Oradea se poate însă mândri fiindcă doar două maternităţi din România au consultanţi de alăptare acreditaţi internațional – IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant), iar Maternitatea Pelican din Oradea este una dintre ele, prin persoana doctoriţei Bianca Chirea, medic primar neonatolog.
Miercuri, 5 martie, cu ocazia Zilei Internaţionale a Consultantului de Lactaţie, Maternitatea Pelican a transmis că susţine iniţiativa Asociaţiei Promama de a se recunoaste profesia consultant în alăptare şi în Romania pentru ca toate mămicile din ţara noastră, din toate maternităţile, să fie consiliate şi să beneficieze de sprijin pentru succesul alăptarii.
Tot miercuri, la aceeaşi unitate medicală, dr. Chirea s-a întâlnit cu un grup de mămici pentru a le oferi sprijin în procesul de alăptare. Doctoriţa organizează de altfel întâlniri cu mămicile încă din primele zile după naştere, apoi şi după externare, săptămânal, în cadrul grupului de suport pentru alăptare cu mămicile care au dificultăţi de alăptare.
Alăptarea trebuie susţinută
„Alăptarea este insuficient susţinută, inclusiv cadrele medicale deţin informaţii puţine şi eronate în ceea ce priveşte alăptarea, mamele sunt dezinformate sau insuficient informate, iar rata alăptării a scăzut la un nivel derizoriu: doar 12,6% dintre sugarii de 6 luni sunt alăptaţi exclusiv. Lipsa alăptării devine o problemă de sănătate publică, determinând creşterea mortalităţii şi morbidităţii infantile“, opinează doctoriţa care consideră că multe îmbolnăviri ar fi prevenite prin alăptarea copiilor măcar până la un an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!