Două parcele din Parcul Industrial Tileagd au fost atribuite, în urma unei licitații, companiilor Tony Instal SRL și West Team Food SRL.
[eadvert]
Licitația, organizată de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, a avut loc în perioada august – noiembrie 2021. “În urma publicării licitației s-a ocupat prima parcelă de teren în suprafață de 2.458 mp de către societatea Tony Instal SRL care funcționează în domeniul instalațiilor electrice cu o investiție în valoare de 200.000 de euro”, a transmis ADLO, printr-un comunicat de presă.
A doua parcelă, în suprafață totală de 6.186 metri pătrați, a fost atribuită la finalul lui decembrie, în urma procedurii de negociere directă, companiei West Team Food SRL. Societatea activează în domeniul industriei alimentare și va investi minimum 1 milion de euro.
Potrivit ADLO, durata maximă a constituirii dreptului de folosință pentru parcelele din Tileagd este de 25 de ani. “Redevența minimă, stabilită ca bază de pornire a licitației deschise, este de 4,00 euro/mp/25 de ani, fără TVA pentru zona Industrie Prelucrătoare (producție) și de 4,50 Euro/mp/25 de ani fără TVA pentru zona Servicii”, se arată în comunicatul citat.
„Ne-am propus dezvoltarea unei rețele de parcuri industriale în județul Bihor, iar prin cele două investiții din parcul Tileagd le mulțumesc investitorilor pentru încrederea acordată. Facem pași siguri spre dezvoltarea economică a județului Bihor și ne dorim să le oferim bihorenilor șansa de a avea un loc de muncă aproape de casă”, a declarat Alina Silaghi, directorul ADLO.
Mai multe parcuri în județ
Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară din luna august încheierea unui acord de parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și primăriile Aleșd, Marghita, Beiuș și Ștei, pentru înființarea și dezvoltarea a patru noi parcuri industriale în județ. Prin acest parteneriat, autoritățile județene încearcă să dezvolte zonele respective, prin crearea unor locuri de muncă, astfel încât locuitorii să nu migreze înspre Oradea.
“Dorim ca în anii următori, să nu aducem locuitorii din aceste zone la muncă în zona metropolitană, ci să creăm condiții ca locurile de muncă să fie mai aproape de ei”, a declarat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, în cadrul ședinței din luna august.
Salonta nu va beneficia de un astfel de parteneriat, întrucât, potrivit sursei citate, în zonă există un deficit de forță de muncă. Parcurile industriale ar urma să fie realizate cu fonduri europene sau credit contractat de județ.
Primăriile din Beiuș, Ștei și Aleșd au indentificat deja parcelele de teren pe care vor fi construite parcurile industriale. Cel din Beiuș va fi situat la intrarea în municipiu, dinspre Oradea, la 600 de metri de drumul național, în dreptul actualului depozit de materiale de construcții și are o suprafață de 17,5 hectare.
Parcul industrial din Aleșd va avea 8,5 hectare și se află în partea de vest a orașului, la intrare în localitate dinspre Lugașu de Jos, pe partea stângă a Drumului Național 1/Drumului European E60.
Viitorul parc industrial din Ștei va fi situat la ieșirea din localitate, spre Nucet, pe partea dreaptă a drumului național și va avea peste 13 hectare.
Primăria Marghita a întâmpinat dificultăți în identificarea unui teren care să îndeplinească cerințele ADLO. Ca urmare, reprezentanții primăriei au spus că probabil vor fi nevoiți să cumpere terenul necesar construcției parcului industrial.
Autoritățile județene speră că în primăvara anului 2023 să poată concesiona primele parcele în parcurile din județ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!