Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică Bihor spun că femeia (52 ani) nu era vaccinată antigripal și, în plus, are patologie asociată, adică mai suferă de hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip II și obezitate gradul I.
Doi la reanimare
Femeia a fost confirmată cu infecție de virus gripal AH1N1. S-a dus în 27 ianuarie, la Spitalul Salonta unde a fost tratata, iar joi, 30 ianuarie, a fost transferată la secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Oradea. I s-a administrat tratamentul antiviral obișnuit pentru gripă, Tamiflu.
Dar starea pacientei este gravă încă, spun medicii DSP Bihor. Tot la secția de reanimare de la Județean Oradea mai e, tot în stare destul de gravă și un bărbat de circa 55 de ani, diagnosticat anterior pacientei menționate mai sus.
Două zile mai târziu, un băiat de 15 ani a fost descoperit cu gripă, Orădeanul are 15 ani și s-a prezentat la medicul de familie. Nu era vaccinat antigripal. Băiatul a fost confirmat cu virus gripal tip B și a fost pus sub tratament simptomatic. Acum, adolescentul se simte mai bine. În acest sezon, s-au înregistrat până acum 11 cazuri de gripă, la nivelul județului Bihor.
Cât privește celelalte tipuri de afecțiuni de sezon, medicii au transmis că din 27 ianuarie a.c. și până în 2 februarie, în Bihor au fost 8711 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în creștere față de săptămâna precedentă (5307 cazuri), valoarea fiind mai mare față de săptămâna similară din sezonul anterior (7362 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 8711 cazuri au necesitat internare 162 cazuri.
Tot în ultima săptămână 1549 de bihoreni au făcut pneumonie și bronhopneumonie, numărul îmbolnăvirilor fiind în creștere față de săptămâna precedentă (1326 cazuri), dar mai mică față de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (1609 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 1549 cazuri au necesitat internare 268 cazuri.
Vaccin, imunizare
Reprezentanții DSP Bh au transmis că pe baza cererilor primite de la medicii de familie, au solicitat Ministerului Sănătății încă 1400 de doze de vaccin antigripal. Trebuie știut însă că e nevoie de circa 2 săptămâni de la administrarea vaccinului pentru ca acesta să își facă efectul. În plus, suntem aproape de expirarea termenului până la care sunt valabile vaccinurile pentru acest sezon. Regulile de igienă, alimentație, mișcare și sport rămân sfinte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!