Thurzó Zoltán e gata să doboare recordul mondial de cântat la pian la o altitudine de peste 5.300 m. În același timp, el se pregătește să cânte neîntrerupt peste 128 de ore la pian. Face totul pentru a face cunoscută Oradea în lume. Speră că o astfel de notorietate a sa și a orașului să aducă viitorul Muzeu al Muzicii din Oradea în atenția lumii, astfel încât acesta să fie unul de succes, după ce va reuși să-l construiască și să-l introducă într-un circuit turistic.
[eadvert]
Thurzó Zoltán spune că prețul unei clădiri istorice adecvate acestui scop este de circa 500.000 de euro, iar suprafețele pe care ar urma să se întindă muzeul sunt: subsol + prim plan: 164,81 mp + 17,30 mp; nivel principal + terasa mică: 182,65 mp + 40 mp; acoperiș + terasă: 196 mp.
Costul mobilierului muzeului ar fi de aproximativ 100.000 de euro. Cu toții, punând sume mici de bani, atât cât ne permite bugetul fiecăruia, persoane fizice sau firme, care timp de șapte ani își pot deduce cheltuielile dacă sponsorizează un astfel de demers, putem deveni mici co-fondatori ai muzeului. Pianistul orădean afirmă că în viitorul muzeu al muzicii va exista un monitor pe care va rula neîntrerupt numele celor care au participat cu donații la construirea muzeului, indiferent de suma cu care a contribuit.
A cântat peste 77 de ore
În decembrie 2021, orădeanul Thurzó Zoltán a devenit primul pianist român care a concertat mai bine de 77 de ore în continuu. Ceea ce l-a scos din cursă a ținut doar de limitele fizice și de condițiile de climă. A leșinat de două ori înainte ca echipa medicală să nu-i mai permită să continue demersul său de a cânta 130 de ore neîntrerupt.
Pianistul orădean Thurzó Zoltán a fost nevoit să renunțe. A cântat peste 77 de ore!
„A fost un efort extraordinar. Chiar dacă eu mă antrenasem peste 3 ani și jumătate pentru această performanță. Să cânți 77 de ore neîntrerupt m-a solicitat cât un efort de trei săptămâni. Acum am schimbat abordarea. Am început antrenamentele cu un triatlonist, cu un antrenor, plus un supervizor de sală. De luni până vineri sunt la sală, fac un antrenament special care să nu-mi afecteze mâna, masa musculară. Medicii care m-au monitorizat în timpul încercării de a doborî recordul mondial de 130 de ore de cântat neîntrerupt la pian mi-au explicat că pentru a atinge această performanță, trebuie să mai dau jos câteva kilograme, pentru ca sângele să mă ajute să mă oxigenez mai bine în timpul efortului pentru care mă pregătesc. Mi s-a spus că lumina sălii nu trebuia să fie caldă, aveam nevoie de o lumină rece pentru a putea susține un asemenea efort. Au fost mai mulți factori care m-au determinat să-mi ating limitele fizice după 77 de ore. Eu cerusem echipei mele să oprească ceasul care monitoriza recordul numai dacă apare un infarct. Medicii au decis după două reprize de leșin că nu mai puteam continua fără să-mi pun viața în pericol”, a afirmat pianistul, referitor la performanța sa de a fi primul român care cântă 77 de ore neîntrerupt.
Thurzó Zoltán a dovedit și organizatorilor de la Cartea Recordurilor că e capabil să doboare recordul mondial. Dar mai ales le-a dovedit că e un om extrem de motivat și serios. Chiar dacă starea sa fizică nu a fost prea bună, împreună cu echipa sa a trimis înregistrarea performanței și toată documentația la Cartea Recordurilor. Astfel că, pentru al doilea an consecutiv i se dă șansa de a încerca din nouă să intre în Guiness Book cu un record mondial. Din sute de aplicanți pentru o astfel de peformanță, artiști din toată lumea, doar unul singur e alesul. Și în 2022, acesta este Thurzó Zoltán. Costurile organizării unui asfel de eveniment nu sunt mici. Iar pianistul are nevoie de această dată de susținerea orădenilor. Thurzó Zoltán e singurul pianist orădean din ultimii 60 de ani care se susține financiar din concertele pe care le susține în întreaga lume. A avut oferte de a se stabili în America, iar acolo, din perspectivă financiară i-ar fi fost mult mai ușor.
Oradea spre Cartea Recordurilor – concert de 130 de ore, cu peste 450 de piese
„Când ai o familie care are un asemenea trecut în muzică în Oradea, nu poți pleca. Simt că rădăcinile mele sunt aici, trebuie să îndeplinesc visul bunicului meu de a avea un Muzeu al Muzicii la Oradea. Familia mea deține tot ceea ce e necesar pentru un astfel de muzeu, din perspectiva exponatelor”, spune pianistul.
Pentru a-și optimiza șansele de reușită, artistul a renunțat și la fumat. Aceasta după ce a constatat că mersul la toaletă și fumatul i-au consumat 75 de minute de-a lungul celor 77 de ore, 44 de minute şi 43 de secunde, timp în care spune că putea să se odihnească.
Recordul pe care orădeanul a vrut să-l depășească este de 127 de ore, 8 minute şi 32 de secunde, înregistrat în 2015, de indianul Mrityunjay Sharma. Pianistul orădean dorea să cânte 130 de ore, dar cei de la Cartea Recordurilor l-au determinat acum să seteze noua încercare la 128 de ore, ceea ce înseamnă un nou record mondial. Pe lângă faptul că deține recordul național la cântat neîntrerupt, orădeanul a devenit și primul artist român care a cântat într-un singur concert toate sonatele lui Mozzart, de trei ori fiecare, plus integrala sonatelor lui Beethoven.
Pe Mont Everest
Muzician desăvârşit, aşa cum au fost şi bunicii lui (Tyukodi Margit a fost cântăreaţă de operă, iar Thurzó Sándor un celebru violonist şi istoric muzicolog), Thurzó Zoltán se pregătește în paralel cu salvamontiștii, pentru a doborî un alt record mondial: acela de a susține un concert la peste 5.300 m altitudine, pe Mont Everest.
Tocmai zilele trecute a fost acceptat pentru a putea efectua această tentativă. Precedentul record este un concert susținut la o altitudine de aproximativ 4.960 m. Provocările la astfel de altitudini sunt mari, aerul e extrem de rarefiat , astfel că nici elicopterul care va duce pianul la cei peste 5.300 m nu poate urca mai mult. Zoli spune că acesta va fi un record absolut, dacă va reuși să-l atingă, fiindcă nimeni va putea susține un concert la altitudini mai mari.
Încercările prin care a trecut până acum au fost foarte serioase: 5 oameni au încercat, timp de două săptămâni, să-i găsească în Nepal pianul de care are nevoie, care cântărește 227 kg, plus elicopterul. Viseză la momentul în care, la 5.364 m se va auzi Imnul României și muzica lui Enescu. Sunt alegerile artistului care are peste 1.000 de piese în repertoriu. S-ar putea ca în aprilie, atunci când acolo începe musonul, sau în septembrie, să doboare acest record.
Până atunci, pianistul esaladează toți munții din România, alături de o echipă de specialiști. Fiindcă până la locul concertului vrea să meargă pe jos, de la baza de antrenament din Nepal.
𝐂𝐨𝐧𝐭ul î𝐧 𝐥𝐞𝐢 unde se pot face donații: Asociația Culturală Classic Arts, Cont în lei: RO64OTPV220000309377RO01 OTP BANK, Sucursala Oradea, 𝐂𝐨𝐧𝐭 î𝐧 𝐞𝐮𝐫𝐨: Zoltan Peter Thurzo Cont RO98BACX0000001827532000 UniCredit Bank, Sucursala Oradea.
„Mulțumim anticipat pentru toate donațiile făcute pentru înființarea Muzeului Muzicii Oradea și pentru că faceți posibil să ducem Oradea în Cartea Recordurilor”, e mesajul pianistului.
A început concertul pianistului orădean, în încercarea de a doborî un record mondial
Trimite articolul
XTrebuie oxigen
Suntem mandri de tine! Vei reusi!
sună mai degrabă a circul muzicii
-
N-ai tu minte nici cultura sa pricepi muzica. Ti-ar place sa fii apreciat dar uite, esti mic,foarte mic, un puric urat.
-
da. așa e. acum du-te frumos și dă-te cu pianul peste cap, să ai cultură și să nu fii ca mine. și auzi, pune-ți o petardă în gură și fumeaz-o. ca să fii și orator mai bun.
-
Prostalau adica….