În cursul zilei de vineri, Parcul Științific și Tehnologic din Oradea a fost prezentat și oficial printr-un tur al laboratoarelor dotate cu echipamente de sute de mii de euro.
„Orașul și județul nostru au avut în ultimii ani, o perioadă de dezvoltare accelerată. Pentru ca acest ritm de dezvoltare să poată să continue, e nevoie să sprijinim mediul de afaceri local și să încercăm să asigurăm condiții pentru inovare și tehnologie e înaltă calitate. Vorbim astăzi despre un Parc Științific și Tehnologic construit de la zero și dotat care are o valoare totală de 43,7 milioane de lei, cea mai mare parte a sumei, aproximativ 64%, fiind asigurată din bugetul Consiliului Județean Bihor, restul fiind finanțare nerambursabilă. Ne-am dorit să creăm condiții pentru inovare în mediul de afaceri local, să facem un transfer tehnologic cu ajutorul Universității către acest punct de afaceri și, în felul acesta, să contribuim la dezvoltarea economică a județului nostru“, a declarat vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, în cadrul conferinței de presă.
Aparatură de ultimă generație
Clădirea Parcului Științific și Tehnologic are un regim de înălțime parter plus două etaje și o suprafață desfășurată de 5.417 mp. Aceasta cuprinde spații pentru laboratoare de cercetare şi prototipare, laboratoare de cercetare în inteligenţă artificială şi laboratoare de tip Open Lab şi Makers Eco-System. La primul etaj a fost amenajată o sală de conferinţe cu o capacitate de 300 de locuri.
„Companiile care vin aici, au la dispoziție toată infrastructura de a-și realiza un proiect tehnic și de a o face realitate în laboratoarele noastre. Parcul Științific este foarte bine poziționat în a oferi unui Start-Up, sau unei companii, atât locul propice pentru a-și desfășura activitatea, cât și infrastructura necesară“, a declarat managerul general al Parcului Științific și Tehnologic Oradea, Răzvan Pătcaș.
PST Oradea este dotat cu scannere 3D, maşini unelte, echipamente de fabricare cu aditivi de materiale plastice, ceea ce face posibilă realizarea anumitor produse din plastic.
Formare. Inovare. Cercetare
Parcul Științific și Tehnologic, este un proiect al Consiliului Județean Bihor realizat din fonduri europene și administrat de SC Parc Științific și Tehnologic Bihor SRL, și este dedicat sprijinirii educației, cercetării și inovării.
Companiile vor putea închiria încăperi echipate complet, având acces la utilități, servicii de pază și protecție, precum și la rețeaua de telecomunicații a parcului. Rezidenții au dreptul la un loc de parcare gratuit pentru fiecare încăpere închiriată, personalizarea spațiului și utilizarea exclusivă a acestuia. De asemenea, au acces gratuit la sălile de mese de la etajele I și II și acces contra cost, conform tarifelor, la diverse facilități, cum ar fi sălile de ședință, sala de conferințe și laboratoarele parcului.
Chiria pentru spațiile de birouri a fost stabilită la 10 euro/mp/lună, fără TVA, cu toate utilitățile incluse. Pentru închirierea sălii de ședință, a sălii de conferință și a altor spații, se percep taxe suplimentare, cuprinse între 50 și 300 de euro pe zi.
Trimite articolul
XAm auzit că Elon Musk va închiria toată hala asta științifică unde va produce noul taxi robot Tesla euro 1 pe baza de lemne ,cu două uşi în formă de aripă de pescăruş şi fără volan sau pedale.
Imi pare rau sa spun ca parca acum descoperim roata. Am avut sansa de-a lungul vietii mele profesionale sa cunosc indeaproape industria romaneasca. Am “cunoscut” caruselul urias de la “Faur” de fabricatie japoneza luat cu multi bani, am avut sansa sa vad aparatura de electroeroziune din cadrul mai multor intreprinderi romanesti, utilajul de taiat cu jet de apa de la intreprinderea IOR, strungurile (elvetiene) sau utilajele americane de mare precizie de la IMF, ca sa nu mai amintesc de toate utilajele de avangarda de pe intinsul judetului Bihor, astazi toate istorie. Ce facem descoperim din nou roata si pe ce bani ?
Si imbracati cu Armani cum e Bolojan, cu stil si clasa