Ave Bihor și New Life Energy au luat în concesiune Uzina de Biogaz din Săcueni.
Asocierea formată de cele două firme a fost singurul ofertant în cadrul licitației organizate de Consiliul Județean Bihor.
Cantitatea estimată de materie primă care urmează a fi prelucrată în staţia de biogaz este de 45.500 t/an (estimat – 21% deșeuri municipale biodegradabile, 23% deșeuri din agricultură, 56% deșeuri biodegradabile din procese de producție), potrivit CJ Bihor. Sursa citată susține că operatorul își asumă atingerea unui nivel de producție al energiei verzi din surse regenerabile de 2.500 Mwh/an.
„Concesionarea stației de biogaz aduce beneficii ținând cont de două aspecte. Unul financiar, deoarece Consiliul Județean Bihor a acoperit până acum aproape integral activitatea prin subvenții, în timp ce veniturile obținute erau de aproximativ 10% din această sumă. Al doilea aspect este de ordin tehnic, pentru că se intenționează utilizarea ca materie primă a deșeurilor biodegradabile. În acest fel, vor scădea cantitățile de deșeuri biodegradabile de la groapa de gunoi. Le mulțumesc colegilor de la cele două primării, Săcueni și Diosig, că au susținut această inițiativă”, a precizat Călin Gal, vicepreședintele CJ Bihor.
Contractul de concesionare urmează să fie semnat la jumătatea lui august, cu durată de 10 ani. Anual, asocierea de firme (Ave Bihor și New Life) vor plăti către ADI Ecoland Bihor o redevență de 500.000 lei, fără TVA.
Compania Ave Bihor a avut în 2022 o cifră de afaceri de peste 43 de milioane de lei, un profit net de peste 7,6 milioane de lei și datorii de peste 40,5 milioane de lei, potrivit listafirme.ro. Firma avea anul trecut 223 de angajați.
Societatea New Life, cu 4 ani vechime, are un singur angajat. În 2022, firma a avut o cifră de afaceri de peste 74.000 de lei și un profit net de 710 lei.
Finalizată în 2016, recepționată în 2022
Centrala aflată în proprietatea ADI Ecoland a fost realizată printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007 – 2013. Aceasta a fost finalizată anul 2016 și a costat 23,6 milioane lei. Uzina include o instalație de co-generare, care transformă materie primă formată din masă verde (70%) și dejecții animale (30%) în energie electrică.
Puterea instalată este de 548 kW, cu un consum total mediu anual de materie primă de 12.000 de tone. Autoritățile județene au recunoscut că zona în care a fost construită uzina nu este tocmai ideală.
Probleme tehnice încă dinainte de recepție
Stația construită în perioada 2013-2016 a fost recepționată de CJ Bihor abia la începutul anului 2022, după ce în 2021 autoritățile au anunțat că lucrează la remedierea unor probleme tehnice. Pentru rezolvarea problemelor de la uzină și repunerea ei în funcțiune, care au apărut înainte de recepția finală, Județul a cheltuit în 2021 circa 350.000 de euro.
De atunci, autoritățile au tot făcut calcule pentru a găsi o soluție prin care să facă profitabilă o investiție care a consumat mai mulți bani decât a produs. Potrivit informațiilor furnizate de CJ Bihor, în a doua jumătate a anului 2021 uzina a produs 1.200 MW de energie, cantitate care se traduce în circa 450.000 de lei Asta în condițiile în care în același an, județul a cheltuit cu centrala aproximativ 4,5 milioane de lei. În 2022, Călin Gal a recunoscut că misiunea de a face profitabilă stația este destul de grea, având în vedere că centrala poată să producă în jur de 4.000 MW pe an, care valorează aproximativ 1,6 milioane de lei. Foarte puțin față de bugetul alocat anual pentru funcționare.
Integrată în SMID
„Un raport recent întocmit de Comisia Europeană atestă că o cantitate de 153 milioane de tone/an de deșeuri biodegradabile (alimentare) sunt generate la nivelul Uniunii Europene, cantități în creștere cu aproximativ 8% în fiecare an. Statele membre au angajamente serioase de reducere a cantităților generate și de creștere a cantităților reciclate. În acest context, centrala pe biomasă de la Săcueni poate spori producerea energiei electrice generată din surse regenerabile și va determina scăderea cantității de deșeuri eliminate prin depozitare. Stația va fi integrată în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor, gestionat de Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group. Astfel, materia primă va fi asigurată din deșeuri biodegradabile”, a mai transmis CJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!