Părinţii care se află în concediu pentru creşterea copilului pentru copii născuţi după 1 ianuarie 2011, şi care în timpul acestui concediu, au un al doilea copil, vor beneficia – până la finalul concediului de creştere acordat pentru primul copil – de un stimulent lunar de 600 de lei. La finalul concediului de maternitate acordat pentru primul copil, se va stabili indemnizatia de creştere pentru cel de-al doilea copil, în funcţie de varianta pe care o va alege părintele. Aceasta este una dintre prevederile OUG 111/2010 privind concediul şi îndemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, ale cărei norme de aplicare au fost aprobate miercuri de Guvern.
Noutăţi
„Potrivit actului normativ, părinţii pot alege între două pachete de măsuri privind durata concediului şi cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului”, a precizat Simona Vesa, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Bihor.
Dacă părintele alege prima variantă, concediu pe un an, va beneficia de o indemnizaţie lunară în cuantumul de 75% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. Indemnizaţia în acest caz este cuprinsă înre 600 de lei şi 3.400 de lei. Părintele primeşte un stimulent de inserţie de 500 de lei lunar, la reluarea activităţii profesionale înainte de împlinirea vârstei de un an de către copil. Dacă părintele optează să nu-şi reia activitatea după un an, poate beneficia de concediu fără plată până când copilul împlineşte doi ani.
„Conform celei de-a doua variante, dacă părintele alege să stea acasă doi ani, va primi o indemnizaţie de 75% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni,indemnizaţie cuprinsă între 600 şi maxim 1.200 de lei”, a explicat directorul AJPS Bihor.
De asemenea, noul act normativ garantează stabilitatea locului de muncă, prin prelungirea cu până la şase luni a interdicţiei de concediere a persoanei revenite din concediul de un an pentru creşterea copilului, respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap.
Potrivit normelor metodologice de aplicare ale OUG nr. 111/2010, persoanele îndreptăţite să beneficieze de drepturile prevăzute în baza ordonanţei sunt: oricare dintre părinţii fireşti ai copilului/copiilor; oricare dintre soţii cărora li s-a încredinţat copilul/copii în vederea adopţiei sau au adoptat copilul/copiii; persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţă; asistentul maternal profesionist numai pentru copiii săi naturali ori adoptaţi; persoana care a fost numită tutore. „Concediul pentru creşterea copilului se acordă, pe bază de cerere, aprobată de către angajatorul la care îşi desfaşoară activitatea persoana îndreptăţită”, a subliniat Simona Vesa.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!