Vreo șapte zile de muncă, a câte opt-zece ore zilnic, inclusiv pe schele, în condiții meteo nu neapărat plăcute și-au avut rezultatul încununat prin vernisajul mai puțin obișnuit, organizat în Rogerius, la primul punct termic reabilitat și decorat de studenții artiști. La eveniment au participat directorii din Termoficare SA, decanul Facultății de Artă Oradea și mai mulți studenți artiști.
Despre utilitatea demersului a vorbit directorul Stănel Necula, care a punctat că punctele termice sunt cele mai urâte construcții din oraș din cauza vechimii lor, unele și de 50 de ani, și din cauza faptului că au fost mereu omise dintre proiectele de reparații edilitare.
„De aceea intenţionăm să reabilităm 20-30 de puncte termice pe an, iar parte din ele vor fi puse la dispoziţia tinerilor artişti pentru a le da o nouă imagine”, a spus Necula.
„Dragonfly”, lucrarea vernisată vineri și realizată de Robert Tal cu ajutorul Anei Munteanu, studenți în anul I la Grafică este, deci, primul pas din aceste demers. Termoficare SA are în plan să continue parteneriatul astfel încât anul acesta să apară alte patru puncte termice pictate. Primele două, în Rogerius și în Nufărul – PT 126 şi PT 845, ar urma să fie realizate până la începerea anului universitar.
„Este o primă realizare dintr-un proiect mai amplu, prilej cu care avem ocazia să-i evidenţiem pe studenţii noştri. Robert Tal şi Ana Munteanu au oferit o mostră de talent, abnegaţie şi consecvenţă. Fiind cadru didactic la Facultatea de Arte Vizuale ai posibilitatea şi să înveţi la rândul tău, nu doar să-i înveţi pe alţii. Iar de la aceşti tineri ai ce învăţa. Una dintre temele gândite a fost a animalelor fantastice, pentru că are un aspect ludic, dimensiunea jocului, fabulosului, care ar putea scoate oraşul dintr-un gri de beton”, a spus decanul Teofil Ştiop.
Pe lângă șansa de a-și avea lucrarea arta livrată direct oamenilor, pentru cei doi artiști este și ocazia de a fi autorii primei lucrări de pictură murală din Oradea. Deși inițial, cei doi și-au semnat lucrarea, peretele a fost inagurat cu doar însemnele Termoficare SA în stânga jos.
„Dragonfly” a fost realizată cu vopsele acrilice şi sprayuri rezistente la intemperii. „Există un curent street art, care în România e abia la început. M-am documentat foarte mult despre acest fenomen şi am început şi eu să-l practic. Pot să spun că Oradea nu este cel mai iniţiat oraş în street art graffiti, dar are un mare potenţial”, apreciază Tal.
Reabilitarea unu PT în regie proprie costă Termoficare SA aproximativ 10 – 15.000 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!