Prezentatoarea evenimentului a fost de Maria Oprea, având-o alături pe Rebeca Șoptirean, ambele studente în anul II la Specializarea Jurnalism, din cadrul Facultăţii de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (Universitatea din Oradea). Rebeca Șoptirean a prezentat un power point menit să ajute la conştientizarea ciclicității abuzului, diferența între victimă și abuzator, venind cu soluții care conduc spre o relație mai sănătoasă și pentru recuperarea celei afectate.
[eadvert]
Printre invitați, studenții au avut-o pe Ioana Indrieș, comisar șef de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, care a vorbit despre cum procedează poliția în cazul unui abuz domestic. Aceasta a prezentat o aplicație care să vină în ajutorul persoanelor abuzate. Aplicația pune la dispoziție un chestionar pentru a veni în sprijinul victimei, oferind totodată și posibilitatea ca persoana abuzată să ceară ajutor apăsând pe un buton de panică. Ioana Indrieș a împărțit celor prezenți pliante cu sloganul „Violența lasă urme”, materialele informative oferind informații atât despre ce fel de ajutor poate fi acordat victimelor, cât și despre conștientizare violenței domestice. Câteva citate de pe acest pliant amintim: „Un ochi vânăt de femeie ascunde un suflet chinuit. Ia atitudine!” și „Dacă partenerul tău se crede puternic și te lovește, tu fii mai puternică decât el și denunță-l”. De asemenea, comisaruș șef de poliție ne-a adus în atenție povestea unei femei care la fiecare bătaie primea flori, până când a ajuns să primească flori la propria înmormântare, aceasta fiind ucisă cu bestialitate de către partener.
O altă invitată a fost Ottilia Vura, psiholog, coordonator proiecte la Fundația Lampas. Ea a avut o discuție liberă despre procedurile care se urmează odată ce se întră în contact cu victima unui abuz, care sunt pașii care trebuie urmați și cât de greu este să convingi persoana agresată să nu se mai întoarcă la agresor.
Cristina Liana Pușcaș, cadru didactic asociat, a realizat un material video pe marginea statisticilor îngrijorătoare privind violența domestică în România. Aproape 80.000 de cazuri de violenţă domestică au fost raportate în România, în primele 9 luni din acest an. Zilnic, la nivel național, sunt înregistrate 160 de cazuri de violență domestică.
În sala de eveniment au fost afișate și o serie de fotografii, selectat de studentul David Tăutu, care înfăţişau în modul cel mai realist ideea de abuz. O poză întruchipa o femeie pe al cărei corp era scris cu vopsea albă „Violence isn’t only physical”. De asemenea, afișul evenimentului a fost creat de studenta Antonia Marta, sursă imagine – Miruna Marta.
Mesajul general a fost că numai și numai prin implicarea unui număr mare de oameni putem contribui la realizarea unei societăți sigure în care fiecare individ să se simtă iubit și apreciat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!