195 de poliţişti de frontiera sunt daţi afară fără şomaj şi fără sume compensatorii. Inspectoratul Judeţean de Poliţie de Frontieră Bihor este al doilea din ţară la numărul de angajaţi ce vor fi daţi afară. Dacă la Constanţa urmează ca 250 de poliţişti de frontiera să fie disponibilizaţi, în Bihor, numărul oamenilor legii ce vor rămâne complet pe drumuri se ridică la 195. Tragedia derivă nu doar din numărul mare al disponibilizaţilor ci şi din faptul că din cei 195 de disponibilizaţi, 172 de cadre nu au dreptul nici la salarii compensatorii şi nici măcar la somaj.
Valul de disponibilizări vine după mai mulţi ani în care Poliţia de Frontiera Bihor s-a delimitat de fenomenul corupţiei şi a reuşit să se remarce prin activitate fructuoasă şi proiecte reuşite şi apreciate la nivel central.
Cele 195 de suflete de pe lista neagră vor trebui să plece până la 1 octombrie anul curent. Dacă nu îşi vor găsi alt loc de muncă, vor intra în iarnă “cum e mai rău” – fără nicio posibilitate financiară de a supravieţui.
Vara lui 2011 este cea mai neagră pentru angajaţii Ministerului de Interne din Bihor şi mai ales pentru cei care au lucrat până acum la Poliţia de Frontiera Bihor.
Din cei circa 650 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie de Frontiera Bihor, 195 îşi pierd slujba din pricina disponibilizărilor.
Bihorul este al doilea judeţ cu un număr foarte mare de poliţişti de frotiera disponibilizaţi în România, după Constanţa, unde urmează să fie daţi afară 250 de poliţişti de frontiera. În restul judeţelor cu Poliţie de Frontiera, media cadrelor şi civililor ce vor fi disponibilizaţi e sub 100.
Nici bani, nici somaj
Din totalul celor 195 de poliţişti de frontiera Bihor ce urmează să îşi piardă locul de muncă până la 1 octombrie, 23 sunt civili, iar restul cadre. Dacă civilii beneficiază de preaviz în perioada 6 iulie – 3 august 2011, cadrele, în număr de 172 de suflete, nu au dreptul nici la salarii compensatorii (aşa cum au avut dreptul alte categorii socio-profesionale) şi nici măcar la somaj. “Legea 285 restricţionează drepturile de salarizare, astfel că oamenii aceştia vor fi puşi pe drumuri cum e mai rău – chiar înainte de iarnă”, spune liderul sindical Dorin Gorcea.
Lista celor ce vor fi obligaţi să renunţe la serviciu se va cunoaşte după examenul ce se va susţine între 28 iulie şi 30 august. Cei 195 care vor fi picaţi la examen, sunt puşi la dispoziţie trei luni, până la 1 octombrie, când vor trebui să părăsească de tot Poliţia de Frontiera.
Distruşi
Dat fiind numărul foarte mare de reduceri, mulţi poliţişti de frontiera încearcă deja să îşi găsească de lucru. Sunt oameni cu vârste diferite, unii abia la început de carieră, alţii cu familii alţii chiar de o viaţă la Frontiera. “Uitaţi-vă la ei cât sunt de trişti. Nu ştiu încotro să o apuce”, spune liderul Gorcea, afectat şi el de disponibilizare, după trei decade de muncă la Frontiera. “Am fost în Armată şi am venit de plăcere la Frontiera. Nu m-am gândit niciodată că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Înainte foarte greu puteai fi dat afară din Poliţie. Practic, doar dacă făceai o prostie imensă erai concediat. Acum vor fi daţi afară şi cei tineri, care lucrează încă în cadrul celor zece ani de contract semnat cu Ministerul la începutul facultăţii”, spune liderul.
Comandantul şi liderul sindical al Poliţiei de Frontiera Bihor încearcă să îşi îmbărbăteze colegii să îşi caute loc de muncă şi speră ca toţi camarazii lor să aibă puterea psihică suficientă pentru a depăşi acest capitol negru din viaţa lor.
Politicienii, vinovaţi
Disponibilizările ce se efectuează acum la Poliţia de Frontiera Bihor vin după ce tocmai instituţia a reuşit, în ultimii ani, să îşi recâştige demnitatea şi să iasă de sub eticheta “corupţiei”. Conducerea Poliţiei de Frontiera s-a detaşat în ultimii ani de colegii ce s-au dedat la infracţiuni şi a încurajat onestitatea.
Vinovaţi de aceste reduceri mari de personal ar fi mai toţi politicienii care au făcut angajări peste măsură în anii precedenţi, consideră liderul Gorcea şi alţi poliţişti de frontiera: “S-au înfiinţat structuri noi în MAI, s-au făcut comune noi şi servicii multe de evidenţa persoanei, iar numărul funcţionarilor publici a fost crescut prea mult, în detrimentul angajaţilor din Operativ de la MAI, care asigurau ordinea şi liniştea oamenilor”.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!