Medicul ginecolog Petru Chitulea este ultima achiziţie ALDE Oradea. Acesta va fi candidat ALDE pentru Consiliul Local, fiind al doilea pe listă după candidatul la Primărie, avocatul Ştefan Herchi. Secretarul general ALDE Bihor, Octavian Bara, a informat ieri că următorii pe lista ALDE pentru CL Oradea sunt Ioan Mintaş, dr. Rareş Gherai şi Adrian Tunduc.
„Sunt oameni cu personalitate. Avem oameni pe diferite domenii, cu o mare credibilitate. Oameni care nu au mai fost implicaţi politic”, a subliniat Bara, arătând că co-liderul ALDE Oradea, Dorin Corcheş, va candida pe lista pentru Consiliul Judeţean, alături de preşedintele Traian Bodea şi de Octavian Bara.
Vrea onorarii, nu salarii
Dr. Chitulea afirmă că simpatizează cu partidul lui Tăriceanu din vara anului trecut şi că a lăsat în urmă PNL, după fuziunea liberalilor cu PDL. „Consider că ALDE este acum unicul partid liberal autentic. Sunt liberal din 90. Structural sunt liberal, am o profesie liberală. Unicul bastion PNL este Oradea, cu primarul care într-adevăr are rezultate bune. Bolojan este cel mai bun primar al Oradiei din ultimii 25 de ani, dar nu e perfect. Consider că PNL şi-a pierdut identitatea liberală prin fuziunea cu PD. Nu cred că liberalii vechi vor vota un partid condus de către dl. Blaga”, afirmă Chitulea. Acestea pledează ca medicii din spitale să nu mai aibă salarii fixe, ci onorarii plătite în funcţie de performanţă. „A venit vremea ca medicii din spitale să nu aibă salariu, ci onorariu pe cazuri rezolvate. Astfel s-ar rezolva multe dintre problemele sistemului sanitar din România. Medicii ar fi interesaţi, astfel, să se ocupe de pacienţi. Apoi, ar fi interesaţi să se profesionalizeze. Ar fi o măsură simplă şi astfel s-ar desfiinţa şi şpaga în spitale”, propune Chitulea, afirmând că ideea nu e nouă, dar nimeni nu o pune în practică. Dr. Chitulea se declară adeptul ideii statului mininal. „Tipul de protecţie socială liberală la care ader eu este să le dai un loc de muncă, nu pomană. Atunci când s-au închis minele, toţi minerii trebuiau trimişi să facă autostrăzi, pentru că ştiau, nu să primească salarii compensatorii”, opinează dr. Chitulea, completat de Ştefan Herchi, care nu poate accepta faptul că linia ferată Oradea – Cluj a rămas neelectrificată din cauza înălţimii reduse a tunelului de la Şuncuiuş. Şi acolo, minerii ar fi putut rezolva problema rapid, propune Herchi.
Propun obligaţiuni municipale
Oamenii din ALDE se declară împotriva fiscalităţii mari, chiar şi a fiscalităţii mari impusă acum de Primăria Oradea, ca urmare a datoriei mari pe care o are oraşul, prin investiţiile în curs de realizare. „Nu este întâmplător faptul că s-a aprobat un nou împrumut de 80 de milioane. Eu aş fi văzut o altă variantă: un program municipal de emitere a unor obligaţiuni. Orădenii ar fi dispuşi să investească în propriul lor oraş. Tot la doi ani s-ar putea emite astfel de obligaţiuni. Aşa ai putea să rezolvi mult mai elegant problemele oraşului, pentru că ştim cu toţii cum lucrează băncile. Indiferent cine va conduce oraşul, va trebui să deconteze aceste chestiuni”, propune avocatul Herchi, prof. la U. Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!