Este foarte greu să-și găsească de lucru, pentru persoanele de la țară. Mai ales când în zonă nu există nici o întreprindere mai mare sau, și mai rău, pentru cei care nu știu să scrie și să citească. Acest fapt se reflectă și ultimele date referitoare la șomaj ale AJOFM Bihor.
Conform acestora, circa două treimi din șomerii din județul Bihor provin din mediul rural. Din totalul de 5.880 de șomeri înregistrați în baza de date a agenției județene la sfârșitul lunii februarie 2021, 3.973 de șomeri provin din mediul rural și 1.907 sunt din mediul urban.
Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, pune numărul mare de șomeri din mediul rural pe seama campaniilor derulate în ultimele luni, de identificare a șomerilor din județ, dar și a mobilității reduse a acestora.
„Este foarte greu să-i convingi să facă naveta la zeci de kilometri de Oradea. Cu cât stau mai departe de un pol de dezvoltare, își găsesc tot mai greu de lucru. Plus că, în urma campaniilor noastre am identificat multe persoane fără ocupație. Le înregistrăm în baza noastră de date, le oferim de lucru sau cursuri de formare profesională. Partea proastă este că foarte mulți șomeri sunt greu și foarte greu ocupabili, neavând nici studiile primare”, a precizat Békési Csaba.
La finalul lunii februarie 2021, rata șomajului în județul Bihor era în ușoară creștere comparativ cu luna precedentă (0,02%), de 2,19% la 2,21%. Dintre cei 5.880 șomeri înregistrați, 3.308 erau femei. 3.314 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.566 erau șomeri neindemnizați.
Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Bihor (26%), urmați de cei cu studii liceale (24,66%), iar 1,61% au absolvit studiile postliceale. Șomerii cu studii primare reprezintă 22,43% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare reprezintă 10,59%. Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 23,2% persoane foarte greu ocupabile, 35,8% greu ocupabile, 21,7% mediu ocupabile, iar 19,2% sunt persoane ușor ocupabile.
Trimite articolul
XE greu si sa fi somer…fac orice cei de la Ajofm sa te saboteze sa nu te ia in evidenta ca somer. Si te mai si sfideaza.
-
@Dan Craznic.Tu vorbesti bă cu firmele tale fantoma una fiind Transilvania Consulting sau cum? Nu esti in stare sa-ti platesti angajatii si iei doar someri sa te ajute Statul.Bine ca ai luat fonduri europene sau ce dar nu esti capabil sa tii o afacere.Sa mergeti unde a mers neaua si tu si cei ca tine.Sunteti un cancer al economiei.