Gestul altruist al unei familii va salva viețile altor semeni aflați în suferință. Prin bunătate și mărinimie, aparținătorii unei femei de 49 de ani din Oradea au schimbat destinele altor oameni, înfăptuind o minune pentru ei. În zorii zilei de marți, 5 septembrie 2023, la Spital Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea a avut loc cea de-a 14-a prelevare de organe și țesuturi din cadrul acestei unități sanitare de la începutul anului. Aceasta s-a efectuat de la o pacientă în vârstă de 49 de ani, decedată în urma unui AVC.
„Prin gestul deosebit al familiei care a înțeles importanța donării de oragne și țesuturi, alți 5 pacienți vor avea o viață mult mai bună. Cu siguranță nu le-a fost ușor să ia această decizie, dar cu gândul la triumful vieții asupra morții, au decis că gestul lor lor va ferici atâția suferinzi care așteptau o minune: să primească în dar un ficat, un rinichi sau o cornee. Mulţumim cu profund respect şi recunoştinţă familiei donatoarei pentru gestul suprem de altruism, precum și echipelor medicale care au făcut posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica șansă la viață”, a spus dr. Carmen Pantiș, coordonator transplant la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.
[eadvert]
Potrivit acesteia, 23% din donorii din România in 2023 sunt din Oradea. Procentul este unul mare, a apreciat dr. Carmen Pantiș.
„În 2023 au fost 59 de donatori în România. Dintre aceștia 14 donori au fost din Oradea. În procente, 23% de donori sunt din Bihor. E un procent mare. Aceasta pentru că la Oradea avem o echipaă dedicată pentru identificarea donatorilor. Sunt și alte orașe care dau donori: București, Iași, Târgu Mureș, Baia Mare, Cluj”, a spus dr. Pantiș.
Cinci pacienți
Prima etapă a acestei acțiuni a fost realizată de echipa spitalului orădean, format din dr. Tudorel Sabău – KDP, As. Petru Cotrău – coordonator transplant, Dr. Monica Filip, Dr. Popa Oana, dr. Angelescu Dan, as Aurelia Cheregi, as. Magyar Marga, as. Ciorba Florica , as. Cristina Pocsai. Intervențiile de prelevare ale organelor au fost realizate de echipele chirurgicale ale Institutul Clinic Fundeni – condusă de Dr. Guenadiy Vatachki – pentru fica, și Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj Napoca – condusă de dr. Doria Roman, pentru rinichi. Prelevarea corneei a fost realizată de echipa Clinicii de Oftalmologie a SCJU Bihor.
„Efortul lor a fost preluat mai departe de echipele de transplant ale Centrului de Transplant Hepatic Fundeni, ICUTR Cluj și Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti, acolo unde armate de profesioniști de elită și-au pus în slujba pacienților întreaga lor pricepere și măiestrie, înfăptuind un adevărat miracol pentru ei. Pentru că da, acest transfer de viață este, fără niciun dubiu, o minune, iar cei care operează cu minuni au un har divin.
De altfel, în transplant, limita dintre știință și dar divin este extrem de firavă. Respect și recunoștință pentru munca și efortul tuturor echipelor medicale implicate în această această activitate complexă și încărcată de emoții puternice”, scrie Autoritatea Națională de Transplant.
Trimite articolul
XIn alte orase ii vindeca, aici sunt “identificati ca donori”.
Iar suntem pe primul loc in topurile care nu trebuie.