Vocea Asociaţiei Culturale Islamice din Bihor a răzbătut de mai multe ori în presa locală cu diferite ocazii. De pildă, în aprilie 2011, dr. Mohammed Osman a deschis, în Catedrala Reformată din Debreţin, o expoziţie despre Islam care a atras lideri spirituali ai musulmanilor din România şi Ungaria, dar şi ai evreilor şi ai creştinilor din regiune. În prefaţa expoziţiei de atunci, dr. Mohammed Osman a extras pasaje din Coran care reflectă cele zece porunci din Biblie. „Astfel de pasaje dovedesc că cele trei religii au aceeaşi rădăcină”, sublinia dr. Mohamed Osman în prezenţa episcopului reformat Bölcskei Gusztáv şi a universitarului evreu Halmos Sandor – preşedintele Fundaţiei maghiare pentru dialog între evrei, creştini şi musulmani.
De asemenea, dr. Mohammed Osman a mai dat o serie de comunicate sau interviuri şi cu alte ocazii (prezentări ale comunităţii islamice din Bihor, simpozioane de ecologie şi religie etc.).
Fără intenţie şi cu scuze
Iar în cadrul discuţiei pe care am purtat-o pe tema atacurilor de la Paris, dr. Mohammed Osman ne-a dezvăluit că, în urmă cu trei-patru ani, şi în Bihor s-a consumat un incident mediatic delicat. „A apărut şi într-un ziar din Bihor un articol despre cultura noastră islamică însoţit de o poză a Profetului Muhammed. Am mers apoi personal la ziar, am dat «bună ziua» şi am spus că o caut pe jurnalista respectivă. Am fost condus la biroul dânsei şi i-am spus: «Nu vă supăraţi, am o problemă privind o greşeală din publicaţia dumneavoastră». Mi-a răspuns că nu a scris nimic contra noastră. Atunci i-am explicat că nu e o problemă dacă a scris pentru sau contra noastră ci problema e doar cu poza. Potrivit religiei noastre, nu putem pune poze care să reprezinte profeţi. Dialogul a fost foarte pozitiv. A spus: «Pardon, nu am ştiut. Vă rog să mă iertaţi». De ce nu s-a întâmplat aşa şi în celelalte oraşe?”, şi-a încheiat relatarea cu o întrebare dr. Mohammed Osman.
Nici filme despre Iisus
În aceeaşi idee, interlocutorul nostru ne-a explicat de ce nu se pot difuza în ţările musulmane filmele despre Iisus Cristos.
„Problema e că un om, fie el şi actor, reprezintă imaginea unui profet. Noi îi respectăm şi pe Iisus şi pe Maria. Deci nimeni nu are drept să-i reprezinte”, a conchis dr. Mohammed Osman.
Citiți principiile noastre de moderare aici!