„România mea… în Europa” este activitatea prin care Grădinița cu Program Prelungit nr. 34 din Oradea a invitat alte 127 de unități școlare să sărbătorească Ziua Europei. Proiectul educativ regional „România mea… în Europa” a ajuns la a III-a ediție și s-a desfășurat pe trei secțiuni: creații artistico-plastice și practice, creații literare (copii și cadre didactice) și interpretare/dans popular.
Peste 450 de copii și în jur de 100 de cadre didactice au fost implicate în proiectul cuprins în Calendarul Activităților Educative Regionale ale Ministerului Educației și coordonat de prof. Anima Vereș, prof. Cornelia Borz, inspector școlar învățământ primar, prof. Nicoleta Fărăianu.
Ieri, la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea s-a desfășurat activitatea finală a proiectului (faza regională). Pe holul Palatului Copiilor și Elevilor au fost expuse lucrările realizate la concursul regional de creații artistico-plastice, realizate de copii de la mai multe unități de învățământ din țară și județul Bihor. Totodată, pe scenă au fost prezentate dansuri populare, obiceiuri și tradiții din județul Bihor și județele Satu Mare, Maramureș, Cluj, Sălaj, Sibiu și Hunedoara.
Proiectul a fost realizat de Grădinița cu Program Prelungit nr. 34 din Oradea, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Casa Corpului Didactic Oradea, Facultatea de Istorie, Geografie și Relații Internaționale și Facultatea de Științe Socio-Umane din cadrul Universității din Oradea și Palatul Copiilor și Elevilor.
Proiectul a avut ca scop promovarea și educarea unei atitudini pozitive a copiilor de grădiniță față de România și față de Europa, prin dezvoltarea capacităților lor de cunoaștere și înțelegere a acestora, formarea unor deprinderi de mândrie patriotică, de acceptare și prietenie cu alte culturi, obiceiuri și tradiții. De asemenea, s-a avut în vedere familiarizarea cu aspecte legate de viața altor state, precum și însușirea unor norme de comportament civic specific pentru asigurarea echilibrului de unitate în diversitate.
„Proiectul este încadrat în domeniul Educație Civică. Educația civică, de voluntariat și caritabilă în unitatea noastră este una dintre preocupările educative care ne-a adus satisfacții mari, a avut succes atât la copii, cât și la familiile acestora.
Rezultatele obținute ne-au determinat să continuăm cu perseverență, răbdare, speranță și o mai mare aplecare spre acest domeniu. Pe de altă parte, educația în spiritul respectului față de țară, de tradițiile și obiceiurile strămoșești este esențială încă de la grădiniță, când copii, datorită particularităților psiho-pedagogice pot fi familiarizați cu impactul activităților civice, umane asupra locului natal, pământului strămoșesc și li se pot educa emoții, sentimente și atitudini pozitive față de acesta”, a declarat prof. Anima Vereș, coordonatoarea acestui proiect.
Citiți principiile noastre de moderare aici!