Szabo Antonia-Alexandra are 19 ani și e studentă la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și ale Comunicării, Specializarea Jurnalism, în anul I.
[eadvert]
Iată cum se autodescrie proaspăta câştigătoare a unei burse Erasmus în Grecia.
„Sunt un om căruia îi plac provocările, ceea se observă și în domeniile care m-au preocupat pe parcursul vieții mele. În 2020 am absolvit profilul matematică-informatică la Liceul Greco-Catolic «Iuliu Maniu» din Oradea. Pe parcursul liceului, anual reușeam să îmi uimesc părinții legat de specializarea pe care o voi alege în viitor: în clasele a IX-a și a X-a am spus informatică, în clasa a XI-a îmi doream medicină, iar în clasa a XII-a eram sigură că îmi doresc jurnalism. Îmi descoperisem pasiunea pentru scris prin clasa a VII-a, când compuneam poezii pentru zilele de naștere ale bunicii sau ale mamei mele. Abia în vacanța de vară dintre clasele a XI-a și a XII-a am conștientizat că acea pasiune nu se stinsese, așa că am reînceput să scriu poezie și cu timpul, am învățat să scriu și articole”, şi-a amintit Antonia.
Încă din adolecenţă, orădeanca a pus bazele unui ziar.
„Într-o perioadă relativ scurtă, am ajuns să iubesc să scriu, să simt că eu trăiesc pentru a scrie. Pentru mine, scrisul este o formă divină de evadare din lumea reală. Prin scris nimeni nu mă judecă, nu există nimeni care să îmi impună limite și nu există nimeni care să mă controleze. Totul este cum îmi doresc eu, cum îmi imaginez eu, fără influențele din jur. De mic copil îmi doream să ofer oamenilor o altă metodă de a se dezvolta, de a fi ei înșiși, fără să se teamă de opiniile celorlalți. Astfel, în primăvara anului 2020, înainte de bacalaureat, într-o perioadă foarte tulbure din viața tuturor, a luat naștere Jurnalul Milenial. Aș minți dacă aș spune că l-am creat singură, dar cel care mă ajutase pe atunci nu mai face parte acum din echipă. Fiecare membru care a trecut prin echipă și-a lăsat amprenta. Fiecare a contribuit la dezvoltarea jurnalului, fiecare a fost unic și deosebit în felul lui. Pe parcursul timpului, mulți s-au retras și chiar mai mulți au venit, iar în momentul de față jurnalul trece printr-o schimbare”, spune tânăra.
Ce teme abordează? „Articolele noastre vor avea ca subiect principal viața de student și ne dorim să colaborăm cu cât mai multe universități din țară, prima fiind Universitatea din Oradea. În viitor, ne dorim o colaborare chiar și cu universitățile din afară, pentru a putea oferi studenților sau viitorilor studenți o mai bună imagine asupra specializărilor din facultăți, precum și asupra domeniilor în care doresc să activeze. Totodată, ne dorim să scriem și despre experiențele studenților care au participat sau vor participa în proiecte precum Erasmus sau Work and Travel”, spune fondatoarea Jurnalului Milenial.
Antonia explică cum poţi câştiga o bursă Erasmus.
„Sunt un om căruia îi plac provocările, în special cele prin care mă pot dezvolta. Astfel, am luat decizia de a aplica în proiectul Erasmus, sub îndrumarea doamnei lect. univ. dr. Irina Pop, care este și îndrumătoarea noastră de an. Inițial, aveam un sentiment copleșitor de frică și entuziasm. Frică de necunoscut, de faptul că voi fi singură într-o țară unde nu cunosc pe nimeni, dar și entuziasm, pentru că mereu mi-am dorit să călătoresc și să învăț lucruri noi, să cunosc oameni și culturi noi. La început, îmi doream să călătoresc undeva în nordul Europei, dar mi-am dat seama că această oportunitate o pot folosi pentru a călători în sud, pe litoralul Mării Mediterane, astfel am ales Grecia. Consider că această țară îmi poate oferi o șansă unică de a mă dezvolta mai mult în domeniul jurnalismului, dar în același timp pot să îmi aprofundez cunoștințele în domeniul filosofiei, precum și al mitologiei Greciei Antice, care m-au fascinat din totdeauna. Având media 9,83 și știind engleză la nivel conversațional, doamna Pop m-a susținut, a crezut și crede în continuare în mine și mi-a răspuns la orice întrebare sau nelămurire pe care am avut-o în legătură cu această experiență. Dânsei îi voi fi recunoscătoare toată viața, pentru sprijinul și încrederea pe care a investit-o în mine”, a spus Szabo Antonia-Alexandra.
Transmite emoţii într-o infinitate de moduri
Andrada Muntean are 19 ani, e din Satu Mare şi a studiat pedagogia în liceu.
„Aveam să descopăr repede că nu mi se potrivește lucrul cu copiii. Studiez jurnalismul fiindcă sunt pasionată de a afla și împărtăși informație, motiv pentru care îmi doresc să studiez și arheologia. Pasiunea pentru scris se datorează faptului că mereu am îndrăgit poveștile și emoțiile pe care le pot transmite”, spune Andrada.
Înainte de a primi Bursa Erasmus la jurnalism, Andrada a câştigat o bursă în Scoţia pe digital art & video game design.
„Bursa Erasmus reprezintă o oportunitate grozavă pentru mine, deoarece mereu mi-am dorit să călătoresc, iar dacă pot călători și studia în același timp, e cu atât mai bine”, a explicat Andrada Muntean. Talentata studentă e pasionată de „artă, mitologie și ficțiune. Şi asta tot datorită emoțiilor și poveștilor care pot fi transmise printr-o infinitate de moduri, atât în scris, cât și vizual. De asemenea, știința mi se pare foarte interesantă, fizica și biologia în special. Însă cel mai mult acum îmi doresc să călătoresc și să descopăr, să învăț și să împărtășesc cu alții descoperirile mele, probabil ca jurnalist freelancer și/sau arheolog, poate și ca artist anonim în timpul liber. Încerc să nu îmi fac planuri prea exacte pe termen lung, pentru a nu pierde oportunități”, spune Andrada Muntean.
INTERVIU | Studentă la Facultatea de Jurnalism din Oradea: „Jurnal Milenial a fost un vis de-al meu”
Trimite articolul
XGrecia si Italia unde, cel mai probabil, angajate prin ceva baruri sa faca 1 euro in plus, nu vor invata nimic in plus ,eventaul doar cum se sxxx puxx in stil Italian 🙂 Vor veni acasa dupa 6 luni si se vor mandri cu un rahat de masina de 1500 euro 🙂 Pariez pe un “Wolffff Gooolffff” 🙂
-
Cultura in România! Totuși, nu înțeleg de ce nu pot fi raportate comentariile de acest fel!