Asociația Culturală „Pro Lirica” Oradea a organizat, săptămâna trecută, o manifestare cultural artistică și muzicală dedicată Sărbătorii Dragostei și Mărțișorului la Români.
Evenimentul i-a avut ca invitați pe cercetătorul științific dr. Vasile Todincă, de la Muzeul Țării Crișurilor Oradea, și pe Radu Deme, bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”. Cei doi au prezentat dragostea și mărțișorul din două puncte de vedere diferite: etnografic, respectiv literar.
Făcând o trecere în revistă a condiției disperate a satului românesc la nivelul anului 2019, dr. Vasile Todincă a adus în atenția auditoriului istoricul sărbătorilor Dragostei, pornind de la Roma antică, cu serbările lui Pecardia, trecând pe la sărbătoarea de Sf. Valentin (actualul Valentine s Day), până la Dragobetele și Lioara, sărbători românești.
Cercetătorul a prezentat, de asemenea, tradițiile și concepțiile românilor legate de ziua de 24 februarie, când se sărbătorește Dragobetele, specificând faptul că în prezent acestea s-au pierdut aproape integral, dar și cele legate de Mărțișor.
Legende
Tot o expunere plenară a ideii de dragoste, de data aceasta din perspectivă literară, a fost făcută de bibliotecarul Radu Deme, care a punctat fiecare din marile povești de dragoste din literatura universală, pornind de la Adam și Eva, cu istoria lor biblică, Ulise și Penelopa, Euridice și Orfeu, Paris și Elena, Cleopatra și Marc Antoniu, Tristan și Isolda, Romeo și Julieta.
A urmat prezentarea unor cupluri celebre care au marcat ultimele sute de ani ale istoriei omenirii, cupluri în care autorul expunerii i-a inclus și pe Mihai Eminescu și Veronica Micle. De asemenea, invitații au vorbit și despre legenda Mărțișorului.
Evenimentul a fost continuat de o șezătoare literară, în care poeții prezenți au recitat versuri de dragoste, iar soliștii au cântat dragostea pe textele diferiților autori.
Miorița Săteanu, coordonatoarea proiectului, a condimentat întâlnirea cu o hazlie mărturie proprie privind ziua de Dragobete, sărbătoare păstrată și reprezentată mult mai plenar în tradițiile românești din sudul țării.
La reușita manifestării și-au adus aportul poeții Mihaela Dindelegan, președinta Asociației Culturale „Pro Lirica” Oradea și coorganizatoarea evenimentului, Maria Elvira Vancea, Ioana Precup, Nona Tudor Herdeanu, Aurel Horgoș, Pascu Heteș, epigramistul Ioan Bărnuțiu, precum și artiștii Maria Matei, Adrian Bojan și surorile Ghib Lorena și Denisa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!