„Duminică, în jurul orei 15:00 eram în drum spre Târgu Mureș. Întotdeauna merg mai repede cu circa o oră pentru că iau în calcul imprevizibilul. Am pornit la drum pentru că sunt medic evaluator la un stagiu de instruire pentru formare de coordonator operațiune de salvare și director de salvare. Durează două săptămâni, una la Târgu Mureș, apoi plec la București”.
Medicul spune că, la un moment dat, dincolo de Lunca, la circa 50 – 100 metri în fața lui, a văzut girofaruri de poliție și apoi bucăți din plastic pe jos.Am intrat pe contrasens, pentru că era deja drumul blocat, m-am prezentat polițiștilor și, pentru că eram în șlapi, m-am dus la portbagaj și mi-am luat adidași și casca de protecție. Întotdeauna am cu mine adidași, cască și ținută SMURD de ploaie”.
A intervenit de zeci de ori
Se sunase deja la 112, dar dr. Suciu a apelat din nou 112 pentru că se impunea intervenția Descarcerării. Mașina cu șoferul și pasagerul din dreapta lui erau, din impact, pe bancheta din spate a mașinii, care se afla jumătate pe șosea și jumătate pe marginea unui șanț de beton de 2 metri și era instabilă.
Medicul a ajutat echipajul Ambulanței de tip B2 să acorde prim ajutor victimelor. Femeia suferise o fractură de femur închisă la un picior, iar șoferul, în stare mai gravă, era cu traumatisme la coloana cervico-vertebrală.
După circa o oră cât timp și-a ajutat colegii urgentiști să acorde prim ajutor celor două victime, și-a pus adidașii și echipamentul în portbagaj și și-a continuat drumul.
Medicul nu consideră că a făcut ceva special, spune că oricare coleg de-al lui ar fi procedat la fel. Dr. Suciu circulă mult în țară și spune că s-a confruntat cu circa 10 cazuri de accidente cu descarcerare, la care a intervenit, fiind, la fel, în timpul liber și la alte foarte multe cazuri medicale (stop cardiorespirator etc).
„În toate județele se întâmplă câte ceva. Pentru urgentiști practic nu există timp liber”, spune medicul modest, dar plin de viață.
Subliniind importanța acordării primului ajutor cât mai repede posibil, el transmite șoferilor să fie prudenți și să fie convinși că există aproape întotdeauna cineva care să acorde prim ajutor în situații de urgență.
[related-post post_id=”2249925″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!