Joi de dimineață a început încărcarea paleților cu ajutoare umanitare constând din hrană și îmbrăcăminte, colectate de la începutul războiului, prin donații, în Oradea și județ. TIR-urile firmei Rozoti au fost puse la dispoziția demersului umanitar ca urmare a implicării APTOR, a spus Cătălin Popa, în numele hub-ului de voluntariat.
[eadvert]
„Încărcăm cele două camioane care vor pleca cu ajutoare umanitare la Ivano-Frankivsk și în zona Kievului, având în vedere legătura dintre primăria orădeană și cea din Ivano-Frankivsk. Am decis ca acest prim convoi să fie direcționat la ei, pe acestei prietenii. Sunt aproximativ 20 de tone de produse, un volum de 60 de paleți, adică 2 TIR-uri complete”, spune el.
Transportul constă din produse alimentare neperisabile – alimente de bază precum făină, ulei, paste sau zahăr și conserve care pot fi consumate fără să trebuiască gătite în prealabil. „Știm că o parte dintre produse vor ajunge în zona Kievului, zonă de conflict, unde nu există gaz sau posibilitatea în a încălzi mâncarea, așa că am preferat să trimitem astfel de produse – pateuri, conserve de fasole cu carne, mâncare conservată”, spune Popa.
Alimentele de bază, spune el, sunt destinate pentru a hrăni refugiații ucrainieni care s-au adunat acum în vestul Ucrainei, fugind din Estul aflat sub asediu: „s-a întâmplat un fenomen migrator care acum stagnează: lumea care a fugit din zonele de conflict s-a oprit pe drumul migrației în zone mai liniștite, ca Ivano-Frankivsk sau Cernăuți, unde populația locală s-a înmulțit de câteva ori. În condițiile în care nu mai există resurse, canalizăm ajutoarele în aceste zone, știind că de acestea profită refugiații care încă nu au trecut frontiere. Ei așteaptă acolo, dar probabil că imediat ce vor fi luate bomdardamentele, va exista o nouă presiune pe granițele română și poloneză și vom avea un nou val migrator”.
Produse au fost colectate din întreg județul, prin mijlocirea ISU Crișana și a Primăriei Oradea, de la primăriile din județ, care s-au mobilizat și au făcut colecte. ISU le-a adus la Oradea, la depozitul de pe Sucevei, unde produsele au fost triate și ambalate pe paleți și apoi au fost aduse la OTL, unde spațiul pentru manipulare e mult mai generos.
„APTOR a fost foarte activ prin voluntarii pe care i-a avut iar din rândul administrației publice, au fost singurii care să ne dea o mână de ajutor efectiv. Totul s-a făcut cu voluntarii din cele 46 de ONG-uri unite în „Bihor pentru Ucraina”. Voluntarii noștri provin 100% din mediul privat, din câte știu, își rup din timpul lor liber, vin la noi după timpul lor de muncă. Îi așteptăm și pe cei din structurile administrației ca voluntari, că vorbim de administrația locală sau județeană”, transmite Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!