Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a blocat site-urile a două magazine din județul Bihor. Este vorba de doilupi.ro din Beiuș și enterieur.ro din Salonta. Potrivit ONG-ului Asociația pentru Tehnologie, mare parte din site-urile blocate de DSNC, printre care și cele două din Bihor, sunt „domenii legitime, dar probabil virusate/ infectate (motiv pentru care ar trebui să fie contactat administratorul pentru rezolvarea problemei, și nu să fie blocate prin ISP, o măsură care nu are o justificare legală)”.
[eadvert]
ONG-ul atrage atenția asupra faptului că mai multe site-uri au devenit victime ale cenzurii online. „Astfel, infractorii cibernetici numărul unu din România puși la colț sunt: Un blog de recenzii de cărți – bookblog punct ro – cu o vechime de peste 17 ani în Internetul românesc și o comunitate activă pe Facebook. (domeniul nu pare a fi infectat), un site al unui magazin din Beiuș – doilupi punct ro – firmă activă cu date de contact publice. (domeniul nu pare a fi infectat), un site al un magazin de mobila din Salonta – enterieur punct ro – magazin online activ cu date de contact publice, ca și alte găzduitorului sau a celui care a creat siteul. (site-ul pare infectat). Dacă nouă ne-a luat 30 de minute să verificăm cele de mai sus, oare o autoritate publică competentă nu ar trebui să facă același lucru, și, într-un prim pas, să contacteze administratorii site-urilor, pentru a nu face o greșeală. Iar. Din nou?”, au transmis cei de la Asociația pentru Tehnologie, printr-un comunicat de presă.
Și Hotnews.ro scrie că cenzura vine ca urmare a deciziei Consiliului UE din 1 martie 2022, când s-a hotărât interzicerea difuzării Russia Today și Sputnik în întreaga Uniune Europeană. „Lista aceasta din 11 martie 2022 a fost publicată de către DNSC pe pagina proprie de Facebook și conține 22 de site-uri blocate pentru că ar fi asociate cu restricțiile impuse de Consiliul UE. De menționat că dacă la început s-a vorbit de site-uri de propagandă rusă iar în dreptul site-urilor propuse pentru a fi blocate se regăsea doar informații generale de genul «fake news» ori «fraude & fake news», acum, cea mai recentă «listă neagră» publicată de DNSC, din 11 martie 2022 cuprinde 39 de site-uri care ar avea probleme, dintre care în cazul a 22 dintre acestea este trecut faptul că sunt asociate sancțiunilor dispuse prin decizia 351 din 1 martie 2022 a Consiliului UE”, scrie hotnews.ro.
„Nu vrem un Roskomnadzor românesc!”
Asociația pentru Tehnologie subliniază faptul că blocarea accesului la un site întreg prin ISP-iști este o „încălcare a accesului la informație, parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare”. „Atâta vreme cât scopul poate fi atins prin alte mijloace (dezinfectarea site-ului, notificarea administratorilor), acestea ar trebui să fie măsurile impuse, nu măsuri de blocare care nu sunt dispuse de instanțe de judecată, fără informarea adecvată, fără termen și fără posibilitate de contestare a deciziei. Cerem de urgență stoparea practicilor ilegale de listare a domeniilor neverificate cu rigurozitate și stabilirea unei întâlniri cu toate organizațiile interesate pentru ca DNSC să respecte dreptul fundamental la libertate de exprimare. Nu vrem un Roskomnadzor românesc!”, atrage atenția sursa citată.
Motivarea DNSC
DNSC a motivat blocarea site-urilor prin faptul că pe 4 martie a primit o informare, prin intermediul mecanismului de cooperare CSIRT Network (rețeaua structurilor de tip CSIRT din fiecare stat membru UE), „cu privire la 679 site-uri web din spațiul UE – dintre care trei cu domeniul .ro – ce au fost implicate în activități frauduloase în mediul online și au fost identificate ca fiind asociate cu atacuri cibernetice de tip DDoS asupra unor instituții guvernamentale din UE”. Potrivit unui comunicat al DNSC, la data de 11 martie 2022, cele trei site-uri web cu domeniul .ro au fost raportate de Directorat către ANCOM. „Directoratul depune eforturi susținute pentru analiza, investigarea și documentarea unor astfel de cazuri și pentru limitarea riscurilor la adresa utilizatorilor, a operatorilor economici precum și a spațiului cibernetic național civil al României și al aliaților săi”, motivează sursa citată măsura de a bloca site-urile magazinelor din Beiuș și Salonta.
Trimite articolul
XPoate, in asa fel, cei care au decis sa isi cumpere domenii, si sa isi faca site-uri, inteleg ca si aceasta parte, ca orice altceva, necesita atentie, si sacrificii materiale. Pana ce un angajator, are impresia ca poate sa scoata ochii unui om, cu salariu minim pe economie, sa se comporte cu acel angajat de parca l-ar tine din mila, sa aiba pretentia sa ii faca digital marketing, social media, relatii cu clientii, sa ii construiasca si sa ii intretina site, sa ii faca si sa administreze casuta google, isi cam merita soarta. Pe de alta parte, un serviciu decent de hosting iti opreste site-ul in cateva ore, daca nu iti remediezi problemele. Grow up.