O seară plină de magie și de tradiții a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii. Sala a fost arhiplină cu prilejul spectacolului de folclor „Drag de Mărțișor”, organizat pentru ziua de 8 Martie de Consiliul Județean Bihor, prin Centrul de Cultură al Județului Bihor, în parteneriat cu Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea.
[eadvert]
Sub bagheta apreciatului dirijor Liviu Buțiu, Orchestra „Rapsodia Bihoreană” a creat o atmosferă memorabilă. Evenimentul a debutat într-un mod inedit, cu artistul Alexandru Pop Zărădean costumat în cămășă țărănească, desculți, cu sapa în mână, care a întruchipat un țăran autentic, pregătit pentru lucrul câmpului la sosirea primăverii.
Pe scenă a urcat apoi grupul „Lioara” al Școlii de Arte „Francisc Hubic”, coordonat de profesoara Antonela Ferche-Buțiu și de corepetitorul Antonio Sekaci, dar și numeroși interpreți de muzică populară: Mihaela și Ciprian Istrate, Petrică Mureșan, Antonela Ferche-Buțiu, Alexandru Pop Zărăndean, Florin Boita, Traian Stoiță, Alexandru Carțiș, Teodora Șandru, Ciprian Zapota, Roxana Gudiu, Alex Lucaciu, Rareș Ienciu.
Ansamblul „Nuntașii Bihorului” a adus pe scenă dansuri populare din zona Aleșdului și din Moldova.
Surpriza serii
Deși cei peste 700 de spectatori din sală se așteptau ca evenimentul să fie încheiat de Matilda Pascal Cojocărița și Ștefan Gicu, așa cum anunțau organizatorii, surpriza serii a fost apreciata Mioara Velicu.
Aceasta a demonstrat că pasiunea pentru scenă nu cunoaște bariere de vârstă. Cu o energie debordantă și o voce impecabilă, Mioara Velicu a adus emoție și bucurie autentică în inimile publicului, oferind o interpretare excepțională a unor melodii celebre din repertoriu propriu: Bătuta „Zi, Gheorghiță, zi cu foc!”, „Miorița”, „Trandafir de la Moldova” și „Hai, Catrină și ne arată”, melodie pe care a cântat-o pentru prima oară în urmă cu 49 de ani.
Totodată aceasta a interpretat, în limba italiană, melodia „Mamma”.
Artista le-a dezvăluit spectatorilor că, din cei 80 de ani împliniți, 60 i-a petrecut pe scenă.
Plină de vitalitate, ea a interacționat cu publicul, a glumit, le-a făcut mici mărturisiri, a dansat și a transmis un vibe extraordinar. Sala a cântat împreună cu Mioara Velicu melodiile „Trandafir de la Moldova” și „Hai, Catrină și ne arată”.
Artista le-a dezvăluit celor prezenți că „se plictisește dacă stă mai mult de două zile acasă”. „Mie îmi place pe scenă”, a spus ea, iar acest fapt a fost confirmat de felul în care a se manifestă în fața spectatorilor.
„Te iubim, Mioara Velicu” a spus publicul din sală la finalul spectacolului, răsplătind-o cu ropote de aplauze. Cu siguranță, cu toții au plecat acasă încărcați cu enegie pozitivă și inspirați de această artistă îndrăgostită de meseria ei, de scenă și de public.
Pe mâini bune
Impresionant a fost și momentul instrumental prezentat de tinerele speranțe ale muzicii populare bihorene – Alexandru Lucaciu și Rareș Ienciu, demonstrând că tradiția viorii cu goarnă este pe mâini bune.
Cei doi tineri au încântat cu o polcă și cu „Pă Picior ca la Bihor”, aducând un omagiu regretatei Florica Duma, cu cântecul „Arunca-m-aș arunca”, dar și regretatului Gheorghe Rada, plecat mult prea devreme dintre noi. Alex și Rareș au fost acompaniați de Orchestra Rapsodia Bihoreană, condusă de dirijorul Liviu Buțiu. Evoluția lor pe scenă a fost apreciată și de realizatoarea emisiunii de folclor „O dată în viață”, Iuliana Tudor. Ambii au fost remarcați și promovați de maestrul Liviu Buțiu.
Florin Boita (Banat), Traian Stoiță (Sibiu) și Alexandru Zărădean (Arad) au încântat la rândul lor publicul, cu cântece și doine din zonele pe care le reprezintă.
Evenimentul, care a fost sold out la nici două zile de la punerea în vânzare a biletelor, a fost prezentat de Iuliana Tudor. Aceasta a subliniat cu admirație profesionalismul Orchestrei „Rapsodia bihoreană” și al dirijorului său, prof. Liviu Buțiu, afirmând că în toate proiectele televiziunii naționale, acesta nu se lasă învins de nicio provocare. Artiștii invitați la spectacol au adăugat elogiile lor, evidențiind că, de fiecare dată, colaborarea cu orchestra condusă de Liviu Buțiu a fost o experiență remarcabilă și inspiratoare.
Concertul a fost presărat cu mai multe suite, între care și o suită concertantă, compusă de prof. Liviu Buțiu special pentru acest eveniment. Prezentată în mijlocul concertului, suita a fost interpretată în premieră pentru public.
Prof. Liviu Buțiu, managerul Centrul de Cultură al Județului Bihor și dirijorul Orchestrei „Rapsodia Bihoreană”, este de părere că „astfel de concerte își propun să aducă bucurie în inimile bihorenilor și să păstreze magia folclorului autentic”.
La finalul spectacolului, toate doamnele și domnișoarele prezente au primit flori, în semn de prețuire și recunoștință.
Citiți principiile noastre de moderare aici!