Dr. Cristian Bădiliță, scriitor, teolog și istoric al creștinismului timpuriu, a susţinut miercuri, 16 octombrie, în sala mare a Primăriei, conferinţa „Acasă, printre exilați și interbelici”, eveniment organizat de Rotary Club Oradea Art Nouveau, în parteneriat cu Primăria Oradea.
După scurta prezentare făcută de Maria Pop, preşedinta Clubului Rotary Oradea Art Nouveau, Cristian Bădiliţă a mărturisit că i-a fost greu să selecteze dintre amintiri şi experienţele trăite, dorind să ofere în primul rând informaţii interesante, de ordin personal. „Eu am fost martor al acestor întâlniri, cu interbelici vii, în carne şi oase, care ne-au marcat traiectoria intelectuală, spirituală şi viaţa de zi cu zi. Am selectat informaţii care pot fi utile unor intelectuali”, a spus teologul.
Cristian Bădiliță a făcut o incursiune în lumea elitei româneşti din exil și interbelic. A avut privilegiul să cunoască personalităţi precum: Alexandru Paleologu, Petru Creția, Vintilă Horia, Paul Barbăneagră, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu sau Neagu Djuvara.
Şi-a început conferinţa cu scriitorul Ioan Budai-Deleanu, corifeu al Școlii Ardelene, „veşnicul exilat al culturii române”, care a scris „Ţiganiada”, considerată, spune Bădiliţă, ca fiind „ cea mai împlinită capodoperă a culturii române”.
„Capodopera «Ţiganiada» nu a beneficiat de o ediţie critică corectă, nu a fost recuperată la parametrii unei culturi majore şi nu a avut la dispoziţie o ediţie serioasă până la ediţia profesorului Fugaru în 1969. Aproape 170 de ani a inexistat. Ce consecinţe ar fi avut publicarea şi pătrunderea în mediul literar, cunoaşterea acestei capodopere!”, a subliniat scriitorul.
Cristian Bădiliţă a adus capodopera la o nouă versiune într-o limbă modernă, lucrând timp de opt luni, păstrând umorul, simţul limbii, energia versului şi esenţa „Ţiganiadei”.
Scriitorul a vorbit apoi despre cartea lui Petru Creţia, „Norii”, despre Horia Vintilă, singurul scriitor român distins cu Premiul Academiei Goncourt pentru romanul „Dumnezeu s-a născut în exil” şi despre Alexandru Paleologu – unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi eseişti români, critic literar, diplomat şi om politic, arestat şi condamnat, în lotul Noica-Pillat, la paisprezece ani de muncă silnică.
Cristian Bădiliţă l-a amintit şi pe Pan Vizirescu, despre care a povestit că a stat ascuns 23 de ani în podul casei părinteşti, din Slatina, după ce a reuşit să fugă de comuniştii care îl condamnaseră la muncă silnică pe viaţă în 1945, dar şi pe regizorul Paul Barbăneagră, premiat de Academia franceză pentru serialul „Arhitectură şi geografie sacră”, autor a numeroase filme documentare consacrate artei și culturii, care a dedicat maestrului său în 1987 filmul „Mircea Eliade și redescoperirea sacrului”.
Prezent la conferinţă, Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, i-a mulţumit scriitorului pentru discurs. „Dumneavoastră aţi avut acest privilegiu ca să îi întâlniţi pe cei care au reuşit să treacă prin această perioadă şi bucuria de a-i întâlni în persoană. Când auzim aceste lucruri trăite pe viu, şi au şi patina unor trăiri foarte intime, ele capătă o valoare specială. (…) Trăind o viaţă martirică, i-a ţinut în picioare credinţa. Este mare lucru, este fantastic!”, a punctat episcopul Virgil Bercea.
La conferinţă a fost expus un stand de cărți ale invitatului, și obiecte de artă realizate de Cristian Bădiliță împreună cu Malvine Mocenco. La final, scriitorul a acordat autografe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!