Târgul de Florii de la Bădăcin este unul caritabil și are loc la Căminul Cultural. Este organizat de tinerii din localitate, iar „în prima linie” se află tineri care studiază la Universitatea din Oradea. Au pregătit plăcinte de Bădăcin, prăjituri şi alte bucate specifice, gemuri, siropuri, dulcețuri, miere şi alte produse ale fermierilor locali, țesături şi articole vestimentare, obiecte confecționate de copiii şi tinerii voluntari din sat pentru acest eveniment, atelier de pictură pe față pentru cei mici, o sală de jocuri, cabină foto.
[eadvert]
„Toate activitățile şi produsele sunt contra cost, pentru a strânge fondurile necesare pentru micuțul Nicolas, în vârstă de 6 ani, din Doh. Nicolas a fost diagnosticat cu o tumoră cerebrală, în urma căreia şi-a pierdut vederea, iar singura lui şansă este să urmeze un tratament în Germania, în valoare de 120.000 €”, ne-a spus Bianca Loredana Chereji, organizator principal al activităților din Bădăcin. Bianca este absolventă a Facultății de Drept, de profesie jurist, studentă la Masterat Drept civil și Procedură Civilă în cadrul Facultății de Drept, a Universității din Oradea, precum și la Masterat „European Studies”, în cadrul Facultății de Istorie, relații internaționale, științe politice și științele comunicării. „E imposibil să cuprinzi în cuvinte și expresii ceea ce simți când realizezi că ești un pion în mâna lui Dumnezeu și că toate gândurile care ți se țes în minte se coboară în suflet, iar apoi se creionează în realitate, doar datorită puterii Lui. Aceasta a fost situația în cazul meu și al prietenei mele, Maria, când am început prima noastră activitate în satul Bădăcin. Două fete cu o frăgezime a tinereții, fără experiență, își țeseau gânduri sfioase, care nu priveau cu optimism conturarea. Ei bine, s-a dovedit contrariul. La prima activitate sătească, realizată în 3 Aprilie 2021, am trezit o întreagă comunitate. Părinți, bunici, vecini, copii de toate vârstele, tineri voluntari ni s-au alăturat și au rămas în continuare în echipă, ba chiar și-au adus și prietenii din alte localități. Acest lucru ne-a alimentat ambiția să continuăm și asta am făcut. Am organizat o serie de activități educative în august 2021, unde am avut 50 de copii înscriși și 25 de voluntari, apoi am continuat cu ecologizare, seri de film, ateliere de creație și cu acest ultim eveniment. Activități care ne-au învățat că, dăruind din ceea ce ai e puțin, dar dăruind din ceea ce ești, atunci dăruiești cu adevărat! Cunoaștem sentimentul fericirii, pentru că am învățat să ajutăm și am înțeles că binele este prioritatea noastră în viață, iar împărtășirea acestei concluzii cu voluntarii, copiii și comunitatea din satul nostru ne aduce bucurie profundă, căci bucuria este prezența continuă a lui Dumnezeu”, spune Bianca.
„Oameni minunați”
Prietena sa, Maria Chiș, la rândul ei organizator principal al activităților din Bădăcin, este absolventă a Facultății de științe socio-umane, specializarea Pedagogia învățământului primar și preșcolar. În prezent este studentă în anul I la specializarea Agronomie a Facultății de Protecția Mediului din cadrul Universitatea din Oradea. Ea consideră că orice „idee rămâne fără contur dacă nu există oameni minunați care să o aducă la viață. Comunitatea din Bădăcin cu siguranța nu duce lipsă de astfel de oameni, iar acest lucru ni s-a demonstrat pe parcursul tuturor activităților pe care noi, tinerii, le-am desfășurat în satul nostru. Totul a început în primăvara anului trecut, când în urma unei plimbări de-a lungul satului, am realizat că există o adevărată problemă legată de deșeurile aruncate la voia întâmplării. Acesta a fost momentul în care eu și buna mea prietenă, Bianca, am decis să facem ceva în acest sens. Un număr mare de tineri și de adulți au răspuns pozitiv inițiativei noastre, fapt ce ne-a adus imboldul necesar să continuăm implementarea de noi idei în comunitatea noastră. Cu fiecare activitate, grupul nostru de tineri s-a mărit din ce în ce mai mult. Lucrul care consider eu că ne-a legat ca echipă a fost dorința de a aduce un plus societății în care trăim, de a face o mică schimbare în bine și de ce nu, de a fi un exemplu pentru următoarele generații. Eu și Bianca le suntem profund recunoscătoare tuturor celor care au ales să creadă în noi și au ales să se alăture inițiativelor noastre. Fără acești oameni minunați, toate activitățile ar fi rămas doar niște simple idei. Mi-am dat seama și că orice vis pe care l-aș putea realiza fără ajutorul celorlalți este un vis prea mic”, spune Maria.
Din uimitoarea echipă a tinerilor din Bădăcin mai fac parte: Vereș Pop Ionut (21 de ani), Man Alida-Paula (18 ani), elevă la Liceul Teoretic „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, Onuțan Amalia Sofiana (16 ani), elevă la Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău, Opriș Valentina Nicoleta (12 ani), clasa a V-a, Erdei Andrei , clasa a VII-a la Școala Gimnazială Silvania din Șimleu Silvaniei, Cobzaș Larisa Gabriel, clasa a X-a la Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu“ Șimleu Silvaniei, Pop Ioana, clasa a XI-a la Colegiul Tehnic ,,Iuliu Maniu“ Șimleu Silvaniei, Opriș Rebeca (14 ani), Școala Gimnazială „Silvania” Șimleu Silvaniei, Tincău Ilaria (16 ani), Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, Tincău Iulia (16 ani), Colegiul Național „Simion Bărnuțiu” Șimleu Silvaniei, Pop Natalia Gabriela (15 ani), clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Horea” Șimleu Silvaniei, Pop Cătălin Dorin (21 de ani), student la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației din Oradea, Mirișan Alisia, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, educatoare.
Trimite articolul
Xdar cu stiva de lemne din fundal tot fapta buna este.asai?