Deşi procurorii au evidenţiat pericolul social al promovării studenţilor nepregătiţi la examene, judecătorii Tribunalului Satu Mare au optat pentru cea mai îngăduitoare pedeapsă. Astfel, instanţa sătmăreană a decis, luni, o pedeapsă de doi ani cu suspendare şi interzicerea exercitării unor drepturi. „Noi nu vom ataca soluţia dată de Tribunalul Satu Mare în condiţiile în care domnul doctor a pledat vinovat asumându-şi acuzaţiile formulate de procurori. Încadrarea juridică a fost de luare de mită în formă continuată, fiindcă a fost vorba de mai mulţi studenţi”, ne-a declarat avocatul Răzvan Doseanu în calitate de apărător legal. Însă Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor poate ataca soluţia la nivelul Curţii de Apel Oradea.
Două duzini de studenţi
Fostul prodecan al Facultăţii de Medicină Oradea a fost reţinut pe 26 iunie 2014 după ce a fost prins în flagrant luând de la studente câte 200 euro, pentru a le trece la examen. În biroul său de şef al Secţiei Oro-Maxilo-Facială, procurorii PT Bihor au găsit încă 1.600 de euro, proveniţi de la alţi studenţi. Întrucât i s-a făcut rău, dr. Romanul a fost prezentat instanţei pe targă, cu propunere de arestare preventivă. Însă Tribunalul Bihor a decis că procedura judiciară se poate derula cu inculpatul sub control judiciar.
Dintre studenţii prezenţi la examenul din 26 iunie, în total 21 de studenţi au depus mărturie împotriva lui Romanul.
După demararea anchetei, Universitatea din Oradea l-a suspendat din funcţia de prodecan, însă a trebuit să-i păstreze postul de profesor în condiţiile în care Romanul a intrat în concediu medical.
Abia după trimiterea sa în judecată, Constantin Romanul a solicitat Universităţii desfacerea contractului de muncă pe motiv de pensionare şi s-a limitat la activitatea de la cabinetul privat unde prestigiul profesional primează în faţa celui moral.
Şpagă cronică
„Se transmitea de la o generaţie la alta de studenţi faptul că pentru a promova examenele la materiile predate de inculpat era necesar ca fiecare să-i transmită o sumă de bani, în euro, cunoscându-se locul, modul de operare şi faptul că după ce inculpatul puncta pe tabel, în dreptul numelui studentului, nota de trecere era asigurată”, se arată în rechizitoriul formulat pentru luare de mită în formă continuată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!