[eadvert]
Muzeul Țării Crișurilor Oradea în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Grupul Editorial Corint, Editura Ratio et Revelatio și Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, vă inită vineri, 19 mai, de la ora 17.00, la conferința „Mișcarea Goma pentru drepturile omului”, susținută de dr. Flori Bălănescu, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (Academia Română), la Muzeul Orașului Oradea (Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41). Moderatorul întâlnirii va fi dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf Muzeul Orașului Oradea.
Flori Bălănescu este doctor în istorie, cercetător științific 3 la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și redactor coordonator al colecției Istorie cu blazon, Editura Corint, București. Domenii de cercetare: istorie contemporană și recentă, sistemul penitenciar și concentraționar, opoziția anticomunistă, memorie. A fost reprezentanta editorială a lui Paul Goma în România (2007–2020).
Conferința va fi urmată de lansarea cărții „Paul Goma. Conștiință istorică și conștiință literară”, autor Flori Bălănescu, Editura Corint, București, 2022.„Cartea face dreptate unui om care a luptat toată viaţa şi a deranjat pe mulţi , la cele mai înalte niveluri. Este un studiu monografic scris cu pasiune şi profesionalism, în fapt rezultatul unei teze de doctorat susţinute cu brio de autoare. O adevărată pagină de istorie contemporană, care demonstrează – dacă mai era nevoie – cât de complicate sunt problemele epocii recente. O lectură absolut necesară pentru buna înţelegere a comunismului românesc”, scrie pe coperta cărţii prof. univ. dr. Gheorghe Onişoru.
„Scriitorul era cunoscut în lume (nu doar în România) încă din 1971, când a dat o palmă zdravănă atât regimului comunist, cât și scriitorilor români (reprezentați de Uniunea Scriitorilor), folosind doar forța cuvântului și a curajului personal, prin publicarea în limba germană, în Germania (pe atunci, Federală), la editura Suhrkamp, a romanului interzis în limba română, în România comunistă, «Ostinato» (apărut concomitent și în franceză la editura Gallimard). De atunci, din 1971, a devenit Goma «nefrecventabil» pentru «lumea bună» a literelor și culturii române. Așa cum încerc să arăt în cartea mea, de acolo și de atunci i se trage scriitorului Paul Goma tot răul care s-a tot rostogolit, a crescut și s-a complicat, în mod doar aparent paradoxal”, precizează Flori Bălănescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!