A 16-a ediţie a Festivalului Internațional de Animație se va desfăşura la Bucureşti, în perioada 8-17 octombrie. Festivalul de film dedicat în exclusivitate filmului de animație, Animest, este o ocazia unică pentru marea majoritate a publicului de a descoperi cele mai importante animații ale momentului şi este o ocazie unică pentru foarte mulți animatori români de a-și vedea filmele proiectate într-o sală de cinema.
Scopul Asociației Animest este promovarea filmului de animație, în general, și a filmelor animate românești, în particular, atât în România, cât și în străinătate, cu misiunea de a sprijini și dezvolta educația cinematografică în România și de a facilita mobilitatea culturală.
11 scurtmetraje realizate de artiști din toată țara concurează la cea de-a 16-a ediție Animest pentru premiul…
Posted by Animest on Friday, September 24, 2021
„11 scurtmetraje realizate de artiști din toată țara concurează la cea de-a 16-a ediție Animest pentru premiul Competiției Românești. Puternice, curajoase și foarte diverse, abordările propuse de regizorii autohtoni mizează pe noi forme de limbaj, aducând un suflu nou în dezvoltarea industriei locale. În perioada 8-17 octombrie, filmele lor vor putea fi urmărite în cinematografele din București, dar și online, prin intermediul platformei de streaming Animest. Fidel misiunii sale de a promova și de a susține creatorii de animație din România, festivalul va aduce pe marele ecran și scurtmetrajele selecționate la ediția anterioară, care nu s-au bucurat de o întâlnire cu publicul în sălile de cinema din București”, se arată în anunţul făcut de organizatori.
„(ÎN)CERC” (In Circles/I Try)
Animaţiile a două tinere artiste orădene se află printre cele 11 scurtmetraje selectate în competiţie. Una dintre ele este „(ÎN)CERC” (In Circles/I Try) a Dafinei Buşu, animaţie 2D frame by frame. Dafina Buşu a terminat Grafică la Facultatea de Arte din Oradea şi acum este masterand în anul II la aceeaşi facultate. În primul sementru al anului II de master va studia prin bursă ERASMUS Visual arts and design la Universitatea Aydin din Istanbul.
[eadvert]
„(ÎN)CERC” (In Circles/I Try) este şi lucrarea ei de licenţă la care i-a avut ca şi coordonatori ştiinţifici pe conf. univ. dr. Fekete Tiberiu şi pe conf. univ. dr. Diana Oţet. „Dafina Bușu propune o abordare filozofică a modului în care ființa umană încearcă să-și explice mecanica universului în scurtmetrajul In Circles/I Try. ÎN(CERC)”, este descrisă animaţia în rezentarea Animest.
Animaţia a fost proiectată şi în cadrul expoziţiei de artă contemporană „In Virtu – În virtutea virtualităţii digitale” organizată de UAPR Filiala Oradea la Galerii de Artă-Reperaj. Cetate, anul acesta, în ianuarie, după care a fost selectată la Bienala Internațională a Studenților organizată de Universitatea Aydın din Istanbul. Scurtmetrajul animat a fost apoi proiectat la sfârşitul lunii august la a 13-a ediţie a festivalului de filme de scurt metraj „Filmul de Piatra” de la Piatra Neamţ.
„Divinitate imaginată și lipsită de nume schițează o lume fără indicații scrise, dând startul unui joc de-a v-ați ascunselea între lumină și întuneric, propunând în centrul acestui univers neexplorat pe tine, pe mine, pe noi. Omul pune și își pune întrebări. Caută să își însușească un drum, o direcție, un răspuns la acel «Și totuși, de ce?»”, îşi descrie proiectul Dafina Buşu.
„SPOTLIGHT”
Absolventă a Facultății de Arte Oradea, Master Arte Plastice – Multimedia, Vanesa Andor intră în competiţie cu „Spotlight”, care este proiectul ei de disertație, avându-l ca şi coordonator pe conf. univ. dr. Fekete Tiberiu. „În Spotlight (r. Vanesa Andor), o sumedenie de obiecte cu care interacționăm zilnic se reunesc într-un carnaval al formelor sub lumina unui reflector”, este descris de Animest scurtmetrajul.
„Spotlight” a fost premiat la început de septembrie anul acesta în cadrul Venice International Film Festival/ Venice International Cinematographic Art Exhibition, premiile Young & Short Awards. „Spotlight” a obtinut primul loc în două categorii: Best Female Talent şi Audience Award.
„Un prim real succes pentru un artist local având ca unelte de lucru o tabletă Ipad, un pen, multă cafea, creativitate şi îndrumarea esenţiala a profesorului coordonator”, a scris Vanesa pe pagina ei de Facebook la anunţarea premiilor. „O narațiune strălucitoare și ironică pe tema distrugerii și consumului iresponsabil, între realismul amar și evaziunea dulce, capabilă să atingă sensibilitatea privitorului”, se arată în motivaţia festivalului veneţian.
Cele două animaţii ale artistelor orădene vor intra în competiţie alături de Laura Pop, câștigătoarea Competiției Românești Animest în 2018 cu „Monstrul”, filmul său de debut, care se întoarce la această ediție cu „Atriums, ventricles”, Lucian Barbu cu „Start a New Call”, regizorul și ilustratorul Raul Lile cu „Born 2 be Wild”, Filip Sabin cu filmul „Codul de fier”, Dorel Mărgărit cu „Creator/ Creature”, Gabor Balazs cu „I Sit And I Look Out”, Maria Dimancea cu filmul „Sisiphescu”, Călin Gherghevici cu „Skanderbar” şi Ioachim Stroe cu „Şoarecele B”.
Cea de-a 16-a ediție Animest este un proiect co-finanțat de Centrul Național al Cinematografiei și Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Evenimentul este sprijinit de Institutul Cultural Maghiar din București și Goethe Institut.
Trimite articolul
XFIGHT! FIGHT! FIGHT!