În comunele Boianu și Spinuș nu există niciun medic de familie, pacienții fiind nevoiți să își caute medici în alte localități, din jur, pentru a putea beneficia de serviciile de specialitate.
„Am o problemă de sănătate gravă, îmi trebuie rețetă în fiecare lună și trimiteri pentru analize destul de des. Pentru rețetă și trimiteri mă duc în altă localitate, pentru controalele periodice mă duc la Oradea. Sunt foarte multe drumuri, pentru o persoană bolnavă”, ne-a spus un locuitor din Săliște, sat care aparține de Spinuș.
Astfel, de mai bine de o lună, sute de pacienții din comună s-au transferat la medicii de familie din Brusturi, unde există și un centru de permanență.
„E greu, dar ne organizăm în așa fel încât să facem față. Când ne vin pacienți neprogramați e mai greu. Și e mult mai greu pentru pacienți, că trebuie să vină până aici, e distanță mare”, ne-a povestit medicul Viorica Vancea, cea care a preluat o parte din pacienții din Spinuș.
Ea spune însă, că în momentul în care va veni un nou medic de familie în localitate, toți pacienții se pot transfera înapoi. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Bihor, Colegiul Medicilor a fost informat cu privire la localitățile fără medici de familie.
„Se constată o scădere, în ultimii ani, a interesului tinerilor medici specialiști în medicina de familie, pentru desfășurarea activității în localitățile respective”, ne-a transmis DSP Bihor.
Președintele medicilor de familie Medfam Bihor, dr. Ana Popa, are și explicațiile pentru care sunt mai puțini medici de familie, decât necesarul.
„Medicina de familie este prost plătită. Funcționează în sistem privat, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și nu este tentantă pentru noii medici. Ești singur, trebuie să te descurci cu mijloacele pe care le ai, mai mult clinic, ești suprasolicitat pentru că populația de la țară se adresează prima dată medicului de familie. De ani nu prea s-au luat posturi pentru specializarea de medicină de familie sau și medicii care au făcut rezidențiat, au mai dat un examen și fac un al doilea rezidențiat. Toți vor să lucreze în spital, unde ai o echipă, ai colegi, aparatură, lucrezi în alte condiții”, subliniază președintele Medfam Bihor.
Ana Popa ne-a explicat că posturile pentru medicii de familie nu se scot la concurs, ci se preiau praxisurile, care înseamnă cabinetul, dotarea, plus lista de pacienți.
„Această preluare de praxis se face, în Oradea este cerere, dar la Zece Hotare, de exemplu, mai greu”, subliniază Popa.
Ea spune însă că Bihorul stă destul de bine, deocamdată, deoarece în alte județe sunt situații în care există un singur medic de familie la 3-4 comune.
„Noi, prin asociația noastră și prin colegiu, am tras semnale de alarmă că peste 50% din medicii de familie au 60 de ani și peste. Este o populația medicală îmbătrânită. Mulți încă lucrează, pentru că pensiile sunt mici, însă când ei pleacă, nu știu cine o să vină”, ne-a explicat medicul.
Ea spune că, din venitul primit de la CAS, în fiecare lună, medicul de familie trebuie să își cumpere medicamente și consumabile pentru cabinet, își plătește chiria, plătește salariul asistentei, plătește dările la stat pentru asistentă și ce rămâne sunt banii lui, din care, la finalul anului mai are de plătit către stat taxele, 49%.
[eadvert]
Totodată, spune dr. Ana Popa, medicii de familie nu au concediu medical.
„În cazul în care dispărem și noi într-o vacanță de 5 zile lucrătoare, trebuie să mă substituie colega mea”, subliniază sursa citată.
Pentru a putea fi înlocuiți, există o procedură de urmat și medicul trebuie să anunțe casa de asigurări.
„Însă dacă SIUI (n.red. Sistemul Informatic Unic Integrat) nu funcționează, cum se întâmplă acum, atunci nu pot pleca, pentru că nu putem procesa schimbarea în sistem”, spune medicul. „Dacă naște o colegă, ea nu stă doi ani în concediu. În cel mai bun caz stă trei luni, iar în această perioadă își angajează un alt medic, care să o înlocuiască la cabinet”, explică președintele Medfam.
Situația, în aceste cazuri, este mult mai complicată pentru medicii de familie care deservesc singuri o întreagă comunitate.
Un singur medic de familie
În localitățile următoare există un singur medic de familie: Vașcău, Abram, Aușeu, Balc, Buduslău, Bulz, Căpâlna, Cărpinet, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Derna, Drăgănești, Drăgești, Gepiu, Girișu de Criș, Lazuri de Beiuș, Mădăras, Paleu, Petreu, Pomezeu, Rieni, Roșiori, Săcădat, Sălacea, Sânicolau Român, Șimian, Șinteu, Șoimi, Tămășeu, Tărcaia, Tarcea, Țețchea, Toboliu, Uileacu de Beiuș, Vârciorog, Viișoara.
Trimite articolul
XScrieti si cati banuti ia un mf de la cas / pacient, ca sa se inteleaga dc nu se inghesuie medicii la asa o munca !
O alta mizerie a sistemului din ro.
Ei asta- i buna!!!
Daca nici medicii nu sunt platiti bine in Romania atunci s-a intors lumea pe dos.
Sigur este mai usor in orase, unde se cumuleaza salarii la stat ,in institutii private si in cabinete proprii private. Poate nu sunt venituri ca la judecatori dar afirmatia ca sunt venituri mici la medici este prea de tot. Veniturile medii din Romania ,referitor la medic,i sunt MARI. Sigur te ademenesc Franta , Anglia ,unele tari nordice si cam atat.