Camelia Buhaș, medicul şef al Serviciul Judeţean de Medicină Legală Bihor – Oradea a devenit membru în Comisia Superioară de Medicină Legală. Aceasta își desfășoară activitatea în cadrul Insitutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” București. Comisia are în componență 18 membri – toți medici legiști, din toată țara.
[eadvert]
Comisia reprezintă autoritatea ştiinţifică supremă în domeniul medicinei legale, care verifică, evaluează, analizează şi avizează din punct de vedere ştiinţific, la cererea organelor judiciare, conţinutul şi concluziile diverselor acte medico-legale.
La Comisia Superioară de Medicină Legală poate ajunge pentru avizare orice act medico-legal din țară în situația în care, după efectuarea lui în cadrul unui serviciu județean de medicină legală sau a unui institut de medicină legală acesta este contestat de către una dintre părțile participante la proces.
La această comisie pot ajunge pentru avizare expertize medico legale de traumatologie – accidente rutiere, agresiuni, accidente de muncă, de schi, practic orice tip de trauma la care se cere expertiză de către organul de cercetare penală. De asemenea, violurile, agresiunile sexuale asupra minorilor, expertizele medico-legale psihiatrice, expertizele medico-legale de toxicologie – pentru consum de droguri sau alcool ori expertizele medico-legale de responsabilitate medicală sau malpraxis medical pot ajunge aici pentru avizare.
„Avizul acestei comisii reprezintă documentul medico-legal final în evoluția unui caz (dintre cele enumerate) și în funcție de rezultat este dată ulterior o hotărâre judecătorească sau a unui organ de cercetare penală. Numirea mea în această comisie s-a făcut în calitate de profesor universitar și șef al Disciplinei de medicină legală din cadrul Facultății de Medicină din Oradea, dar și în calitate de medic șef al Serviciului Județean de Medicină Legală Bihor.
Pentru medicina legală bihoreană numirea mea în această comisie reprezintă un beneficiu deoarece în orice moment se poate susține un caz (avea un punct de vedere asupra unui caz) efectuat la SJML Bihor, de a avea un «feed-back» vis-a-vis de modul de lucru în cadrul serviciului. Discutarea, după avizare, a cazurilor grele sau mai deosebite din țară în cadrul raportului de gardă fac să crescă calitatea actului medico-legal și dezvoltarea preofesională a tuturor colegilor”, a explicat medicul-șef.
Potrivit acesteia, în anul 2023 au fost 11 expertize de responsabilitate medicală. Dintre acestea 7 au fost contestate si au mers spre comisia de avizare. În anul 2022 au fost 8 astfel de expertize dintre care 5, contestate.
Cele mai multe expertize au fost pe specialități chirurgicale (ginecologie, chirurgie), pe pediatrie, ATI și mai puține pe specialități medicale sau pe stomatologie.
„Cazuri mai deosebite au fost cel al fetiței decedate după ce a mâncat un cremeș contaminat cu Salmonella și a murit fără a se ajunge să fie transferată la ATI – nu s-a recunoscut gravitatea bolii. Pe urmă, un băiețel cu o laringită, cu tratament ambulator la cabinet medical de pediatrie, prezentare in UPU, trimis la domiciliu fără a se recunoște gravitatea bolii (avea de fapt pneumonie) și la prezentarea din nou în spital a decedat după scurt timp datorită gravității bolii. Alte cazuri au fost în legătură cu tratamentul aplicat pentru COVID, altele cu intervenții chirurgicale apreciate ca deficitar efectuate, etc.”, a mai precizat dr. Camelia Buhaș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!