Spitalul Clinic „Avram Iancu” din Oradea a depus un proiect, prin programul Interreg RO-HU, prin care vrea să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate performante pentru a crește calitatea vieții persoanelor care locuiesc în zona transfrontalieră.
[eadvert]
Proiectul se va derula în parteneriat cu Prefectura Bihor și cu Universitatea din Debrețin și are în vedere sindromul metabolic și bolile asociate acestuia, în special pe partea cardio-vasculară, a declarat comisar șef Cătălin Moroșanu, directorul general adjunct economic-administrativ al fostul Spital Militar.
Prin proiectul depus miercuri spre finanțare se va achiziționa aparatură medicală performantă pentru screening în acest domeniu, cu acces prin campanii de mediatizare către populația vulnerabilă, cu efectuare de screening cu aparatură și medici în zonele defavorizate din județul Bihor. Aceste campanii de screening se vor realiza în zone izolate, împreună cu Prefectura Bihor.
Screening-uri
„Ne vom deplasa în acele zone unde persoanele care au mai puțin acces la servicii medicale să participe la activități de screening, pentru a stabili starea lor de sănătate și a încerca, într-un fel sau altul, tratarea lor ulterioară, în funcție de afecțiunile depistate”, a precizat Moroșanu.
Tratarea lor se va face fie în cadrul Spitalului Clinic „Avram Iancu”, fie acasă, în funcție de preferința pacientului și de gravitatea afecțiunii.
„Dacă vor vrea să rămână să fie tratați în spitalul nostru, îi vom trata noi. Dacă nu, se pot adresa oricărui alt spital în baza diagnosticului stabilit”, a mai adăugat comisar șef Cătălin Moroșanu.
Screeningurile se vor face și pentru afecțiuni din zona de gastro-enterologie și hepatologie, în mod expres. Dacă proiectul va fi aprobat, ambulatoriul va fi dotat cu aparatură pe această linie medicală, respectiv ecograf de înaltă performanță, aparat de gastro-enterologie, colonoscopie și endoscopie digestivă și alte aparaturi conexe pentru depistarea bolilor pe acest domeniu, a explicat directorul economic al fostului Spital Militar.
Proiectul are o valoare totală de peste 1.200.000 euro, din care partea Spitalului este de 600.000 euro inclusiv TVA.
De proiect vor beneficia câteva mii de persoane într-o perioadă de 30 de luni.
„Noi sperăm să avem un număr cât mai mare de beneficiari, în funcție de activitățile care vor fi derulate prin proiect. Sperăm să fie vorba de cel puțin câteva mii de persoane, care vor avea acces mai facil la servicii medicale de calitate. Împreună cu Prefectura Bihor, vom încerca să stabilim zonele cel mai puțin accesibile, în care populația este izolată și cu mai puțin acces către zone în care se află spitale și unități medicale”, a mai spus Cătălin Moroșanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!