Inspectorii sanitari de la Direcția de Sănătate Publică Bihor au difuzat informațiile lansate de către superiorii din Capitală, experți de la Institutul de Boli Transmisibile. Aceștia explică faptul că pneumonia cu noul coronavirus (2019-nCoV) este o boală respiratorie acută, depistată inițial în orașul Wuhan, Provincia Hubei, China și care s-a răspândit ulterior în alte 3 provincii din China: Guangdong Sheng, Beijing Shi și Shanghai Shi.
Verificări la Filarmonică
Potrivit dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor, joi dimineață, Filarmonica Oradea a sunat la sediu sa anunțe că doi muzicieni au fost în zona cu pricina din China, dar nu au nicio simptomatologie. Conform uzanțelor, DSP a comunicat că totuși cele două persoane trebuie să se prezinte fiecare la medicul lui de familie, iar pe de altă parte, șefii Filarmonicii Oradea trebuie să anunțe și medicul de Medicina Muncii. În acest fel, muzicienii vor fi sub supraveghere, în caz că s-ar afla în perioada de incubație cu coronavirusul chinezesc.
Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii, a precizat că cele două doamne din orchestră care au participat la concertul din Wuhan s-au întors în ţară marți, pe aeroprotul din Timişoara.
„Înainte de a ajunge în ţară au avut escală la Frankfurt, unde au fost scanate pentru temepratura corpului, au fost ridicate probe de pe corp, haine şi bagaje, după care au fost lăsate să plece”.
Una dintre instrumentiste a fost miercuri la repetiţii, cealaltă a plecat acasă, la Cluj. Directorul artistic spune că cele două colege au fost trimise la medicii de familie, care au constatat că nu au simtome de pneumonie, dar pentru siguranţă au fost trimise şi la Boli Infecţioase pentru investigaţii mai amănunţite.
Nu se cunosc toate simptomele
Spectrul clinic al bolii încă nu este pe deplin cunoscut, spun experții de la Boli Transmisibile din Capitală. Ceea ce cunoaștem, până în acest moment, este faptul ca pacienții prezintă febră (minimum 38 grade Celsius), tuse, iar în cazurile mai severe, dificultate la respirație.
Perioada de incubație (timpul de la momentul infectării, până la apariția primelor simptome și semne de boală) nu a depășit 14 zile. Sursa de agent patogen este încă necunoscută și, prin urmare, specialiștii de la Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) presupun că ar putea fi activă în continuare și genera noi cazuri.
Apariția câtorva cazuri fără legătură cu piața de pește/fructe de mare și animale vii considerată a fi punctul de plecare al izbucnirii sau fără legătură cu alte piețe similare, sugerează posibilitatea ca sursa de agent patogen să fie mai larg răspândită sau posibilitatea transmiterii interumane, atenționează experții din Capitală.
Cât de mare e riscul?
Având în vedere stadiul actual al cunoașterii și factorii necunoscuți, ECDC consideră că în prezent există o probabilitate moderată de infecție pentru călătorii din UE/SEE care vizitează Wuhan. Experții europeni în boli transmisibile spun că e foarte posibil să apară cazuri mai multe de persoane care călătoresc către și dinspre Wuhan (ex. țări din Asia) cu semnele acestei infecții.
În același timp, e mai puțin probabil, zic experții europeni, să fie multe cazuri de îmbolnăviri în țările Uniunii Europene (UE) și ale Spațiului Economic European (SEE), datorită traficului mai puțin extins al persoanelor către și dinspre Wuhan.
Prin urmare, dacă se respectă prevenirea și controlul infecțiilor, mai ales în spitale și în celelalte unități sanitare din țările UE/SEE și dacă se ține corect evidența unei transmiteri interumane limitate, e posibil ca un caz raportat în UE să nu genereze multe cazuri secundare în UE/SEE.
Trimite articolul
XNu mai facem ochi, fierbem ouãle.