Pentru o identificare mai selectivă a producătorilor de tomate care au accesat ajutorul de minimis, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a decis să confecţioneze şi să-i doteze cu şorţuri speciale pe comercianţii de tomate din pieţele agroalimentare. Şorţurile conţin şi un cod de bare pentru identificarea şi autentificarea producătorilor autentici de roşii. Se doreşte astfel evitarea confuziilor între comercianţii care cumpără în vederea revânzării şi a producătorilor de roşii româneşti.
Un astfel de şorţ a primit ieri, de la directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan, şi o beneficiară a „Programului Tomate” care îşi comercializează marfa în Piaţa Cetate din Oradea.
Termen prelungit
Bihorenii s-au arătat foarte interesaţi de „Programul Tomate”, la DAJ fiind depuse nu mai puţin de 194 de cereri, 52 de producători bihoreni fiind deja pe piaţă. O altă veste bună pentru cultivatorii de tomate este prelungirea termenului de depunere a documentelor justificative care să ateste comercializarea producţiei de tomate obţinute din spaţiile protejate, în cadrul „Programului Tomate”, de la 31 mai la 15 iunie.
„În urma vizitei ministrului Agriculturii, Petru Daea, de duminică în judeţul Bihor, am fost informaţi că termenul de comercializare a tomatelor în cadrul Programului Tomate va fi modificat prin hotărâre de Guvern, acesta fiind prelungit până la 15 iunie 2017.
Această măsură este foarte apreciată şi bine primită de către fermieri şi datorită condiţiilor meteorologice din această primăvară, care au prelungit ieşirea pe piaţă. Recomand cumpărătorilor să caute în pieţe comercianţii cu şorţ roşu, deoarece produsele acestora sunt sigure şi din punct de vedere al conţinutului de reziduuri de pesticide”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor.
Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar, beneficiarii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, să obţină o producţie de minimim 2 kg de tomate/mp şi să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg, dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primării şi să valorifice producţia în perioadele ianuarie – mai inclusiv, şi noiembrie – 20 decembrie inclusiv.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1.000 metri pătrați. Programul se desfăşoară pe o perioadă de 8 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!