani distata dupa fapt. Si daca sunt mai multe dosare in instanta si dureaza mult judecarea acestora iese in favoare proprietarilor pentru ca raman in picoare casele lor mai mult timp.
Nu a primit o alta casa “cu aceleasi caracteristici” tot in Oradea pentru ca acest aspect nu exista in lege si pentru ca in mod real nu poate fi implementat. Poate ai impresia ca Oradea este plina de case “cu aceleasi caracteristici” dar nu este asa, este oricum o terminologie mult prea ambigua pentru a putea fi implementata ca masura legala.
Un lucru este clar in Oradea ca si in majoritatea oraselor din Romania se observa clar haosul din anii comunismului si anii de dupa comunism, cand la mica intelegere orice era posibil. Mai exista si aspectul ca orasul s-a dezvoltat in jurul unor case care care existatu deja in locurile respective. Asta nu imseamna ca dezvoltarea in interiorul oraselor trebuie sa se opreasca aici. Printre altele Legea din 2010 a fost creata tocmai din cauza asta, pentru a permite reamenajari in interiorul oraselor. Este o situatie regretabila sa ajungi sa fii expropriat dar din punctul meu de vedere oamenii ar trebuie sa se concentreze mai mult pe aspectul legal(respectarea legii) sa critice vehement in caz de derapaje si mai putin pe aspectul sentimental sau electoral.
Singurul lucru care il preocupa pe marele lider e ca nu mai sunt turisti, si firmele prietenilor someaza. Asa ca bagam bani si mai multi in turism, fiind un sector unde se castiga foarte bine (cele mai mici salarii de departe sunt in turism) , si e de viitor mai ales acum. E primarul firmelor cu patroni prieteni, de oameni il doare in cot.
-
Da’ , ce-mi place cum sare Bihorel zilnic la gatul lui Bolo !
Parca are un obicei acest trust de presa si asa zisii ziaristi care performeaza ptr.el.
Nu v-ati intrebat vreo clipa domnilor ziaristi , daca tot sariti cu chestiile adtea sentimentale in sustinerea domnului expropiat ,cu doi copii,nevoit sa se mute de pe Centura Oradiei , colt cu strada Ciheiului, oare ce fel de gospodari au locuit acolo de doua generatii ??
Apoi sa sariti in sus cu valorile despagubilte ?
Ce suma sa dea Primaria la o curte in care vechiul proorietar ( tatal de la care a ramas mostenirea ) si apoi fiul cu unchiul care imparteau jumi -juma aceea proprietate , aveau gardul acela la front , cladirile alea “impozante” , ordinea aceea in curte ??
Pe ce sa ii plateasca mai multi bani , oare ?
Pe gardul dim placi de azbest , care cica sunt declarate ca materiale cancerigene ?
Pe puietul de tot felul de pomi netunsi , neingrijiti din curte , pe cladirile alea care seamana cu cotetele sau cu grajdurile unor gispodarii taranesti din zona,Beius sau Alesd ??
Cum v-ati gandit voi ca se face evaluarea bunurilor cand se fac expropieri ??
Evaluezi CE EXISTA !
AH , aici nu prea era ce sa evaluezi !
Iar domnul in cauza ne spune in articol atunci cand i s-a luat interviul , ca traia linistit cu sotia si copii acolo , cu inca un unchi in curtea ( probabil comuna ) !!
Dar cum si in ce conditii nu ne mai spune !
Probabil ca in satul din Ungaria acum are mult mai bune conditii decat cele pe care si le-au creat singuri in zeci de ani pe durata a doua generatii .
Ca daca esti gospodar , mai bati un cui , mai faci un gard , mai sadesti un strat in gradina , mai tunzi iarba sau pomii .
Ca a munci cu mana nu necesita cheltuiala in bani , ci impune un pic de harnicie , implicare , dorinta , ambitie .
Dupa ce se vede in imagine si din cat cunosc eu zona si locatia , nu rupe nimeni gura targului cu harnicia la adresa respectiva .
Dar sa ne plângem , cunoastem.
Banuiesc ca a primit si o suma de bani ptr.a accepta acest interviu si a fi publicat .
Intuiesc . -
Si as mai adauga ceva .
Sunt nascut in zona , in cartier.
In limita dintre actualul Dimitrie Cantemir si fostul Seleus . Cunosc bine zona , in amanunt , chiar si noroaiele in care era infundata zona acum 45 – 50 de ani
Sunt o gramada de comentarii ( chiar si aici , la acest articol ) cu referire la exproprierile din zona .
Sa va spun ca de exemplu , pe zona aceea controversata a strazii Gradina de Fragi , pina nu a venit primaria si a introdus canalizarea , a asfaltat strada , le-a facut trotuare , casele alea erau ca niste casute uitate de lume .
Locuri de 500 de metri de teren , impartite in doua , o parte vanduta altuia ca sa aiba banuti sa isi construiasca casa , aveau cotete cu porci si gaini in fundul gradinii .
Case facute din caramida de pamant(vajag), fara fundatie , fara strctura de beton , acoperisuri slabe , cladirile cu geamuri joase si mici , curti infime , stramte.
Cam asta era peisajul .
Si …. sa nu uitam !
Cand ploua , igrasia urca pe peretii casor pina la pervazul geamului , geam care era la multe dintre case la inaltimea buricului trecatorului .
Acum , li s-a asfaltat , au si ei trotuar si canalizare . Au pus polistiren pe exterior , au bagat o tencuiala nobila pe frontul de 9-10 metri de la strada si nu se mai vede igrasia ! Portile sunt tot alea sudate din fier capturat de la serviciu pe timpul raposatului la multi dintre actualii proprietari.
Cred ca cel.putin 6 din 10 case dintre acelea, sunt tot din caramida de pamant si azi , tot cu 200 mp de teren si cu 30 metri patrati de curte .
Le-am mai schimbat in geam termopan sau o usa de intrare , au modificat o terasa la usa de intrare in hol .
In unele case locuiesc doua generatii .
Si acum intrebare ?
Cum ati dori sa se faca expropierea ?
Sa se dea bani in functie de cate persoane sunt gazduite sub acoperis ?
Sau expropierea se face evaluand suprafata totala , cea construita , materialul din care este construită cladirea , utilitatea dar si legalitatea construirii acestor cladiri.
Chiar am impresia ca dupa parerea unora expropierile ar trebui facute in functie de ce varsta are gazda , cati copii a facut , etc….
Dar nimeni nu incearca sa fie pe lege .
Cat despre ce gospodari locuiesc in unele dintre aceste case , cat au muncit ca sa transforme sau sa le schimbe in acesti 30 de ani de cand au scapat de precedenta demolare …, hai sa fim seriosi .
Sunt care au motive sa se panicheze .
Au cumparat una-două proprietati din astea de care vorbesc eu , au ras totul , le-au dus cu basculele la groapa , apoi au construit case noi si frumoase .
Aia sunt indreptatiti sa ceara pret REAL pe expropiere .
Dar sa ceri sume echivalent la doua apartamente , ptr.ca locuiesc doua generatii intr-o casuta de vaioaga pe 200 metri patrati , sincer nici eu nu as plati daca ar fi sa cumpar o proprietate !?
Din cate imi dau eu seama site-ul asta de stiri cred ca ii apartine domnului Mang si asta spune tot PSD .In Oradea nu aveti șansa încercați Teleorman !
-
Iar tu daca vrei doar comentarii adulationiste, pline de extaz fata de liderul absolut, poti sa incerci in coreea de nord, eventual china. Drum bun! PS: asta cu teleorman e fumata, incearca ceva original, nou
-
Te poti muta pe siteul ce apartine domnului Bolojan stii tu care.
Pt asta si pt încă multe altele,printre care
Ca sa te raportezi la rețeaua de gaz trebuia sa dai in judecata directia tehnică,acuma a bagat-o obligatorie cică,ca sa nu poti sa-ti faci casa,
Si mai sunt.doar 4,patru,litere pe ștampila,VETO.Nimic altceva si pt mincinoși și hotii din parlament care sunt doar capuse la fel,VETO.
Din nefericire ,mai sunt si alti expropriati cu case facute dupa 1995 , din caramida cu camere de rupere termica si fundatie care au avut problema cu primaria , si care pentru ca 99% din casele facute in Oradea e la regim propriu si fara factura pe ansamblu , au primit 35 de mii eu de la arendasu sef , cand aia valora dublu oricand in zona respectiva , dar pentru ca nu poti dovedi manopera si materiale cu facturi , ti pupa bulibasu de la oras dulce pe bulitin.
-
Valoare unui imobil este data de zona si calitatea consturctiei per ansamblu.
Nu trebuie nimeni sa dovedeasca cu facturi cat a dat pe materiale pentru ca se observa cu ochiul liber calitatea acestora, calitatea constructiei. Eu stiu ca la romani este la moda sa aiba impresia ca daca au o casa numai buna de demolat, daca se afla intr-o zona buna atunci valoreaza 100.000 de euro. Nu este asa.In situatia de fata imobilul era efectiv la cativa metri de centura, unul dintre cele mai aglomerate drumuri ale orasului, circulata zi si noapte de masini grele cu viteze de peste 70km/h. Adica era amplasat intr-o zona unde nu si-ar dori nimeni sa locuiasca. Persoana pana la urma a fost expropriata pentru a se putea largi soseaua de centura si din imaginile din 2011 de pe Google Street View nu para ca valoare primita de acesta nu a fost justa.